De oude vertrouwde stacaravan moet op de Nederlandse campings steeds vaker het veld ruimen voor luxe vakantievilla’s. Steeds meer campings worden omgebouwd tot luxe vakantieparken met chalets.
Kampeerder komen in verzet
Uit onderzoek blijkt dat in 2022 het aantal vaste staanplaatsen met 30.000 plekken was terug gelopen ten opzichte van 1995. Campings worden tegenwoordig opgekocht door grote recreatiebedrijven, zoals EuroParcs, eigenaar van meer dan 50 parken in Europa, en het Franse Capfun, met 20 campings in Nederland. Stacaravan bezitters komen in verzet tegen nieuwe eigenaren. Sommigen hebben al 20 jaar een vaste plek op hun camping.
Vakantieganger wil meer luxe
De bouw van luxe vakantiehuisjes heeft alles te maken met dat de wensen van vakantiegangers die meer luxe en faciliteiten willen. Om daaraan te voldoen zijn forse investeringen nodig zoals bijvoorbeeld in zwembaden. Campingeigenaren beschikken vaak niet over het geld en verkopen de boel aan investeerders met het grote geld.
Tekst gaat verder onder de video >>
Bezitters stacaravan in verzet
Vaste campinggasten pikken het niet langer en komen in verzet tegen tegen de nieuwe eigenaren. Dit zet vaak geen zoden aan de dijk, zegt toerisme-expert Jos van der Sterren van Breda University of Applied Sciences in Nieuwsuur.
Heel soms loopt een protest uit op een succes, zoals op camping Meerzicht in het Groningse Matsloot. De kampeerders kregen in 2021 bericht dat de camping werd opgekocht door EuroParcs met het plan om er chalets te bouwen. De bewoners moesten binnen een jaar vertrekken.
Succesvol protest
De vaste gasten van de camping tekenden verzet aan bij de provincie en gemeente, en toonden aan dat er beschermde diersoorten woonden in het omliggende Natura2000-gebied. Bouwen op de camping werd daarmee vertraagd. Er ontstond een hoofdpijndossier voor EuroParcs en media-aandacht pakte negatief uit voor de investeerder waardoor deze besloot de camping terug te verkopen aan de kampeerders.
Kampeerders in Zandvoort willen van geen wijken weten
De vaste gasten van camping Sandevoerde in Zandvoort kregen in 2022 bericht dat de camping was verkocht en de stacaravans plaats moesten maken voor chalets. De vaste gasten wilden van geen wijken weten en stapten naar de rechter. Volgens hem was het plan van de nieuwe eigenaar onuitvoerbaar. Ook hier ontbraken vergunningen vanwege het Natura2000-gebied, waarin de camping zich bevindt.
Angst en paniek bij kampeerders
Voorlopig mogen de kampeerders in Zandvoort blijven maar niemand weet voor hoe lang. Inmiddels zijn al veel kampeerders vertrokken. “Door angst en paniek zijn al 300 vaste stacaravans verdwenen”, zegt Geert Sijtzema, voorzitter van kampeerdersvereniging Sandevoerde.
Bron: Nieuwsuur. Foto: Nickfree (Canva)