Ga naar de inhoud

Wim de Bie geëerd met opgeknapte spoortunnel in Bussum

Wim de Bie

In Bussum is een spoortunnel vernoemd naar de vorig jaar overleden televisiemaker Wim de Bie. Gister is het naambordje op de tunnel onthuld. De Nederlandse cabaretier, schrijver en programmamaker Wim de Bie overleed op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. De Bie was bekend als de ene helft van het iconische duo Van Kooten en De Bie.

Onthulling in het centrum

Het eerbetoon bevindt zich in een spoortunnel in het centrum van de Gooise plaats. De doorgang, die de Spiegelstraat met de Naussaulaan verbindt, staat nu bekend als het ‘Wim de Bie-tunneltje’. De tunnel is gisteren officieel ingewijd door wethouder Nico Schimmel. Hij onthulde de naam met een matteklopper, een symbool van het Simplisties Verbond van De Bie.

De tekst gaat onder de video verder >>

Twijfelachtige reputatie

Pieter Schut, een van de initiatiefnemers, erkent dat de tunnel een twijfelachtige reputatie heeft. “Het is er donker en stinkt vaak naar pis,” zegt Schut bij de regionale zender NH. Sommige critici noemen de tunnel zelfs een “ondergronds urinoir” dat De Bie-onwaardig is. Toch vindt Schut de plek toepasselijk, omdat De Bie op deze plek verschillende sketches opnam, zoals die van Robbie Kerkhof en Koos Koets.

Historische locatie

De spoortunnel dateert uit 1938 en is daarmee een jaar ouder dan De Bie zelf. Grimeur Arjen van der Grijn legt uit dat deze locaties vaak werden gekozen vanwege hun nabijheid. De Bie woonde op loopafstand van de tunnel en gebruikte zulke plekken omdat ze praktisch waren. Er zijn talloze sketches van het duo opgenomen.

Opknapbeurt voorafgaand aan ceremonie

Hoewel de tunnel vanwege de verloedering zo passend was voor tv-opnames, is hij voor de onthullingsceremonie opgeknapt. De doorgang is schoongemaakt en er is betere verlichting geïnstalleerd. Een nabijgelegen energiehuisje kreeg een passende schildering om de herdenking compleet te maken.

Steun van de familie

Bij de ceremonie waren vooral fans van de programma’s van Van Kooten en De Bie aanwezig. Kees van Kooten en de nabestaanden van De Bie ontbraken, maar de familie heeft goedkeuring gegeven voor de vernoeming. Naast het naambordje moet er nog een Wim de Bie-wandeling komen, waaraan de Historische Kring Bussum momenteel werkt.

Bekijk hier ook de in memoriam die uitgezonde is bij shownieuws, na het overlijden van Wim de Bie >>

Bron: NOS. Foto: Nationaal Archief.

Meer over: