Ga naar de inhoud

Waarom spullen repareren steeds moeilijker is

Update:
Apparaten moeilijk te repareren

Het lijkt wel alsof fabrikanten het ons lastig maken om apparaten te repareren. Waar we ooit eerst probeerden te repareren en, als dat niet lukte, onderdelen vervingen, grijpen we nu vaak meteen naar een nieuw product. Waarom is dat?

Veel fabrikanten ontwerpen hun producten zo dat repareren niet eenvoudig is. Zo zijn vaak de onderdelen verlijmd of zijn speciale schroeven en gereedschap nodig die alleen zij zelf hebben.

Koffiezetapparaten en vaatwassers

Neem bijvoorbeeld koffiezetapparaten en vaatwassers. Deze apparaten zijn vaak zo ingewikkeld in elkaar gezet dat zelf repareren bijna onmogelijk lijkt. Reparatiebedrijven melden dat ze soms zelfs schimmel en wormpjes in de apparaat-onderdelen tegenkomen, omdat mensen het apparaat niet goed onderhouden. Hierdoor is het al snel aantrekkelijker om gewoon een nieuw apparaat te kopen.

Repair Café’s bestaan 15 jaar

In 2009 begon milieuactivist Martine Postma in Amsterdam met het idee van een Repair Café. Inmiddels is het concept uitgegroeid tot een landelijke beweging, met bijna 700 Repair Cafés verspreid door heel Nederland. In vrijwel elke stad of dorp kunnen mensen, bijvoorbeeld eens per maand, hun kapotte koffiezetapparaat, stoel of kledingstuk laten repareren door vrijwilligers, geheel gratis.

15 jaar na de oprichting heeft het Repair Café-concept zich zelfs verspreid naar 50 landen wereldwijd. “Het raakt blijkbaar een snaar”, zegt Postma. “Steeds meer mensen beseffen dat we ons consumptiegedrag moeten aanpassen om de wereld leefbaar te houden en onze grondstoffen te sparen voor toekomstige generaties. Reparatie is daarin essentieel.”

De tekst gaat onder de video verder >>

Wat kunnen we nog wel repareren?

Toch zijn er nog apparaten die makkelijker te repareren zijn. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige keukenapparaten of smartphones waarbij onderdelen als de accu gemakkelijk verwisselbaar zijn. Het is belangrijk om te onderzoeken of het de moeite waard is om te repareren voordat we het overwegen te vervangen. Zo kunnen we onze impact op het milieu verkleinen en duurzamer leven.

Essentiële tools voor doe-het-zelf reparaties

Om te beginnen met het zelf repareren van elektronica in huis, is het handig om een aantal basisgereedschappen tot je beschikking te hebben. Een multimeter is een onmisbaar apparaat om basismetingen aan spanning, weerstand en stroom te kunnen uitvoeren. Eveneens handig is een soldeerbout met verschillende soldeerpunten die je in staat stellen aanpassingen in verschillende grootten te maken, afhankelijk van het type reparatie. Ook is een striptang onmisbaar voor het nauwkeurig ontmantelen van snoeren en kabels. Deze hulpmiddelen bieden iedereen een stevige basis om relatief simpele reparaties zelf uit te proberen in plaats van direct nieuwe items aan te schaffen.

Onderhoud voor langere levensduur van apparaten

Naast repareren is regelmatig onderhoud essentieel om de levensduur van huishoudelijke apparaten te verlengen. Door apparaten zoals koffiezetapparaten, afzuigkappen, vaatwassers en wasmachines direct na gebruik schoon te maken, voorkom je dat vuil en residuen zich ophopen, wat weer kan leiden tot technische mankementen of zelfs gevaren. Ontkalken van waterkokers en espressomachines is ook een belangrijke stap om een optimale werking te garanderen.

Lees ook: Je apparaten ontkalken: stap-voor-stap handleiding.

Deze preventieve aanpak bespaart niet alleen geld, maar draagt ook bij aan een duurzamere levensstijl door minder afval te produceren. Dit bewustzijn van onderhoud helpt consumenten om optimaal gebruik te maken van hun apparaten zonder direct naar vervanging te grijpen bij kleine storingen.

Bron: De Telegraaf, NOS. Foto: Canva.

Meer over: