Het moet maar eens afgelopen zijn met veel te het beschermend gedrag van ouders richting hun kinderen. Ze zijn niet meer welkom! De kinderen moeten veel meer de ruimte krijgen, leren risico’s nemen, want daarvan leren ze. Schrammen, een schaafwond en wat bloed horen daar bij.
Kinderen kunnen risico’s zelf heel goed inschatten
Avonturenspeeltuin Fort Luna in Utrecht heeft dat goed begrepen. Het uitgangspunt is daar dat kinderen zelf dingen moeten ervaren, zonder de betutteling van hun ouders. In Fort Luna leren kinderen elkaar helpen. En dan het soms ook fout gaat, dat hoort erbij. Begeleider bij de speeltuin, Bart Snijders zegt tegen RTV Utrecht dat kinderen zelf ook heel goed zijn in het inschatten van risico’s.
Goed bedoelde overbezorgdheid
Huidige speeltuinen zijn bedacht door volwassen. Ze zijn veilig, hebben een duidelijk doel en laten weinig ruimte voor creativiteit over voor het kind. Het idee achter de Utrechtse speeltuin is dat kinderen zélf beslissen wat het verhaal of spel is. Omdat ouders bang zijn dat er iets met hun kinderen gebeurt zitten zij erbovenop. Daarmee wordt het spelende kind veel creativiteit en enthousiasme ontnomen. Hoe goed ouderen het ook bedoelen.
Lees verder onder video >>
Overbescherming is maatschappij ingeslopen
Dat ze het zelf uit moeten zoeken, is bovendien goed voor kinderen. Het zorgt voor zelfstandigheid en weerbaarheid, legt ‘speelprofessor’ en pedagoog Martin van Rooijen uit. Veel ouders zitten als hanen bovenop het speelgedrag van hun kroost. Overbescherming is volgens de pedagoog de maatschappij ingeslopen. Er mag niks meer gebeuren, terwijl risico nemen hoort bij opgroeien. “Zo ontdekken ze hun vaardigheden en leren ze nieuwe dingen.”
Acceptabel letsel in speeltuin
Van Rooijen geeft aan dat het wel belangrijk is onderscheid te maken tussen aanvaardbaar en onaanvaardbaar risico. Dat heeft alles te maken met welk letsel we bij kinderen acceptabel vinden. “Een bult of een beetje bloed, dat hoort erbij. En een arm breken zie ik ook nog wel als een aanvaardbaar risico. Dat gebeurt trouwens bijna nooit.”
Kinderen zijn niet bezig met risico’s
Ouders van in Fort Luna spelende kinderen maken zich inmiddels geen zorgen meer. De aanwezige begeleiders stellen hen gerust. Een vader geeft toe dat ouders soms te voorzichtig zijn, maar weet ook dat ze niet heel gek gaan doen. “Je zou kunnen vallen, in het ergste geval iets breken, maar dat risico is erg klein.” Kinderen zelf blijken helemaal niet bezig te zijn met risico’s.
Bronnen: RTV Utrecht, AD. Foto: Nomadsoulphotos (Canva)