Ga naar de inhoud

Drugslabs schieten in woonwijken als paddenstoelen uit de grond, hoe ontdek je ze

drugslab

Steeds meer drugslabs doemen op de meest onverwachte plekken in woonwijken op. Appartementen, garageboxen en zelfs ruimtes boven kinderdagverblijven worden er voor ingericht, met alle gevaren van dien. Hoe herken je een drugslab in je buurt? 

Transformatie cocaïnehandel

Drugshandelaren transformeren de cocaïnehandel door overal in Europa laboratoria op te zetten. Ze kiezen hiervoor omdat drugs zo goedkoper te fabriceren zijn, makkelijker te smokkelen en daarmee veel meer geld opleveren.

Aantallen nemen toe

Vóór 2018 waren cocaïnelaboratoria in onze woonwijken zeldzaam, maar de afgelopen jaren schieten ze als paddenstoelen de grond uit. In 2019 was een lichte groei aan opgerolde drugslaboratoria waar te nemen (90) ten opzichte van het aantal drugslabs in 2018 (82). Ook het aantal opslaglocaties nam toe: van 79 locaties in 2018 tot 85 locaties in 2019. In 2020 werden er weer meer drugslabs en opslaglocaties gevonden dan het jaar ervoor.

100 tot 200 kilo cocaïne per dag

De politie treft steeds vaker cokelabs aan waar pure cocaïne, opgelost in materialen zoals plastic en houtskool, wordt verwerkt, klaar voor distributie door heel Europa.

Ook de capaciteit van de cokelabs neemt toe. Er zijn labs 100 tot 200 kilo cocaïne per dag produceren, goed voor een Europese omzet van meer dan 10 miljard euro.

Nachtmerrie van elke ouder

In dichtbevolkte wijken vormen de drugslabs een enorm gevaar. Denk aan de Rotterdamse flat die door een explosie zwaar beschadigd raakte en waarbij 3 mensen om het leven kwamen. De explosie dendert nog na in de buurt. Bewoners en ondernemers zijn iedere dag met de ramp bezig. Dat drugslabs boven kinderdagverblijven worden aangetroffen is de nachtmerrie van elke ouder.

Drugslabs wat zijn het? En waarom zijn ze zo gevaarlijk? Lees verder onder de video >>>

Hoe herken je een drugslab 

Drugslabs werken met brandbare chemicaliën die nodig zijn voor het fabriceren van drugs. Slecht gemengd exploderen ze snel. Vermoed je dat in je buurt een drugslab actief is, schakel dan de politie in of Meld Misdaad Anoniem. Aan deze signalen herken je een drugslab:

  • De gebruikte en geproduceerde stoffen ruiken naar aceton, anijs of een vleesbesstruik.
  • Afgedichte kieren ramen en deuren van flats, woningen en garages.
  • Hoge afzuiginstallaties.
  • Ongewone transportbewegingen op ongebruikelijke tijdstippen.
  • Goed afgeschermde verborgen ruimtes in een pand.
  • Pand goed bereikbaar met grote voertuigen die onzichtbaar of binnen geladen en gelost worden.
  • Geblindeerde ramen.
  • Beveiliging pand met camera’s, alarminstallaties en boobytraps.

Bronnen: Vice, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Foto: Natalia Shabasheva (Canva)

Meer over: