Ga naar de inhoud

Staat je huwelijk op springen, dit zijn de eerste signalen

Signalen slecht huwelijk

Elk goed huwelijk kent zijn ups en downs. Het hoort erbij. Wat als zaken blijven knagen, je onderbuik blijft aangeven dat er iets mis is. Echtscheidingsadvocaten kunnen boeken volschrijven over falende huwelijken. Je kunt je huwelijksmalaise ook voor zijn.

Huffington Post belde bij een aantal echtscheidingsspecialisten aan met de vraag wat nu duidelijke signalen die aangeven dat een koppel er maar beter een punt achter kan zetten.

8 signalen slecht huwelijk

1. Elkaar minachten

Karen Covy uit Chicago: “Met je ogen rollen, kleineren, minachten, het zijn duidelijke tekenen, dat een relatie het niet gaat redden. Je moet elkaar respecteren en waarderen en niet elk verschil afkeuren.”

2. Slecht seksleven

“Ligt voor de hand. Natuurlijk zijn er koppels die het prima vinden om geen seks te hebben. Ik sta er echter niet van te kijken als een stel zegt al jaren geen seks meer te hebben”, zegt advocaat Randall Kessler uit Atlanta.

3. Liefde in relatie anders uiten

“Voor een lang, gelukkig huwelijk is het cruciaal dat je je geliefd voelt. Echter, niet iedereen uit zijn liefde op dezelfde manier. Je kunt laten zien dat je van iemand houdt door diegene te helpen of cadeautjes te geven.  Het kan zijn dat je geliefde juist liever wil dat je je liefde uitspreekt. Het is belangrijk om dat te weten van elkaar,” vindt de Californische echtscheidingsadvocaat Dennis Cohen.

4. Niets gemeenschappelijk

Lisa Helfend Meyer, echtscheidingsadvocaat uit Los Angeles, legt uit dat partners een aantal overeenkomsten moeten hebben. “Als de een graag tot in de kleine uurtjes gaat feesten, terwijl de ander liever om 9 uur ‘s avonds met een boek in bed kruipt, wordt het op den duur onmogelijk voor een koppel om zo’n verschil in leefstijl vol te houden.”

Lees verder onder video >>

5. Grimmig zwijgen in huwelijk

“Als een koppel veel kibbelt, is dat een slecht teken. Maar als een meningsverschil steeds eindigt in de stilzwijgen dan kun je er vanuit gaan dat het uiteindelijk misgaat. Ruzie maken is prima, doodzwijgen niet”, aldus advocaat en scheidingscoach Jason Levoy uit New York.

6. Carrière gaat voor relatie

“Ik ben het veel tegengekomen: koppels waarbij 1 van de 2  zijn carrière altijd belangrijker vindt dan zijn relatie. Hoewel partners dit in het begin vaak geen probleem vinden, breekt het na een aantal jaar toch op”, weet echtscheidingscoach en advocaat Christian Denmon uit Tampa, Florida.

7. Nooit ruzie

“Veel partners vermijden conflicten in hun huwelijk en negeren daarmee wat hen frustreert. Dat leidt uiteindelijk tot wrok. In een relatie moet je altijd kunnen zeggen wat er aan de hand is, anders gaat het mis”, aldus Douglas Kepanis, echtscheidingsadvocaat inNew York. Communicatie is belangrijk en lichaamstaal ook.

8. Niet eerlijk over geld of andere zaken

“Ook al heb je gescheiden bankrekeningen, toch moet je een globaal idee hebben van waar je partner geld aan uitgeeft. Als er geen transparantie is over het uitgavenpatroon, dan is het bijna onmogelijk in een relatie samen financiële doelen te bereiken, zoals de aankoop van een huis”, oppert advocaat Puja Sachdev uit San Diego.

Lees verder onder video >>

Niet wachten tot de bom barst

Als je zaken voor wilt zijn en niet wilt wachten tot de bom barst, dan heeft de Belgische relatie-expert Esther Perel een paar tips voor je. In Het Laatste Nieuws (HLN) legt ze uit uit hoe je ergernissen en ander klein leed oplost. 

Een ander perspectief

Noteer elke week welke kleine dingen je gelukkig maken en het gevoel geven dat je speciaal bent en graag gezien wordt. Op die manier staat je partner in een positiever daglicht en ga je ook anders naar hem of haar kijken.

Klaag niet, maar vraag

Als je partner vergeet een rekening te betalen, kun je boos worden, gaan zeuren en zeggen dat dit al de zoveelste keer is. Je kunt je partner ook helpen door voor te stellen voortaan een alarm te zetten op zijn telefoon wat aangeeft dat een rekening moet worden betaald.

Schrap ‘altijd’ en ‘nooit’

Stop met tijdens een ruzie roepen dat je partner dat ‘altijd’ verkeerd doet en ‘nooit’ rekening met je houdt. Het is simpelweg niet waar en bovendien weinig constructief. Zeg ook niet wat je niet meent: ‘dan ga je maar weg’.

Maak een grap

Het is belangrijk om een ruzie of felle discussie te benaderen met een vleug humor. Maak een grap. Het zorgt ervoor dat je de strijd van afstand of vanuit een ander perspectief bekijkt. Het helpt je relativeren en realiseren dat je gekibbel serieus is, maar niet in die mate dat het gaat over leven of dood.

Een andere tip, om het luchtig te houden, is om even adempauze te nemen. Merk je dat je heel boos wordt, neem dan afstand en bekijk de situatie na een poosje. Wellicht denk je er anders over dan op het moment dat de emoties hoog oplopen.

Wees empathisch 

Bedenk welke zaken de frustraties voeden. Ze samen onder ogen durven zien, ze bespreken en vervolgens aanpakken zorgt ervoor dat je als koppel sterker komt te staan.

Een relatie beëindigen: de redenen

Startpagina.nl is geen specialist of deskundige, het zijn ‘slechts’ tips om de relatie leuk te houden en het resultaat verschilt uiteraard per persoon/stel. Heb jij een opmerking of andere tip? Laat het ons dan weten: pers@startpagina.nl.

Bronnen: Huffington Post, HLN
Foto: Dragana991 (Canva)

Meer over: