Ga naar de inhoud

Verbruiken stekkers in een stopcontact nog steeds stroom? Herken sluipverbruik

Update:
stopcontact-stroom

Je hebt het vast wel eens gedacht: “Verbruiken stekkers in een stopcontact nog steeds stroom als mijn apparaten uit zijn?” Het lijkt misschien een technische vraag, maar het antwoord kan verrassend zijn.

Interessant is deze GoeieVraag: Moeten de stekkers uit het stopcontact ivm stroom verbruik? Laten we deze kwestie eens onder de loep nemen en kijken wat er echt gebeurt met die stekkers.

Hoe werkt elektriciteit in je huishouden?

Wanneer je een apparaat in een stopcontact steekt, wordt de elektrische stroom naar dat apparaat geleid. Dit is hoe het apparaat werkt. Maar wat gebeurt er als je het apparaat uitschakelt? Blijft die stroom dan gewoon doorgaan?

De rol van standby stroom

Als je een apparaat uitschakelt, wordt de stroom naar het apparaat meestal onderbroken. De meeste moderne apparaten hebben echter een standby- of sluimerstand. Dit betekent dat er een kleine hoeveelheid stroom door de stekker blijft lopen om het apparaat snel weer op te starten of om andere achtergrondtaken uit te voeren. Dit kleine beetje stroom is vaak niet genoeg om een groot verschil te maken. Het voegt zich wel op tot een aanzienlijke hoeveelheid als je meerdere apparaten in overweging neemt.

Standby stroom en energieverspilling

De term “standby-stroom” verwijst naar de energie die apparaten verbruiken terwijl ze in de stand-by-modus staan. Dit kan variëren van opladers en tv’s tot computers en keukenapparatuur. De hoeveelheid stroom die verbruikt wordt lijkt klein. Juich niet te vroeg, de accumulatie van deze energieverspilling kan aanzienlijke effecten hebben op je elektriciteitsrekening en op het milieu.

Hoeveel stroom verbruiken stekkers echt?

Het exacte verbruik verschilt per apparaat. Sommige apparaten, zoals opladers voor mobiele telefoons, verbruiken slechts een klein beetje stroom als ze in het stopcontact zitten zonder apparaat eraan. Andere apparaten, zoals moderne tv’s en computers, kunnen meer stroom verbruiken in standby-modus. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die energie-efficiëntie belangrijk vindt.

Tips om stroom te besparen?

1. Gebruik stekkerdozen met schakelaar

Deze maken het eenvoudig om meerdere apparaten in één keer uit te schakelen, wat helpt bij het verminderen van energieverbruik.

2. Kies voor apparaten met lage standby-stroom

Veel moderne apparaten zijn ontworpen om minder energie te verbruiken in de standby-modus. Weg met deze energiesluipers.

3. Gebruik slimme stekkers.

Slimme stekkers kunnen op afstand worden bediend of ingesteld om op specifieke tijden in en uit te schakelen, waardoor je onnodig energieverbruik voorkomt.

4. Trek stekkers uit het stopcontact wanneer niet in gebruik

Hoewel dit misschien niet altijd praktisch is, kan het uittrekken van stekkers bij lange afwezigheid helpen om energie te besparen.

Conclusie sluipverbruik

Ja, stekkers kunnen nog steeds stroom verbruiken als je apparaten uitgeschakeld zijn, vooral als ze in de standby-modus staan. Dit betekent dat hoewel de stekker zelf geen grote hoeveelheden energie verbruikt, het apparaat in standby mogelijk nog steeds een kleine hoeveelheid stroom trekt.

Besparen door sluipverbruik te reduceren

Bekijk de uitzending van Max-tv terug en krijg nog meer slimme tips om te besparen >>

Aan de slag met de tips van hierboven dus!

Foto: Canva, Kyryl Gorlov’s Images

Meer over: