Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gaan op staatsbezoek naar Zuid-Afrika. Ze zijn uitgenodigd door president Cyril Ramaphosa. Met het bezoek wil het koninklijk paar de goede betrekkingen tussen de landen benadrukken.
De relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika heeft historische, koloniale, culturele en sociaal-economische dimensies, die de band tussen de landen hebben gevormd. De relatie is diep geworteld en heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld.
VOC stichtte bevoorradingsstation dat uitgroeide tot Kaapstad
Nederland was een van de eerste Europese landen die contact maakte met Zuid-Afrika in de 17e eeuw. De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) stichtte in 1652 een bevoorradingsstation bij Kaap de Goede Hoop, dat later zou uitgroeien tot Kaapstad. Dit was bedoeld om schepen op weg naar Oost-Indië van vers voedsel en water te voorzien. Het gebied werd een belangrijke tussenstop op handelsroutes.
Gedurende de 17e en 18e eeuw waren Nederlanders betrokken bij de kolonisatie en ontwikkeling van de Kaapkolonie. Nederlandse boeren, bekend als ‘Boeren’ of ‘Afrikaners’, vestigden zich in het gebied en ontwikkelden hun eigen identiteit en cultuur. Deze koloniale erfenis en culturele invloeden zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar in Zuid-Afrika.
Conflicten tussen de Britse en Nederlandse bevolking
In de 19e eeuw werd de Kaapkolonie door de Britten overgenomen van de Nederlanders. Dit leidde tot conflicten tussen de Britse en Nederlandse bevolking. De Grote Trek was een beweging van Nederlandstalige boeren naar het binnenland van Zuid-Afrika om te ontsnappen aan Britse overheersing. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van onafhankelijke Boerenstaten, zoals de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaanse Republiek.
De Britten en de Boeren kwamen aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw in conflict tijdens de Anglo-Boerenoorlogen. Deze oorlogen hadden diepgaande gevolgen voor Zuid-Afrika, leidend tot de vorming van de Unie van Zuid-Afrika in 1910.
Nederland en het apartheidssysteem
In de 20e eeuw ontwikkelde zich het systeem van apartheid in Zuid-Afrika, waarbij rassensegregatie en discriminatie werden geïnstitutionaliseerd. Nederlandse bedrijven en investeerders waren soms betrokken bij economische activiteiten in Zuid-Afrika, ondanks internationale druk om sancties op te leggen vanwege het apartheidssysteem.
Nederland was een actieve pleitbezorger voor de beëindiging van apartheid en steunde de anti-apartheidsbeweging en het ANC. Na de vrijlating van Nelson Mandela en de overgang naar democratie in 1994 heeft Nederland bijgedragen aan de wederopbouw en ontwikkeling van Zuid-Afrika.
Tegenwoordig onderhouden we met Zuid-Afrika handelsbetrekkingen en investeringen op verschillende gebieden, waaronder landbouw, mijnbouw, technologie en financiën.
Tekst gaat onder de foto van een ander staatsbezoek verder >>
Economische- en kennismissie
Het koningspaar besteedt tijdens het staatsbezoek dat plaatsvindt van 18 tot en met 20 oktober aandacht aan onderwerpen als duurzame en inclusieve groei, culturele samenwerking en kennisuitwisseling. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken begeleidt de koning en koningin. Onder leiding van minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt een economische missie plaats op het gebied van land- en tuinbouw, groene waterstof en circulaire afvalverwerking. Minister Dijkgraaf reist mee voor kennisuitwisseling op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap.