Steeds meer jongeren bekeren zich tot de islam. Dat concluderen de gezamenlijke moskeeën in Nederland. Voor corona sloten er 1 à 2 mensen per maand aan. Nu gebeurt dat wekelijks volgens koepelorganisatie Islamitische Gemeenschap Milli Görüş. Ondertussen heeft de PVV afscheid genomen van zijn anti-islam plannen. Hoe zit dat?
Er komen steeds meer vragen over de godsdienst vanuit nieuwsgierigheid en aanmeldingen voor lezingen in het Nederlands, zegt Kenan Aslant namens de islamitsiche gemeenschap tegen de NOS.
Meer interesse in de Islam?
Online verschijnen berichten over bekende Nederlanders die zich interesseren in de islam of moslim worden. Volgens CBS-cijfers noemt 5,6 procent van de Nederlandse bevolking zichzelf islamitisch. Officiële aantallen over bekeerlingen worden niet geregistreerd, aldus de NOS.
Enkele bekende Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd:
- Yassin Elforkani – Imam en voormalig woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland.
- Arnoud van Doorn – Voormalig PVV-lid en gemeenteraadslid in Den Haag, later bekeerd tot de islam.
- Joran van Klaveren – Voormalig PVV-lid stapte uit de politiek en schreef een boek over de islam.
- Aïcha Marghadi – Journaliste en presentatrice.
Rust, liefde, structuur gevonden
De 21-jarige Lara zegt tegen NOS Stories. “In de islam heb ik rust, liefde, structuur en zelfreflectie gevonden.”. Ze raakte via vrienden in aanraking met de islam. “Ik kwam daar over de vloer en dan hadden we het er weleens over. We bespraken waarvoor we eigenlijk leven, iets waar ik eerder nooit over nadacht.”
Vooroordelen over de islam
Antropoloog Vanessa Vroon-Najem: “Doordat er tegenwoordig meer moslims in Nederland wonen, is de kans groter dat jongeren daarmee in contact komen. Denk aan een geliefde of klasgenoot.” Vooroordelen over de islam worden daardoor volgens haar genuanceerd, omdat er vragen gesteld kunnen worden. Ben je daarnaast bezig met zingeving, dan is de islam een optie om te onderzoeken.
En het aantal kerkgangers in ons land blijft teruglopen, het aantal Nederlanders dat zegt niet gelovig te zijn neemt toe. Het gevolg? Steeds meer kerken raken leger en leger.
Negatieve aandacht wekt nieuwsgierigheid op
De Antropoloog denkt dat negatieve aandacht voor de islam ook nieuwsgierigheid kan opwekken. “Je bent je er in ieder geval van bewust dát de islam er is. Je kunt je daardoor gaan afvragen: klopt het beeld wel dat wordt geschetst?”
“Islamitische gemeenschappen zijn veelal uitnodigend naar mensen die interesse tonen”, zegt islamoloog Yvonne Moonen. “Dat maakt het nemen van een stap in die richting makkelijker voor niet-moslims.”
UvA antropoloog Vanessa Vroon-Najem maakt tentoonstelling en documentaire over bekering tot de islam https://t.co/ddtcVa8drq pic.twitter.com/nMALaIVugj
— AISSR (@UvA_AISSR) November 7, 2017
Wilders trekt anti-islamplannen in
Tegen deze achtergrond bezien, is het opmerkelijk dat PVV-leider Geert Wilders omstreden islamplannen heeft ingetrokken. Daarmee wil hij de formatie van een nieuwe regering bevorderen. De PVV-leider trekt een aantal initiatiefwetsvoorstellen in. Die lagen te verstoffen op de plank, omdat er geen meerderheid voor was te vinden in de Tweede Kamer.
Ze draaien ondermeer om een verbod op productie en verspreiding van de Koran, een moskeeverbod en het ontnemen van het kiesrecht voor mensen met een dubbel paspoort. Zaken die tegen onze rechtsbeginselen indruisen.
Bronnen: NOS, AD