Ga naar de inhoud

Spookrijder gesignaleerd: dit is wat je moet doen

Spookrijders, wat moet je doen?

Een 79-jarige spookrijder veroorzaakte maandagavond een ongeluk op de A1 bij Holten. Volgens de politie was de bestuurder onder invloed van alcohol. Helaas is spookrijden geen zeldzaamheid en brengt het regelmatig ernstige gevolgen met zich mee.

Spookrijder

Op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn heeft een 79-jarige spookrijder maandagavond een ongeluk veroorzaakt. De man reed bij Holten onder invloed van alcohol de verkeerde kant op de snelweg op, zo meldt de politie aan Hart van Nederland. Niet veel later botste hij frontaal op een andere auto.

De bestuurder van de aangereden auto kwam er met lichte verwondingen vanaf, terwijl de spookrijder zelf ongedeerd bleef. Hij mag van geluk spreken dat het zo afgelopen is. Het had heel anders kunnen lopen.

Verkeershinder door afsluiting

Het ongeluk zorgde voor flinke verkeershinder. De A1 was tussen Rijssen en Markelo enige tijd volledig afgesloten. Inmiddels is de snelweg grotendeels vrijgegeven, al blijft de rechterrijstrook voorlopig dicht.

Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>

Wat te doen bij een ontmoeting met een spookrijder?

Het is een angstaanjagende situatie: een spookrijder die met volle snelheid op je afkomt. Hoe reageer je hierop en hoe zorg je ervoor dat het goed afloopt? De kans op een positieve afloop is helaas gering, gezien de hoge snelheden en vaak onverwachte aard van deze incidenten.

Om dodelijke ongelukken te voorkomen, zijn bewustwording, striktere handhaving van verkeersregels en educatie van essentieel belang. Vooral op snelwegen, waar de snelheden hoog zijn en de risico’s van spookrijden aanzienlijk toenemen, moeten bestuurders extra alert zijn.

Volgens de Auto Club Europa (ACE) is het cruciaal om bij een mogelijke ontmoeting het hoofd altijd koel te houden en zo snel als het kan 112 te bellen. Geef nauwkeurige informatie over je locatie en rijbaan en vermijd zelf actie te ondernemen om de spookrijder te stoppen.

De ACE benadrukt 5 essentiële punten in geval van een dreigende confrontatie:

  1. Blijf kalm, vertraag gecontroleerd en activeer de alarmknipperlichten.
  2. Rijd op de rand van de meest rechter rijstrook.
  3. Houd voldoende afstand en haal andere automobilisten niet in.
  4. Houd de vluchtstrook in de gaten voor een mogelijke uitwijkmogelijkheid.
  5. Verlaat de snelweg bij de eerstvolgende gelegenheid.

Bij het zien van een spookrijder adviseert de ACE bovenstaande punten in cht te nemen en 112 te bellen zodra men veilig (achter de vangrail) staat. Maak geen U-bocht en ga ook niet zelf achteruitrijden op de snelweg om een ongeluk te voorkomen.

Oorzaken van spookrijden

Spookrijden blijkt voort te komen uit diverse factoren. Veelvoorkomende redenen zijn:

  • Verwarring
  • Desoriëntatie
  • Gebrekkige bewegwijzering
  • Onbekendheid met de weg

Ook alcohol- of drugsgebruik in het verkeer speelt een aanzienlijke rol, waarbij het oordeelsvermogen van de bestuurder ernstig is aangetast. Daarnaast zijn het onverwachte medische noodgevallen, zoals een hartaanval of flauwte, die leiden tot het verlies van controle over het voertuig en spookrijden veroorzaken. Menselijke fouten, zoals het negeren van verkeersborden, dragen eveneens bij aan dit gevaarlijke fenomeen.

Spookrijders vaak 75-plussers

Opvallend is dat uit een analyse van het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid (SWOZ) blijkt dat ruim 40% van de spookrijders ouder zijn dan 75 jaar. Bij deze groep speelt vaak dementie of verwarring een rol.

Bij jongeren komt spookrijden vaker voor als zelfmoordpoging of om te vluchten voor de politie. In het laatste geval vluchten jongeren vaak vanwege rijden onder invloed.

Jaarlijks naar schatting 375 incidenten met spookrijders

In Nederland zijn er jaarlijks naar schatting gemiddeld 375 spookrijincidenten, waarbij alcohol en drugs vaak een rol spelen. Het rapport benadrukt het belang van preventieve maatregelen, zoals duidelijke bewegwijzering en obstakels om onbedoeld spookrijden te voorkomen. Het snel en veilig beëindigen van spookritten blijkt cruciaal, waarbij dynamische bebording effectief is bij het detecteren van een spookrijder.

Spookrijden is een tragisch fenomeen met verstrekkende gevolgen, zoals het recente incident op de A1 pijnlijk illustreert. Het vraagt om een gezamenlijke inspanning van bewustwording, educatie en infrastructurele maatregelen om dit gevaar te minimaliseren. Het is van levensbelang dat jij je bewust bent van de potentiële gevaren en weet hoe je moet handelen in geval van een spookrijder op je pad.

Bekijk ook het rijadvies bij een spookrijder door Hajo Beeckman van Rijbewijs Online >>

Wat moet je doen als je zelf de spookrijder bent?

Wat moet je doen als je zelf de spookrijder bent? Als je zelf ontdekt dat je een spookrijder bent, zijn hier enkele stappen die je volgt om de situatie veilig af te handelen:

  1. Schakel de alarmlichten en koplampen in: Maak jezelf zo goed mogelijk zichtbaar voor andere weggebruikers door de alarmlichten en koplampen in te schakelen.
  2. Verlaag de snelheid: Verminder je snelheid geleidelijk om het risico op een ernstig ongeluk te minimaliseren.
  3. Ga indien mogelijk op de vluchtstrook rijden en stop de auto: Als het veilig is om dit te doen, beweeg je naar de vluchtstrook en stop de auto op een veilige plek.
  4. Stap uit, doe je veiligheidsvestje aan en bel 112: Zodra je gestopt bent op een veilige locatie, stap je uit de auto, trek je een veiligheidshesje aan en bel je onmiddellijk het noodnummer 112.
  5. Probeer nooit een U-bocht te maken of achteruit de snelweg te verlaten: Het maken van onverwachte manoeuvres vergroot het risico op een ongeval. Vermijd daarom het maken van een U-bocht of achteruit rijden op de snelweg.

Het is van het grootste belang om kalm te blijven en de bovenstaande stappen zorgvuldig te volgen om de veiligheid van zowel jou als andere weggebruikers te waarborgen.

Bronnen: NU.nl, SWOZ.

Meer over: