Op 16 maart zullen medewerkers van 64 ziekenhuizen in heel Nederland vanaf 08.00 uur grotendeels het werk voor 24 uur neerleggen. Gedurende deze dag zullen zij alleen spoedeisende hulp, operaties of handelingen uitvoeren die niet tot een later moment kunnen wachten omdat het anders levensbedreigend zou zijn. Hierdoor zal op die donderdag de zorg worden verleend alsof het een zondag is. Alle geplande operaties en afspraken zullen worden geannuleerd en verplaatst naar een ander moment. Lees hier meer over deze staking.
De ziekenhuismedewerkers protesteren omdat hun werkgevers geen betere salarissen en andere arbeidsvoorwaarden willen bieden.
Grootschalige staking onder het ziekenhuispersoneel
Ruim 64 ziekenhuizen hebben aangegeven deel te nemen aan de zogenaamde ‘zondagsdienst’. Dit wordt door de betrokken bonden als het ultieme stakingsmiddel in ziekenhuizen beschouwd. De bonden hadden de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een ultimatum gesteld om tegemoet te komen aan de eisen voor een nieuwe CAO. Voor het gestelde ultimatum liet de NVZ al weten niet aan de eisen te voldoen.
Daarom is de staking, die op 16 maart plaatsvindt, een feit. “We hadden het wel verwacht, maar niet gehoopt”, zegt Elise Merlijn, bestuurder en CAO-onderhandelaar van FNV Zorg & Welzijn. De ziekenhuizen zijn namelijk van mening dat ze voldoende hebben aangeboden, met inbegrip van de eerder aangeboden 13% en andere aanpassingen met betrekking tot de werkomstandigheden. Ze stellen dat ze meerdere van hun inhoudelijke voorstellen hebben aanvaard en daarbij de financiële grenzen van hun instellingen hebben opgezocht. In 2021 hielden medewerkers van het VUmc en het AMC ook al een zondagsdienst om een betere CAO te eisen.
Gaat mijn operatie nog door?
Het is momenteel onduidelijk wat er zal gebeuren met de reeds geplande operaties tijdens de stakingsdag. De afdelingen die zullen worden gesloten zullen verschillen per ziekenhuis. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven hoopt snel bekend te maken welke afdelingen meedoen met de staking. “Zodra dit bekend is, zal het ziekenhuis de patiënten informeren of hun operatie of behandeling zal worden verzet.”
De Noordwest Ziekenhuisgroep in Noord-Holland zal deze week met de vakbonden spreken over de staking. “Indien u niets van het ziekenhuis hoort, gaat jouw afspraak gewoon door”, zo valt op de website te lezen. Andere ziekenhuizen hebben aangekondigd dat er overleg gepland staat met de actievoerders en dat patiënten mogelijk daarna meer informatie krijgen.
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht zal uiterlijk op 10 maart meer informatie verstrekken over welke zorg wel en niet doorgaat. “Indien u twijfelt of een spreekuur, onderzoek of ingreep doorgaat, kunt u vanaf maandag 13 maart zelf contact opnemen met de afdeling”, aldus het ziekenhuis. Patiënten die momenteel zijn opgenomen in het Isala ziekenhuis in Zwolle en Meppel kunnen opgelucht ademhalen, omdat hun zorg gewoon doorgaat.
De Patiënten Federatie Nederland hoopt dat de consequenties voor patiënten zo beperkt mogelijk blijven, want het is ingrijpend als je afspraak of behandeling kort van tevoren wordt afgezegd. “Hoewel we begrijpen dat dit ingewikkeld kan zijn, roepen wij ziekenhuizen op om hun patiënten zo snel mogelijk te informeren over de status van hun afspraken of behandelingen en, waar mogelijk, alternatieven aan te bieden in overleg met de patiënt.” aldus de federatie.
Onmogelijk om aan alle eisen te voldoen
Op 16 maart legt het ziekenhuispersoneel het werk neer om een betere cao te eisen. De ziekenhuizen stellen voor om de loonsverhoging te spreiden: 5 procent direct, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden willen echter dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand stijgen.
De ziekenhuizen geven aan dat het onwenselijk en onmogelijk is om volledig aan alle eisen te voldoen. Ze doen echter wel een dringend beroep om de CAO-onderhandelingen te hervatten om tot een overeenkomst te komen en te voorkomen dat de patiëntenzorg en het welzijn van de werknemers in gevaar komen. Merlijn vraagt zich af waarom ze nog aan de onderhandelingstafel zou verschijnen, gezien het standpunt van de ziekenhuizen.
Welke ziekenhuizen doen mee aan de staking?
Groningen
- Martini Ziekenhuis
- Treant Refaja
Friesland
- Medisch Centrum Leeuwarden
Drenthe
- Treant Scheper
- Treant Bethesda
- Wilhelmina Ziekenhuis Assen
- Isala Meppel
Overijssel
- Medisch Spectrum Twente
- Deventer Ziekenhuis
- Isala Zwolle
- ZGT Almelo
- Saxenburg Medisch Centrum
Flevoland
- Ziekenhuis St Jansdal
Zuid-Holland
- Beatrixziekenhuis
Utrecht
- Meander Medisch Centrum
- St Antonius Utrecht
- St Antonius Nieuwegein
- Diaconessenhuis
Noord-Holland
- Tergooi MC Hilversum
- Tergooi MC Blaricum
- OLVG West
- OLVG Oost
- Rode Kruis Ziekenhuis
- Zaans Medisch Centrum Zaandam
- Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
- Noordwest Ziekenhuisgroep Den Helder
- Antoni van Leeuwenhoek
- BovenIJ
- Spaarne Gasthuis
- Spaarne Gasthuis, locatie Zuid
- Spaarne Gasthuis, locatie Noord
Zuid-Holland
- HagaZiekenhuis
- Haaglanden Medisch Centrum Westeinde
- Haaglanden Medisch Centrum Bronovo
- Haaglanden Medisch Centrum Antoniushove
- Franciscus Gasthuis
- Franciscus Vlietland
- Alrijne Ziekenhuis
- IJsselland Ziekenhuis
- Maasstad Ziekenhuis
- Albert Schweitzer Ziekenhuis
Gelderland
- Gelre Ziekenhuizen
- Ziekenhuis Gelderse Vallei
- Klimmendaal revalidatiecentrum
- Rijnstate Slingeland Ziekenhuis
- Ziekenhuis Rivierenland
Noord-Brabant
- Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom
- Bravis ziekenhuis Roosendaal
- Amphia
- Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Deelenlaan Tilburg
- Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Hilvarenbeekseweg Tilburg
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Bernhoven
- Elkerliek
- Catharina Ziekenhuis
- Maxima MC
- St. Anna Ziekenhuis
Limburg
- Laurentius Ziekenhuis
- St. Jans Gasthuis
- VieCurie Medisch Centrum Venlo
- VieCurie Medisch Centrum Venray
- Zuyderland Medisch Centrum Heerlen
- Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen
Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuispersoneel staakt
Ziekenhuismedewerkers zijn in het verleden gaan staken vanwege verschillende redenen, zoals ontevredenheid over de werkomstandigheden, onvoldoende loon, onderbezetting, hoge werkdruk en gebrek aan waardering. Het doel van de stakingen is vaak om de werkgevers onder druk te zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de werknemers en om de problemen op te lossen die het gevolg zijn van de slechte werkomstandigheden in de zorgsector. Het gaat daarbij om verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg en de werkomstandigheden van het ziekenhuispersoneel.
Ook interessant om te lezen: