Ga naar de inhoud

Akkoord tussen vakbonden en ziekenhuizen: stakingen van de baan

Akkoord ziekenhuis, staking van de baan Bron: © Syda Productions (Canva)  

Het recent bereikte akkoord tussen vakbonden en ziekenhuizen brengt positieve veranderingen voor het zorgpersoneel met zich mee, zoals salarisverhogingen en nieuwe toeslagen. Wat betekent dit akkoord precies voor het zorgpersoneel en voor je ziekenhuisafspraak binnenkort?

Details van het akkoord

De vakbonden FNV en CNV hebben aangekondigd dat de voorgenomen landelijke staking in april van de baan is, na succesvolle cao-onderhandelingen.

Het akkoord omvat meerdere afspraken.

  1. De belangrijkste overeenkomst die gemaakt is betreft een gefaseerde salarisverhoging van 8 procent over een periode van 2 jaar voor de 225.000 ziekenhuismedewerkers.
  2. Daarnaast zijn er plannen voor extra toeslagen. Er komt een aanpassing op de ORT, de onregelmatigheidstoeslag.
  3. Een nog niet vaak gehoorde, maar toch belangrijke regel voor het personeel is de afspraak voor omkleedtijd.
  4. De laatste overeenkomst is bereikt op mogelijkheden tot vervroegd pensioen.

Reden voor het akkoord

De recente overeenkomst volgt op een golf van onvrede onder ziekenhuispersoneel, die leidde tot een lokale actiedag in Alkmaar. Medewerkers legden hun werk neer uit protest tegen eerdere loonsverhogingen die, volgens de vakbonden, de inflatie onvoldoende compenseerden.

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Maatregelen om werkdruk te verminderen

FNV en ziekenhuizen kijken naar het invoeren van een 32-urige werkweek en een ’tijdspaarregeling’ om de werkdruk te verlichten. Ook krijgen werknemers die nachtdiensten draaien voortaan minstens 8 uur rust.

Impact op de zorg

Met het nieuwe akkoord lijkt de dreiging van een landelijke staking geweken, wat betekent dat niet-spoedeisende zorg niet langdurig stilstaat. Het is een opluchting voor zowel het personeel als de patiënten. Lees hieronder meer over de eerdere planning voor een staking.

Historische context van ziekenhuisstakingen in Nederland

Stakingsacties in de Nederlandse ziekenhuizen zijn zeldzaam en over het algemeen gereserveerd voor periodes van ernstige ontevredenheid onder medische staf.

De laatste jaren hebben enkele van de grootste geschillen plaatsgevonden over loonsverhogingen en arbeidsomstandigheden, waardoor personeel in het verleden al meerdere malen gedwongen is hun eisen via stakingsacties kracht bij te zetten.

Deze geschiedenis benadrukt de hardnekkige problematiek rondom waardering en beloning in de zorgsector.

De rol van vakbonden in het zorglandschap

Vakbonden zoals FNV en CNV spelen een cruciale rol in het behartigen van de belangen van ziekenhuismedewerkers. Door collectief op te treden, verzekeren zij dat de stem van werknemers gehoord wordt in de onderhandelingen met werkgevers.

Hun verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen salarisdiscussies; ze richten zich ook op bredere arbeidsomstandigheden, zoals werkdruk en welzijn van het personeel. Deze recente overeenkomst onderstreept het belang van vakbonden als onmisbare schakel tussen het personeel en de ziekenhuis-managements.

Bronnen

RTLnieuws, NOS, FNV


Pasgeleden schreven wij nog >>

Landelijke staking in ziekenhuizen: gevolgen en achtergrond

21 maart 2025 – In Nederland staat een landelijke staking in de ziekenhuizen op de planning, gericht op het verbeteren van arbeidsvoorwaarden voor ziekenhuispersoneel. Heb je half april een afspraak in het ziekenhuis dan kun je wel eens last krijgen van deze acties. Dit zijn de gevolgen en de achtergrond van de staking.

Aankondiging van de staking

Medewerkers uit ziekenhuizen door het hele land hebben aangekondigd half april een dag te staken. Dit nieuws komt vanuit de vakbonden die hiermee druk willen uitoefenen op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om betere arbeidsvoorwaarden te realiseren.

Gedurende deze staking ligt alle niet-spoedeisende zorg stil, aldus FNV. Andere vakbonden zoals NU91 en FBZ ondersteunen de actie eveneens. De exacte datum van de staking moet nog bepaald worden.

Reden van de staking

De aanleiding voor de staking is het vastlopen van cao-onderhandelingen. De werkgevers en vakbonden verschillen van mening over de loonsverhogingen.

  • Het voorstel van de NVZ betreft een loonsverhoging van 4 procent dit jaar en 2 procent in 2026.
  • De vakbonden wilden hier niet mee akkoord gaan en streven naar een snellere loonsverhoging, waarbij FNV minstens 7 procent voorstelt voor dit jaar.

De tekst gaat onder de berichten >>

Geschiedenis en impact

Deze staking is de derde landelijke actie in ziekenhuizen in de Nederlandse geschiedenis, na eerdere stakingen in 2019 en 2023. Landelijke acties kunnen een grote impact hebben, aangezien een groot deel van ziekenhuiswerkzaamheden onder niet-spoedeisende zorg valt, van onderzoeken tot planbare operaties.

De NVZ geeft aan in gesprek te willen blijven om de sector aantrekkelijk te houden voor alle medewerkers en heeft volgens hen een goed voorstel neergelegd dat de koopkracht effectief zal verbeteren.

Ondersteuning en voorbereiding

Volgens de FNV is de actiebereidheid onder het ziekenhuispersoneel groot en zijn er al actiecomités gevormd binnen 47 ziekenhuizen. Dit toont aan dat het personeel vastberaden is om voor betere arbeidsvoorwaarden te strijden.

Geschiedenis van stakingen in de zorgsector

De geschiedenis van stakingen in de Nederlandse zorgsector laat zien dat personeel regelmatig actie voert voor betere arbeidsvoorwaarden.

De eerste grote staking vond plaats in 1990, gevolgd door acties in 2015 en 2019. Elke keer stonden loonsverhogingen en werkomstandigheden centraal.

De stakingen hadden vaak een grote invloed op het zorgsysteem, met tijdelijke sluitingen en verplaatste afspraken als gevolg. Ziekenhuizen streven naar balans tussen de eisen van personeel en de noodzaak om zorg toegankelijk te houden.

De rol van vakbonden bij conflicten in de zorg

Vakbonden spelen een cruciale rol in het behartigen van de belangen van zorgpersoneel. Ze onderhandelen namens de werknemers tijdens cao-gesprekken en organiseren stakingen om druk uit te oefenen.

FNV, NU91 en FBZ

In Nederland zijn grote vakbonden zoals FNV, NU91 en FBZ betrokken bij deze onderhandelingen. Deze organisaties streven naar betere werkomstandigheden, hogere lonen en meer invloed voor werknemers in beleidsbeslissingen. Ze zijn essentieel in het gesprek tussen zorginstellingen en hun personeel, om zodoende het welzijn en de tevredenheid van werknemers te bevorderen.

Eerdere stakingen in ziekenhuizen

Lees ook: Al eerder vond er een staking in ziekenhuizen plaats.

Heb je half april een bezoek of afspraak gepland staan in het ziekenhuis, dan is het verstandig om in de gaten te houden of deze doorgaat! Uiteraard blijft spoedeisende hulp altijd toegankelijk.

Ook interessant om te lezen: Operatie op vrijdag gevaarlijker.

Bronnen:

FNV, NOS

Meer over:

Reacties zijn gesloten.