Ga naar de inhoud

Stijgende kosten voor de kringloop maakt gratis spullen onbetaalbaar

kringloopwinkel

Normaal gesproken is de kringloopwinkel de plek waar je goedkoop gebruikte spullen bemachtigt, maar ook daar rijzen de prijzen inmiddels de pan uit. Tweedehands goederen worden alsmaar duurder, zo constateren de koopjesjagers. De tijd dat je voor een leuk bedrag je huis of kledingkast volpropt lijkt voorgoed voorbij. Wat is er aan de hand?

De stormloop op de kringloop neemt niet af vanwege een tekort aan spullen, maar juist vanwege de enorme toename daarvan. Dat is weer het gevolg dat we steeds beter beginnen te begrijpen dat onze consumptie maatschappij en daarmee het milieu dreigen vast te lopen.

Stijgende overheadkosten kringloop maken spullen duurder

Het is dan ook niet een gebrek aan tweedehands meubilair, kleding en andere goederen, die ervoor zorgen dat klanten steeds vaker schrikken van de prijs.

Overheadkosten, zoals salaris voor het personeel, de gestegen kosten van energie en de tijd die het kost om de steeds grotere berg tweedehandsjes uit te zoeken, zorgen ervoor dat de klant het steeds vaker simpelweg te duur vindt.

Spullen gratis inleveren en ophalen

Niet iedereen begrijpt de prijsstijging van kringloopspullen. Vaak zijn er inleverpunten waar mensen gratis hun spullen die ze niet meer gebruiken gratis kunnen inleveren. Sommige kringlopen beschikken zelfs over een ophaalservice. Waarom moeten de spullen dan nog zoveel kosten, vragen kringlopers zich af. 

Lees verder onder video >>

Huur en energiekosten moeten worden betaald

Ook de eigenaren van kringloopwinkels betalen huur voor hun panden. “Het licht dat hier brandt, moet betaald worden. Onze kosten zijn ongeveer gelijk aan onze omzetten”, zegt  Gert-Jan Dekker, directeur van kringloopwinkelketen Rataplan tegen EenVandaag Dat kringloopwinkels steeds duurder zijn geworden, hoort hij al 20 jaar. “Dat is iets van alle tijden.”

Niet alleen bedoeld voor mensen met kleine portemonnee

Volgens Dekker is het een misvatting dat kringloopwinkels alleen bedoeld zijn voor mensen met een kleinere portemonnee. Kringloopwinkels bereiken volgens hem een brede doelgroep: iedereen die kan winkelen, kan winkelen in een kringloopwinkel. “En het gaat niet alleen maar om zo goedkoop mogelijk verkopen.”

Belangrijke schakel in onze circulaire economie

De kringloopwinkels zijn uitgegroeid tot een belangrijke schakel in onze circulaire economie, het hergebruik van spullen en materialen. Daarnaast is er een belangrijk maatschappelijk aspect aan verbonden. Een grote groep kwetsbare mensen wordt er namelijk mee aan werk geholpen. Zij onderhouden de winkel, sorteren de spullen en hangen de prijskaartje aan de producten.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Het verschil tussen kringloopwinkel en vintagewinkel

Daarin zit ook het grote verschil met de concurrent, de hippere vintagewinkel, waar de prijzen nog een stuk hoger liggen. Daar loopt ander bezoek naar binnen dan bij de meeste kringloopwinkels.

De eigenaar van de vintagewinkel verdient zijn geld en dat wordt geaccepteerd. Maar over de kringloopsector waar duizenden mensen hun brood verdienen wordt geklaagd over de prijzen, terwijl ze mens en milieu helpt.

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

Bronnen: EenVandaag, Linda
Foto: FG Trade by Canva

Meer over: