Ga naar de inhoud

Verpandhuizen zien drukte toenemen. Hoe zit dat?


Door de inflatie zitten veel mensen krap bij kas. Dit blijkt onder andere uit de toegenomen drukte bij verpandhuizen, waar mensen hun spullen verpanden. Hoe werkt verpanden precies, en is het een goed idee?

Experts raden het af vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn.

Wat is verpanden en wat zijn verpandhuizen?

Het verpanden van spullen bij verpandhuizen lijkt op het afsluiten van een (kleine) lening. Je brengt een waardevol object bij het verpandhuis, waarvoor je in ruil ongeveer de helft van de dagwaarde krijgt. Denk hierbij aan sieraden of bijvoorbeeld telefoons. Je blijft tot een bepaalde datum eigenaar van het object, en kunt het voor die datum terugkopen. Met rente erbovenop: vaak rond de 4,5 procent. Als je het object niet voor de afgesproken datum kunt terugkopen, vervalt je eigenaarschap en wordt het verpandhuis de nieuwe eigenaar. Zij verkopen het voorwerp dan weer door in hun winkel. Het verpanden van een object is dus niet hetzelde als het verkopen.

Laatste redmiddel verzendhuizen

Omdat het om relatief kleine bedragen gaat, is het verpanden van spullen voor mensen vaak een laatste redmiddel om de rekeningen die maand te kunnen betalen, als zij geen leningen bij de bank meer kunnen krijgen. Daarom is het een zorgelijke trend dat verpandhuizen het dit jaar een stuk drukker hebben dan normaal, zoals RTL Nieuws bericht. Sommige verpandhuizen zien een toename van het aantal gebrachte spullen tot wel 34 procent.

Ook opvallend: voorheen was verpanden vooral iets van de lagere inkomensklasse, nu zien verpandhuizen ook veel mensen uit de middenklasse langskomen. Zo was de gemiddelde waarde van een verpand object eerst rond de 90 euro, nu is dat 128 euro. Dit suggereert dat er ook mensen met duurdere spullen langskomen.

Gevolg van inflatie

Dat verpanden zo populair is, is waarschijnlijk een direct gevolg van de hoge inflatie van dit jaar. Die is sinds 1975 niet meer zo hoog geweest en blijft stijgen, onder andere door de hoge energie- en benzinekosten. Hierdoor komen veel mensen krap bij kas te zitten en kunnen zij extra’s gebruiken. Toch is verpanden volgens experts niet de oplossing. Zoals bij alle leningen, kost het uiteindelijk alleen maar geld: er zit immers rente op het terugkopen van het verpande object. En lukt het terugkopen niet, dan ben je het object dus kwijt.

Een andere manier om wat extra geld te verdienen kan zijn om spullen te verkopen die je niet meer nodig hebt via tweedehands websites, of door te kijken op welke dingen je nog extra kunt besparen.

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

Meer over: