Ga naar de inhoud

Speel Monopoly nieuwste ‘Medicijn Editie’ met (on)eerlijke medicijnprijzen

Monopoly, de Medicijn Editie Wemos,

Hou jij van spelletjes en ben je er niet vies van om vreselijk veel geld te verdienen? Ook als het ten koste gaat van de gezondheid van anderen? Speel dan ‘Monopoly, de Medicijn Editie’ en verrijk jezelf aan de andere spelers. Ontdek deze unieke nieuwste editie van Monopoly.

Roel Maalderink, bekend van het tv-programma Plakshot introduceert het nieuwe spel van farmaceutisch bedrijf Katjing Farma. Speel jij mee met Monopoly, de Medicijn Editie met Mark van Katjing Farma? Bekijk de video.

Campagne Wemos gestart: ‘Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen’

Roel Maalderink van vpro’s tv-programma Plakshot introduceert het nieuwe spel van farmaceutisch bedrijf Katjing Farma in een onthullende video: Monopoly, de Medicijn Editie. De video belicht de zorgwekkende prioriteit van extreme winst – in plaats van gezondheid – in de huidige medicijnenmarkt. Het spel is een onderdeel van een campagne ‘Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen’ van Wemos* en pleit voor eerlijke medicijnprijzen in het algemeen, en van onze belastingcenten.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht met de video >>

Het monopolyspel dat onze gezondheid echt bedreigd

Wemos trekt aan de bel over de bedreigde toegang tot zorg en medicijnen. Het echte monopolie die farmaceuten op nieuwe medicijnen hebben resulteert in buitensporig hoge en ondoorzichtige tarieven. Dure medicijnen dreigen niet langer vergoed te worden, wat leidt tot verdringing van andere essentiële zorg. In Nederland werden begin 2023 voor het eerst 3 medicijnen niet vergoed vanwege hun exorbitante prijzen. Dit moet veranderen!

Er moet verandering komen: gezondheid moet prefereren boven geld 

Wemos

Emily Dowdalls, expert geneesmiddelenbeleid bij Wemos, wijst op gebrekkige regelgeving die farmaceuten in staat stelt willekeurige prijzen te hanteren zonder verantwoording te moeten afleggen. Het huidige systeem is echt onhoudbaar, benadrukt ze. De focus moet verschuiven naar gezondheid boven buitensporige winsten. De campagne ‘Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen’ roept de overheid op om in te grijpen.

Transparantie en eerlijke prijsafspraken is de oplossing

Wemos pleit voor wet- en regelgeving die transparantie over kosten en prijsbepaling afdwingt, vooral als medicijnen met onze belastingen worden ontwikkeld. De vorming van het nieuwe kabinet biedt een kans voor politieke partijen om concrete plannen hiervoor te maken. Sluit jij je ook aan bij de speciale LinkedIn-groep van Wemos en volg de ontwikkelingen naar een wereld met ‘eerlijke medicijnprijzen’.

Oplossingen voor een eerlijkere en transparantere medicijnenmarkt

Wemos laat in een grafiek zien hoe we medicijnprijzen eerlijker vaststellen.

Bekijk hier de grafiek en lees verder >>

Lees ook het interview met Carin Uyl-de Groot, hoogleraar Health Technology Assessment aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Carin is fervent voorvechter van een eerlijke en transparante medicijnenmarkt.

Kijk hier: Roel Maalderink als Mark van Katjing Farma

In een video gaat Roel Maalderink in de rol van Mark van Katjing Farma de straat op om met mensen te praten over de nieuwe medicijnen van zijn (fictieve) bedrijf. De schokkende prijzen leiden tot een levendige discussie.

Bekijk hier een eerdere video met Mark van Katjing Farma en verbaas je >>

Lees hieronder de samenvatting van het rapport dat Wemos (in samenwerking met Somo) uitbracht over medicijnen van jouw belastinggeld.

Over Wemos

*Wemos is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor wereldwijde gezondheid en toegang tot zorg. De organisatie richt zich met name op beleidsbeïnvloeding en pleit voor rechtvaardige gezondheidssystemen. Wemos streeft naar verbeteringen in de gezondheidszorg, met bijzondere aandacht voor eerlijke toegang tot medicijnen en gezondheidsrechten. De organisatie voert campagnes, doet onderzoek en werkt samen met verschillende belanghebbenden om positieve veranderingen in de gezondheidszorg te bewerkstelligen.

Bron: Wemos. Hoofdfoto: Robert Kneschke voor Canva.

Meer over: