De afgelopen jaren nam het aantal hulpverleners flink toe. Sinds vorig jaar is het mogelijk dat overal in Nederland iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Hier komt verandering in, omdat een groot deel van de 270.000 hulpverleners geen opfriscursus heeft gedaan of niet iemand recent gereanimeerd. Hierdoor voldoen ze niet meer aan de eisen van een burgerhulpverlener. Betekent dit dat er bij een hartstilstand geen hulp komt? Je leest het in dit artikel.
Schokkende cijfers uit onderzoek het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu
Het aantal hulpverleners is met een derde afgenomen, blijkt uit onderzoek van het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Het gaat om een groep van 80.000 burgerhulpverleners, die niet meer voldoen aan de vereisten. Zij hadden dit jaar een opfriscursus moeten volgen of recent iemand hebben gereanimeerd. Dit is niet het geval, waardoor ze niet meer worden opgeroepen om iemand te reanimeren.
Vereisten burgerhulpverlener
Een burgerhulpverlener is opgeleid om een persoon te kunnen reanimeren. Aan een burgerhulpverlener zitten verschillende criteria. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus gevolgd hebben. Denk aan een basis- of herhalingscursus reanimatie of een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er.
Belang burgerhulpverlener
Burgerhulpverleners zijn ontzettend belangrijk. Een burgerhulpverlener is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Als er bij hem of haar in de buurt een hartstilstand plaatsvindt, krijgt diegene gelijk een oproep. De burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is ontzettend belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleven het grootst. Gemiddeld genomen worden er 80 burgerhulpverleners opgeroepen bij een hartstilstand. Per dag worden er wel 3000 burgerhulpverleners opgeroepen!
Waarom hebben zoveel hulpverleners geen opfriscursus gedaan?
Door de beperkingen van de coronacrisis was het 2 jaar lang niet mogelijk om zo’n opfriscursus te volgen. Daarnaast zat het vóór de pandemie bij mensen in hun systeem om een opfriscursus te doen. Deze gewenning is nu verdwenen. Tot slot heeft HartslagNu meerdere keren een herinnering over deze opfrissing gestuurd, maar zonder het gewenste resultaat.
Wat als je nu een hartstilstand krijgt?
Als je nu een hartstilstand krijgt, ontvangen nog steeds een hoop burgerhulpverleners een oproep. Dit zijn er wel een stuk minder dan voorheen, wat als gevolg heeft dat de gemiddelde afstand tot een patiënt toeneemt. Omdat elke minuut telt, gaat HartslagNu onderzoeken hoe zij mensen kunnen overtuigen om toch een opfriscursus te volgen.
Lees ook: