Vanaf volgend jaar kan het statiegeld op plastic flessen mogelijk tot 50 cent stijgen. Dit is een forse toename van de huidige 15 tot 25 cent. De inspectie neemt deze stap omdat de inzameling van plastic flessen tegenvalt. Het doel? Zwerfafval verminderen.
Waarom deze verhoging van statiegeld in 2025?
De inspectie is ontevreden over hoe we plastic flessen nu inzamelen. Bedrijven die hiervoor verantwoordelijk zijn, doen niet genoeg om zwerfafval te verminderen. Met een hoger statiegeldbedrag hoopt men consumenten te motiveren meer flessen in te leveren. Meer ingeleverde flessen betekent minder zwerfafval. Een schone omgeving is het doel.
We laten voor miljoenen aan statiegeld liggen
We laten met z’n allen voor kapitalen aan consigne op flessen en blikjes aan onze neus voorbij gaan. Op jaarbasis ongeveer 250 miljoen euro. In 2022 werd 12 procent van de grote plastic statiegeldflessen niet ingeleverd. Van de kleine flesjes verdwijnt maar liefst 42 procent in het niets.
Slecht nieuws voor ons milieu
Met het inleveren van blikjes is het nog slechter gesteld. Jaarlijks worden er 2,5 miljard van verkocht, waarvan er 800 miljoen spoorloos blijven. Vermenigvuldig dat met 0,15 cent dan kom je uit op een slordige 120 miljoen euro.
Dat we statiegeld niet innen, heeft te maken met onvoldoende inleverpunten en het niet willen rondlopen met lekkende blikjes in onze boodschappentas. We vinden het een gedoe. Het niet inleveren van flessen en blikjes betekent slecht nieuws voor ons milieu.
Optimaliseren van het statiegeldsysteem
Voor elk flesje en blikje dat drankproducenten leveren aan supermarkten, storten ze statiegeld bij Statiegeld Nederland. Supermarkten betalen dat statiegeld op hun beurt uit aan consumenten die lege blikjes en flesjes inleveren. Dat vangen ze weer terug van Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland: “Het geld gebruiken we om het statiegeldsysteem te optimaliseren, nieuwe inname-apparaten aan te schaffen, het aantal inname punten uit te breiden en voor informatiecampagnes.”
In deze video zie je waar je flessen en blikjes in kan leveren >>
Bronnen: RTL Z, FD, Afvalfonds Verpakkingen, HvN, AD.