Ga naar de inhoud

Wat is slimmer: geld sparen of schulden aflossen?

Lenen of aflossen? Bron: © Canva 
In samenwerking met: Wallet Support

De keuze tussen sparen en schulden aflossen kan een lastige zijn. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Wat het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie. In dit artikel bekijken we de afwegingen die je moet maken en vragen we budgetcoach Jacoba Wallet om advies.

Een stressvolle keuze

Veel mensen ervaren de beslissing als stressvol. Enerzijds los je je schulden het liefst zo snel mogelijk af, anderzijds is het belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Dagelijkse uitgaven, spaardoelen en aflossingen vragen allemaal om aandacht, wat het moeilijk maakt om te bepalen wat prioriteit heeft.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft richtlijnen en hulpmiddelen om mensen te helpen bij financiële keuzes. Zij benadrukken dat een goede balans tussen inkomsten en uitgaven essentieel is en dat het vermijden van nieuwe schulden prioriteit moet krijgen.

Goede en slechte schulden begrijpen

Bij het nemen van een beslissing is het belangrijk om onderscheid te maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ schulden. Dit verschil helpt om de juiste strategie te bepalen.

  • Goede schulden, zoals een hypotheek of studielening, zijn op de lange termijn een investering.
  • Slechte schulden, zoals doorlopende kredieten of aankopen op afbetaling, dragen bij aan financiële lasten zonder toekomstig rendement.

Budgetcoach Jacoba Wallet benadrukt dat de keuze tussen sparen en aflossen afhankelijk is van je financiële situatie en doelen:

“Het is pure noodzaak om altijd je schulden af te lossen en dit niet te laten liggen. Een absolute prioriteit. Daarnaast is het heel belangrijk om goed te analyseren welke ruimte je hiervoor beschikbaar hebt. Los niet teveel af, als je hierdoor in de knel kom met je vaste lasten en levensonderhoud. Want voor je het weet maak je weer nieuwe schulden.”

Daarnaast wijst Jacoba op het belang van de rentekosten: “Een schuld met hoge rente moet je als eerste aflossen. De rente die je betaalt voor leningen is vaak hoger dan de te ontvangen rente op je spaarrekening.”

Hou altijd een buffer voor onvoorziene kosten

Toch is alleen aflossen niet voldoende. Jacoba raadt aan om ook te sparen: “Naast aflossen moet je ook sparen. Als het ook maar enigszins mogelijk is om zowel af te lossen als een klein beetje te sparen dan heeft dit echt de voorkeur.”

Jacoba wijst ook op de noodzaak van een buffer voor onverwachte uitgaven, want ze ziet te vaak dan mensen in de problemen komen als ze teveel aflossen. Het gezin heeft bijvoorbeeld van hun laatste huishoudgeld nieuwe tuinmeubelen gekocht en blijkt dat de puberzoon ineens een paar maten is gegroeid. Dan ligt het lenen van kleding op rekening sneller op de loer. Want tja: je laat je kind toch niet in te kleine schoenen rondlopen?

Voorkom nieuwe schulden

“Je moet geen nieuwe schulden maken om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine aan te schaffen of dure medicatie te moeten betalen”, aldus Jacoba. “Zorg er daarom altijd voor dat je een onvoorzien of noodspaarpotje hebt en daar maandelijks een bedrag op stort.”

Wat is de beste strategie?

Om te bepalen wat voor jou het beste is, kun je de volgende stappen volgen:

  • Analyseer je financiële situatie – Bereken hoeveel je maandelijks kunt missen voor sparen en aflossen zonder in de problemen te komen.
  • Bekijk de rentekosten – Los eerst de schulden af met de hoogste rente.
  • Bouw een noodfonds op – Zorg voor een buffer om onverwachte kosten op te vangen. Iedere euro telt.
  • Combineer aflossen en sparen – Een evenwichtige strategie zorgt voor financiële stabiliteit op lange termijn.
  • Heb je beginnende schulden? Met de Zelfjeschuldenregelen van het Nibud maak je een realistisch plan voor aflossen.

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Lees ook: Contant geld, waar kan ik dat in huis het beste bewaren?

Er zijn ook mensen die, wanneer ze een schuldeiser aan de telefoon krijgen sneller een onacceptabel bedrag doorgeven voor aflossing, weet Jacoba. “Dit komt veelal door de druk die zo’n bedrijf uitoefent. Dat is vaak het moment dat mensen een te hoog bedrag opgeven. Wanneer je overzicht hebt in je financiële situatie, weet je veel beter wat je wel en niet realistisch kan aflossen. Geef dat bedrag voor aflossing door aan de schuldeiser. Zwicht niet voor een hoger aflossingsbedrag als je dat niet verplicht bent.”

Blijf financieel gezond

Tot slot: er is geen universeel juiste keuze tussen sparen en aflossen. Het hangt altijd af van je financiële situatie en doelen.

Zoals budgetcoach Jacoba Wallet adviseert: schulden aflossen is essentieel en sparen voor onverwachte uitgaven is minstens zo belangrijk. Een gebalanceerde aanpak helpt je om financieel gezond te blijven en onverwachte situaties, zonder extra schulden, op te vangen.

Lees ook: spaargeld, waar naartoe voor de beste spaarrentes?

Nog meer van advies van Wallet Support lezen?

Bronnen:

Wallet Support, Nibud

In samenwerking met: Wallet Support

Meer over:

Reacties zijn gesloten.