Ga naar de inhoud

Statiegeld betalen voor blikjes bier of frisdrank: vanaf 1 april kan je ze overal inleveren

statiegeld

 

Vanaf 1 april 2023 is er eindelijk een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem. Wie een blikje water, frisdrank of bier, koopt, betaalt € 0,15 statiegeld. Eerder was bekend dat vanaf 31 december 2022 statiegeld op blikjes geheven zou worden. Als je het blikje wilde inleveren, was de kans groot dat je voor een onaangename verassing kwam te staan: jouw supermarkt had geen werkende machine staan. Lees hier meer over deze vertraging en wat deze nieuwe maatregel voor jou betekent.

De geschiedenis van statiegeld

Vroeger werd er statiegeld gevraagd om de kosten voor verpakkingsmateriaal van leveranciers zo laag mogelijk te houden. Door het hergebruik van flessen en glazen potten, werden de kosten gedrukt. Rond 1980 werden de kosten van glas zo laag, dat hergebruik om die reden niet meer kosteneffectief was. Sindsdien gooien we daarom glas in de glasbak. Voor plastic flessen betalen we nog steeds statiegeld. Eerst was dit alleen voor grote literflessen, sinds vorig jaar ook voor de kleinere flessen. Per december 2022 komt daar nog wat bij: statiegeld op blikjes bier en frisdrank.

Volgens Stientje van Veldhoven, voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, was de start van deze nieuwe wet liever eerder. Alleen in Nederland komen er al per jaar minimaal 150 miljoen blikjes in het milieu terecht. Het is niet alleen slecht voor de natuur, dieren verwonden zich eraan.

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval

Het vragen van statiegeld is een bijzonder effectieve maatregel. Doordat we sinds de zomer van 2021 statiegeld betalen op kleine flesjes, komen deze 76% minder voor in het zwerfafval. Uit onderzoek blijkt dat in dezelfde periode het aantal blikjes in zwerfafval juist toenam. Veel mensen kozen voor blik als ze op pad gaan, omdat ze deze niet hoefden in te leveren en er geen statiegeld voor hoeven te betalen. De overheid verwacht dat dit verandert, als mensen ook statiegeld moeten betalen op blikjes. Ze hopen dat de hoeveelheid zwerfafval enorm afneemt.

15 cent statiegeld per blikje  

Wie een blikje bier, water, frisdrank of een andere zwak-alcoholhoudende drank koopt, betaalt straks 15 cent extra. Supermarkten zijn verplicht deze lege blikjes in te nemen. Andere ondernemers kunnen dit vrijwillig doen. Bedrijven kunnen zich aanmelden als innamepunt. Zo besparen zij op afvalkosten, steunen ze goede doelen en helpen ze om zwerfafval te voorkomen.

Voorwaarden bij inzamelen 

  • Onbeschadigde barcode
  • Blikje verkeert in goede staat
  • Blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn (anders kunnen machines ze niet herkennen)
  • Statiegeldblikjes herken je aan het statiegeldlogo op het etiket 

Ingangsdatum verschoven naar 1 april 

Na een besluit van de Nederlandse Overheid zou deze nieuwe maatregel ingaan per 31 december 2022. Al snel gaf Afvalfonds Verpakkingen (verantwoordelijke voor het statiegeldsysteem op blikjes) aan dat deze datum niet haalbaar is, waardoor de ingangsdatum is verschoven. De eerste datum was niet haalbaar, omdat er nog geen werkend systeem bestond en mensen nog niet op de hoogte waren van alle informatie rondom het statiegeld op blikjes. Voor nu is de ingangsdatum voor de gehele landelijke dekking verschoven naar 1 april. Bewaar jij je blikjes al?

Bron: NOS, RTL

 

Meer over: