Ga naar de inhoud

Spanje zucht onder voetbalkus van Luis Rubiales

Voetbalkus

Spanje heeft met de voetbalkus waarover de natie in rep en roer is, zijn eigen MeToo- affaire in huis gehaald. De positie van de vrouw en de arrogante blindheid van een voetbalelite zijn pijnlijk blootgelegd.  Aanstichter Luis Rubiales – voorzitter van de Spaanse voetbalbond – weigert voorlopig op te stappen. 

Ondanks de vervolging wegens seksueel geweld die hem boven het hoofd hangt. Gokt hij op zijn moeder die in hongerstaking is? 

Tekst gaat onder de foto verder >>

Niemand rept nog over het behaalde WK-succes

De wereldtitel van de Spaanse voetbalvrouwen wordt sinds de prijsuitreiking overschaduwd door het gedrag van Rubiales (46). Hij kuste Jenni Hermoso vol op de mond. Zonder haar toestemming, zo verklaarde de voetbalster. Ze diende een klacht in en een nationale rel was geboren. Heel Spanje struikelt inmiddels over de getergde Rubiales: van premier Pedro Sánchez tot de gewone voetbalfan op de hoek. Niemand rept nog met een woord over het behaalde WK-succes. Dat moet pijnlijk zijn voor de Spaanse voetbalvrouwen.

Recht in het kruis

Het protest en de wervelstorm die Hermoso daarmee veroorzaakt, wordt niet alleen gesteund door vrouwelijke spelers, ook mannen sluiten zich erbij aan. De kus is het gesprek van de dag, een verhaal dat gaat over de man – Luis Rubiales – die totaal geen voeling lijkt te hebben met de werkelijkheid. Laat staan dat hij weet wat grensoverschrijdend gedrag bij vrouwen en jezelf recht in je kruis grijpen in bijzijn van de Spaanse koningin, teweeg kunnen brengen.

Laatste uren Rubiales zijn geteld

Rubiales is inmiddels geschorst door de FIFA. Maar hij weigert tot nu toe af te treden als voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Die weigert op zijn beurt tegen hem op te treden, ondanks dat de speelsters van het Spaanse WK-team niet langer willen voetballen zolang hij in functie is. De Spaanse minister van Cultuur en Sport heeft laten weten dat de laatste uren van Rubiales bij de bond zijn geteld. De technische staf van de nationale vrouwenploeg heeft al ontslag genomen. 

Bondsvoorzitter Rubiales heeft weliswaar excuses aangeboden, maar die vinden weinig tot geen gehoor onder de Spanjaarden. Premier Sánchez heeft er zelfs geen goed woord over. De kus vindt hij onacceptabel en de gemaakte excuses onvoldoende en ongepast. 

Moeder in hongerstaking

Rubiales lijkt zich vooralsnog niet bewust van wat hij teweeg brengt. Dat verandert misschien nu justitie een vooronderzoek tegen hem is gestart en hem kan aanklagen voor seksueel misbruik of geweld. Voorlopig kan hij kracht en moed putten uit zijn moeder Ángeles Béjar. Die is in de Divina Pastora-kerk in hongerstaking gegaan om haar zoon te steunen. “Ik eet dag en nacht niet.  Tot de onmenselijke jacht op mijn zoon stopt”, laat ze weten. “Dit verdient hij niet. Waarom zijn ze zo gemeen voor hem? Wat zit hier achter? Mijn zoon doet geen vlieg kwaad.”

Hermoso vrolijk lachend op de foto

En Hermoso? Haar leven gaat gewoon door, ondanks dat een land door haar optreden op zijn kop staat. Ze vertoonde zich voor het eerst sinds het veelbesproken moment aan de buitenwereld in Madrid tijdens de finale van de Women’s Cup tussen Atlético Madrid en AC Milan.

Ze liet zich vrolijk lachend fotograferen. Atlético-speelster Leicy Santos vierde het winnende doelpunt door een shirt van Spanje met daarop Hermoso’s naam in de lucht te houden. Hermoso waardeerde het gebaar en wierp een handkus toe.

Bronnen: BBC, HNL

Meer over: