Wil je iets (totaal) anders in je leven gaan doen om inkomsten te genereren? Ontdek het geheime wapen om jouw droombaan te veroveren! Met dit revolutionaire stappenplan ben je slechts enkele klikken verwijderd van een carrièreswitch die je leven verandert.
Wat houdt een carrièreswitch in?
Wanneer we het hebben over een carrièreswitch, bedoelen we een bewuste verandering van beroep of carrière. Dit kan gepaard gaan met het zoeken naar een nieuwe baan in een andere branche of het starten van een compleet nieuw carrièrepad. Het is het proces waarbij iemand ervoor kiest om van beroep te veranderen, vaak vanwege een verlangen naar nieuwe uitdagingen, betere werkomstandigheden of persoonlijke groei.
Voordelen van een wisseling
Een carrièreswitch kan een positieve impact hebben op zowel het professionele als persoonlijke leven. Het biedt de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling, meer inkomen, het ontdekken van nieuwe interesses, het stoppen van uitzichtloosheid bij de bestaande baan en het vinden van een nieuwe bron van voldoening.
Hoe verander je met succes je loopbaan?
Het maken van een succesvolle carrièreswitch vereist een doordacht stappenplan en goede voorbereiding. Het is belangrijk om te beseffen dat een carrièreswitch een grote impact kan hebben, maar met de juiste begeleiding en instelling kan het een waardevolle stap zijn in jouw loopbaan. Zonder effort geen resultaat!
Stappenplan van beroep wisselen
Een praktisch stappenplan om dichterbij je droombaan te komen begint met zelfreflectie:
- Analyseer je huidige werkervaring.
- Identificeer je sterke vaardigheden.
- Bepaal welke vaardigheden je nog zou willen ontwikkelen.
- Doe een beroepskeuzetest te doen om te achterhalen welk ander beroep beter bij jou zou passen.
Na deze analyse kun je gericht op zoek gaan naar vacatures en je cv aanpassen om je nieuwe carrière te ondersteunen.
Belangrijke tips voor een andere carrière
Als je een carrièreswitch overweegt, is het aan te raden om advies in te winnen bij een loopbaancoach. Deze professional helpt je met een praktisch stappenplan om je dichterbij je droombaan te brengen.
Verder is het van belang om te blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van benodigde kennis voor het nieuwe beroep.
Hier zijn wat praktische tips die je kunnen helpen bij een succesvolle carrière-switch:
1. Interview mensen:
Voer informatieve gesprekken met professionals in het gewenste veld. Leer meer over hun dagelijkse taken, uitdagingen en het pad dat ze hebben gevolgd.
2. Freelancen of parttime werken:
Overweeg freelance werk of parttime posities in het nieuwe werkveld. Dit kan je praktische ervaring opleveren zonder meteen je huidige baan op te geven.
3. Informatiebronnen gebruiken:
Maak gebruik van industrie-specifieke blogs, podcasts, en nieuwsbronnen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in voor nieuwsbrieven bij relevante organisaties.
4. Vaardigheden certificering:
Als er specifieke certificeringen zijn voor het beroep dat je wilt, die waardevol zijn, overweeg dan om ze te behalen om je geloofwaardigheid te vergroten.
5. Bereid een “Elevator Pitch” voor:
Ontwikkel een korte, krachtige pitch waarin je jouw carrièreswitch uitlegt. Een “elevator pitch” is een presentatie die je geeft om snel en overtuigend te vertellen wie je bent, wat je doet en waarom je waardevol bent. Dit alles binnen de tijdsduur van een korte liftreis, vandaar de naam “elevator pitch”.
Het doel is om de aandacht van de gesprekspartner te grijpen en hen nieuwsgierig te maken naar jouw achtergrond en wat je te bieden hebt. Het is handig in situaties zoals netwerkevenementen, sollicitatiegesprekken of informele ontmoetingen met professionals.
6. Breng je soft skills in kaart:
Soft skills(zachtere vaardigheden) zijn eigenschappen die aangeven hoe jij met zowel anderen als je werk omgaat. Deze competenties kunnen dienen als leidraad bij het overwegen van een carrièreswitch. Denk aan je vermogen om effectief samen te werken en goed te luisteren. Breng je soft skills in kaart en onderzoek welke functies hierbij aansluiten.
7. Onderzoek opleidingen:
Verken nieuwe educatieve mogelijkheden. Wanneer je hebt vastgesteld welk beroep bij je past, is het wellicht nodig terug te keren naar het klaslokaal. Bijvoorbeeld, als je de overstap maakt van de financiële sector naar de zorg, moet je nieuwe kennis vergaren over medicijnen en het verzorgen van ouderen.
Heb je op dit moment een uitkering, dan zijn er ook omscholingsmogelijkheden bij het UWV. Informeer daarnaar!
8. Lees vacatureteksten:
Wanneer je vacatureteksten doorleest, kun je belangrijke informatie tegenkomen zoals vaktermen, namen van programma´s en hulpmiddelen die ze in jouw toekomstige droombaan gebruiken. Deze kun je vervolgens online opzoeken en jezelf hierin verdiepen. Ze klinken vaak moeilijker dan er in werkelijkheid bedoeld wordt.
9. Informeer je omgeving:
Zoek steun bij vrienden, familie of een mentor. Het delen van je doelen en uitdagingen kan emotionele steun bieden. En wellicht krijg je hulp uit onverwachte hoek! Je verbreedt daarmee ook je eigen netwerk.
10. Maak een begroting:
Maak een financieel plan voor de overgangsperiode. Overweeg eventuele kosten voor opleidingen of bijscholing. Of wellicht is er een werken-en-leren programma beschikbaar. Informeer ook bij het UWV of je gemeente naar mogelijkheden.
Loopbaancoach inschakelen
Een loopbaancoach kan een waardevolle partner zijn wanneer je jouw carrièreswitch wilt verwezenlijken. Zij kunnen je helpen met het identificeren van jouw sterke kanten, het aanleren van de benodigde vaardigheden en het vinden van een nieuwe functie die beter bij jou past.
Is een carrièreswitch op latere leeftijd mogelijk?
Veel mensen vragen zich af of een carrièreswitch op latere leeftijd wel mogelijk is. Het antwoord hierop is volmondig ja! Het is belangrijk om te realiseren dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging in je werk. Het maakt niet uit of je al een lange loopbaan achter de rug hebt. Mits je maar openstaat voor nieuwe kennis en advies aannemen van iemand anders.
LinkedIn en je nieuwe carrière
LinkedIn is een waardevol platform bij het vormgeven van je nieuwe carrière. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers, te netwerken en relevante vacatures te vinden in de door jouw gewenste branche.
Optimaliseer je LinkedIn-profiel
Bij het overwegen van een carrièreswitch is het aan te raden om je LinkedIn-profiel te optimaliseren. Dit betekent het toevoegen van relevante werkervaring, het benadrukken van jouw vaardigheden en het tonen van je motivatie voor de nieuwe carrière. Wanneer je over een goed profiel beschikt is het ook gebruikelijk dat jij wordt benaderd door recruiters, in plaats van andersom.
Hoe maak je een krachtig profiel op LinkedIn?
Bekijk de uitleg in deze video en lees verder >>
Voorbeelden van beroep wisselen:
Er zijn verschillende beroepen waarbij de overgang naar een soortgelijke of aanverwante functie relatief haalbaar is. Hier zijn enkele voorbeelden:
Leraar Nederlands naar Tekstschrijver/Redacteur:
Een leraar Nederlands kan zijn of haar vaardigheden in taal en communicatie benutten door over te stappen naar een rol als tekstschrijver, redacteur of content maker. Het vermogen om effectief te communiceren en foutloos te schrijven is een waardevolle eigenschap.
Horecamedewerker naar zorg assistent of verzorgende:
Iemand met ervaring in de horeca, vooral in klantenservice en teamwerk, kan deze vaardigheden gebruiken in de zorgsector. Een overstap naar een functie als zorgassistent, waarbij persoonlijke interactie en empathie cruciaal zijn, is mogelijk.
Administratief medewerker naar evenementen planner:
Een administratief medewerker met organisatorische vaardigheden kan zijn of haar carrière een andere wending geven door over te stappen naar evenementen planning. De vaardigheid in het beheren van agenda’s en coördineren van taken komt goed van pas bij het organiseren van evenementen.
Meer vrouwen de techniek in
De tekst gaat onder het bericht verder >>
👩🔧👩🔧Jettie Ouwehand maakte een carrièreswitch van dirigent naar servicemonteur. Ze is niet de enige vrouw die kiest voor de techniek. Voorzitter @doekle_terpstra in @telegraaf: Techniek wordt steeds aantrekkelijker voor vrouwen. Het is werk dat ertoe doet! #vrouwen #techniek pic.twitter.com/CNvutNN8mQ
— Techniek Nederland (@TechniekNL) February 10, 2024
Verkoopmedewerker naar marketingmedewerker:
Een verkoopmedewerker met een goed begrip van klantbehoeften en communicatievaardigheden kan een verschuiving maken naar marketing. Het begrijpen van de markt, koopgedrag en het kunnen overbrengen van productvoordelen zijn hier van belang.
Juridisch medewerker naar HR-adviseur:
Een juridisch medewerker met sterke communicatieve vaardigheden en kennis van arbeidswetgeving kan de overstap maken naar een rol als HR-adviseur, waarbij het begrijpen en toepassen van regelgeving en het behandelen van personeelszaken centraal staan.
Docent lichamelijke opvoeding naar personal trainer:
Een leraar lichamelijke opvoeding kan zijn of haar passie voor gezondheid en fitness benutten door de overstap te maken naar een rol als personal trainer, waarbij individuen worden begeleid bij het bereiken van hun fitnessdoelen.
Moeder naar medewerker kinderopvang:
Een moeder met opvoed ervaring kan haar liefde voor kinderen en organisatorische vaardigheden gebruiken voor een baan in de kinderopvang. Hier zorgt ze voor het welzijn, de veiligheid en de ontwikkeling van kinderen. Haar begrip van kinderbehoeften en vermogen om een ondersteunende omgeving te creëren zijn waardevol. Met extra opleiding, zoals het behalen van relevante certificaten, kan ze succesvol overstappen naar een bevredigende carrière in de kinderopvang.
Of van zangeres naar zangcoach
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Carrièreswitch voor Mia Nicolai: zangeres wordt zangcoach https://t.co/vrp75gvvag
— Hart van Nederland (@HartvNL) February 16, 2024
Verandering van baan
In je zoektocht naar een nieuwe carrière is het belangrijk om te beseffen dat het helemaal oké is om iets totaal anders te willen. Het stappenplan is als een kompas. De verhalen van mensen die bijvoorbeeld van leraar naar tekstschrijver gingen, laten zien dat jouw droomcarrière echt binnen handbereik is. Met een beetje lef en een doordachte aanpak, kun je die carrièreswitch maken en iets nieuws en betekenisvols nastreven. Succes!