Ga naar de inhoud

Steeds meer geweld in asielzoekerscentra, forse stijging aan incidenten

Asielzoekerscentra meer geweld

Buurtbewoners in Ter Apel zijn de overlast zat. ‘Het gaat er steeds gewelddadiger aan toe in de asielzoekerscentra’. De cijfers van incidenten zijn enorm gestegen. Hoe nu verder?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat voor toenemende uitdagingen, met een verontrustende stijging van agressie en geweld in Nederlandse asielzoekerscentra (azc’s). Vertrouwelijke cijfers laten zien dat medewerkers geconfronteerd worden met ernstige incidenten, variërend van steekpartijen tot zelfdestructieve acties en dreiging met zelfmoord.

Volgens het Coa waren er afgelopen jaar 6200 geweldsincidenten. Dat zijn er ruim 1000 meer dan het jaar daarvoor. De cijfers van de nood en crisisopvang zijn daar niet eens in meegenomen. In werkelijkheid zijn de cijfers nog veel hoger.

Agressie en gezondheid in asielzoekerscentra

Naast agressie speelt de gezondheid ook een grote rol in de opvang. Vooral wanhoop, eenzaamheid en stress zorgen voor problemen bij de bewoners.

Door het tekort aan opvangplaatsen slapen nog steeds veel mensen buiten.

Zwangere vrouwen in asielzoekerscentra hebben 7 keer meer kans om hun kindje bij de geboorte te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen, meldt het dagblad Trouw.

Gevolgen geweldstoename

De stijging van agressie en geweld in Nederlandse azc’s vormt een groeiende zorg voor zowel bewoners als medewerkers van het COA. Het is van cruciaal belang dat er passende maatregelen worden genomen om de veiligheid in deze centra te waarborgen en de onderliggende oorzaken van het probleem aan te pakken.

De impact op de samenleving als geheel benadrukt de urgentie van het vinden van duurzame oplossingen voor deze complexe kwestie.

Hart van Nederland: meer geweld in azc’s

Bekijk hieronder de uitzending terug >>

Bron: Talpa, Trouw

Meer over: