Ga naar de inhoud

Steeds meer 100-plussers in Nederland

100 plussers Nederland

Steeds meer mensen worden ouder dan 100 jaar in Nederland. Dit is een fascinerende trend die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te hebben. Wat is het geheim achter de 100-plussers? 

Statistieken en cijfers over het aantal honderdplussers in Nederland

Volgens recente statistieken is het aantal 100-plussers aanzienlijk toegenomen. In 2019 waren er ongeveer 2.200 mensen in Nederland die de leeftijd van 100 of meer hadden bereikt. Dit aantal is indrukwekkend als we het vergelijken met 20 jaar geleden. Op 1 januari 2023 vierde Nederland een opmerkelijke mijlpaal. Maar liefst 2,572 personen waren de trotse eigenaren van een eeuw aan levenservaring.

Het CBS voorspelt een glansrijke toekomst voor onze 100-plussers, met een verwachte stijging van het aantal tot meer dan 5.000 tegen 2040.

Zeeland heeft de meeste mensen van boven de 100 jaar

Het zijn vooral vrouwen die ouder dan 100 worden. Binnen Nederland blijkt de provincie Zeeland de thuisbasis van de meeste 100-plussers in verhouding tot het aantal 80-plussers. Hier wonen 4,2 100-plussers per 1000 80-plussers.

Vooral in Flevoland steeg het aantal 100-plussers de afgelopen jaren enorm. Daarentegen in Noord-Brabant (2,4 per 1000 80-plussers) wonen de minste 100-plussers.

Komt dit door het bourgondische leven?

5 redenen stijging 100-plussers

  1. Verbeterde gezondheidszorg: Medische vooruitgang en verbeterde gezondheidszorg dragen bij aan een langer en gezonder leven voor veel mensen. De behandeling en preventie van ziekten zijn de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd.
  2. Voeding en levensstijl: Bewustzijn over gezonde voeding en levensstijlkeuzes is toegenomen. Mensen zijn zich meer bewust van het belang van een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoonten, zoals roken.
  3. Levensstandaard: Een hogere levensstandaard en betere economische omstandigheden kunnen leiden tot betere toegang tot gezondheidszorg, gezondere voeding en een comfortabele leefomgeving. Allemaal factoren die de levensduur kunnen verlengen.
  4. Vaccinaties: De beschikbaarheid en het gebruik van vaccinaties tegen besmettelijke ziekten hebben bijgedragen aan een afname van sterfgevallen op jongere leeftijd.
  5. Demografische veranderingen: Veranderingen in de demografie, zoals de babyboomgeneratie die ouder wordt, kunnen leiden tot een toename. De babyboomgeneratie is een generatie mensen die is geboren in de periode na de Tweede Wereldoorlog, meestal tussen 1946 en de jaren 1960. De term “babyboom” verwijst naar de opvallende toename van het geboortecijfer gedurende deze periode.

Iris Apfel, 100-plusser en influencer

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Nederland blijft achter in vergelijking met andere landen

  • In Nederland zijn er 3 mensen van 100 jaar (of ouder) op elke 1000 mensen van 80 jaar (of ouder).
  • Volgens het CBS staat Nederland daarmee in het midden van de Europese landen.
  • Ierland heeft ongeveer 5 keer zoveel 100-plussers in vergelijking met Nederland.
  • In ons land is het aantal 100-jarigen in de afgelopen decennia gestaag toegenomen, maar in vergelijking met veel andere Europese landen blijft het aantal relatief beperkt.
  • Zelfs kleinere landen zoals Ierland, Griekenland en Hongarije tellen niet alleen een groter aantal 100-plussers in absolute cijfers, maar ook in verhouding tot hun totale bevolking.
  • Bijvoorbeeld, Griekenland, met 10,5 miljoen inwoners, heeft 4.495 100-jarigen.
  • Terwijl Nederland, met een bevolking van 17,8 miljoen, er 2.572 heeft, volgens recente berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Oudste vrouw van Nederland

Leny Mackenbach geboren op 29 december 1912 wordt in 2023 maar liefst 111 jaar en is daarmee de oudste vrouw van Nederland.

Mogen deze eeuwelingen een bron van inspiratie zijn voor ons allen, want hun lange en rijke levensverhalen dragen een schat aan wijsheid en ervaring met zich mee.

Bron: CBS

Meer over: