Ga naar de inhoud

Spanjaarden hebben genoeg van toeristen: Tourists, go home!

Spanjaarden krijgen genoeg van toeristen

Spanjaarden krijgen genoeg van toeristen. Teveel vakantiegangers komen naar Spanje volgens de Spanjaarden. Het toerisme is explosief gegroeid! Lokale bevolking ervaren dubbele gevoelens door de impact van overtoerisme op populaire bestemmingen. Spanje breekt al zijn records wat betreft toerisme en hijgt zo zelfs in de nek van de wereldwijde leider Frankrijk.

Toename toeristen 2024

  • In de eerste 3 maanden van 2024 steeg het aantal toeristen in Spanje met 17,7%. Dit wijst op een aanzienlijke groei van het toerisme.
  • Het totale aantal internationale bezoekers dat Spanje in 2023 ontving, bedroeg 85,1 miljoen.
  • Dit markeerde een stijging van 19% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Recordmaand juni 2023

Juni 2023 was een historische maand voor het toerisme in Spanje. Met meer dan 8,3 miljoen internationale bezoekers, overtrof deze maand alle verwachtingen. De stijging was maar liefst 11% ten opzichte van juni 2022.

Onvrede onder de Spanjaarden groeit

De gevolgen zijn per regio anders. Inwoners van Barcelona klagen over de drukte en vervuiling door toeristen. De stad staat bekend om zijn prachtige architectuur en levendige sfeer, maar de constante stroom van bezoekers zorgt voor overvolle straten en vermindert de levenskwaliteit voor de gemiddelde Spanjaard.

In natuurgebieden zorgt te veel toerisme voor schade aan planten en verstoort het de rust van dieren.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Huisvestingsproblemen op Spaanse eilanden

Op de Canarische Eilanden en de Balearen ervaren lokale bewoners moeilijkheden bij het vinden van huisvesting door vakantieverhuur. Veel huizen worden omgezet in vakantieverblijven, waardoor de huurprijzen stijgen en de beschikbaarheid van betaalbare woningen afneemt. 

Particuliere verhuur aan vakantiegangers heeft de huizenprijzen enorm opgedreven, waardoor veel inwoners moeite hebben om betaalbare huisvesting te vinden. Denk aan huizenprijzen van boven de €1.200 per maand voor een appartement met slechts 1 slaapkamer. Voor de gemiddelde Spaanse huishoudens is dit onbetaalbaar, met een inkomen wat haast gelijk staat aan de huur. 

Absurde prijzen ook op de Balearen

De huizenprijzen op de Balearen (waaronder Ibiza, Mallorca, Formentera en Menorca) stijgen al geruime tijd zo snel dat het voor veel inwoners steeds moeilijker wordt om betaalbare woonruimte te vinden, laat staan te kopen. Dit heeft geleid tot een opmerkelijke verschuiving. Steeds minder Spanjaarden kiezen ervoor om naar de eilanden te komen voor reguliere banen, waardoor het aantal openstaande vacatures voor beroepen als politieagenten, zorgpersoneel en leraren snel toeneemt.

Het is niet ongebruikelijk om te horen dat een leraar in een camper woont, of dat groepen zorgverleners een krap appartement delen. Dit probleem kwam onder de aandacht van het grote publiek in Spanje toen de televisiezender Cope dit voorjaar een jonge lerares op Ibiza interviewde. Ze vertelde hoe ze 5 maanden lang in haar auto sliep, omdat ze geen betaalbare woonruimte kon vinden op het eiland. Ze parkeerde ’s nachts op de bewaakte parkeerplaats van een ziekenhuis, waar ze ontdekte dat ze daar niet alleen was: andere auto-bewoners waren onder andere een politieagent en personeel uit de horeca.

Demonstraties in Spanje

Bewoners op de Canarische Eilanden organiseerden demonstraties om te protesteren tegen de overmatige toeristische groei. Ze uitten hun ongenoegen over de impact van buitenlandse bezoekers op hun lokale gemeenschappen.

De demonstranten eisen maatregelen van de autoriteiten om het aantal toeristen te reguleren en de negatieve gevolgen van het massatoerisme te verminderen.

In Málaga en Santiago de Compostela zijn Airbnb- en andere vakantiewoningen beplakt met ‘Tourists, go home!’-stickers.

Inwoners zijn massatoerisme zat

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Maatregelen

Om het overtoerisme aan te pakken, pleiten bewoners voor strengere reguleringen op het gebied van campers, verhuuraccommodaties en restaurants. Ze willen dat er actie wordt ondernomen om een duurzamere benadering van toerisme te bevorderen.

Andalusië

Andalusië neemt de 2e plaats in als een van de populairste regio’s in het Spaanse toerisme, met maar liefst 14 miljoen bezoekers. Deze enorme stroom toeristen draagt aanzienlijk bij aan de economie, waarbij ruim 12% van het Bruto Nationaal Product afkomstig is uit de toeristische sector. Bovendien biedt deze sector werkgelegenheid aan tienduizenden mensen, waardoor het een belangrijk onderdeel van de lokale economie vormt.

Nieuwe hotels in Spanje

In de periode tussen 1 april 2024 en 31 december 2025 staat Spanje op het punt om zijn toeristische infrastructuur uit te breiden met de opening van 260 nieuwe hotels. Deze ontwikkeling zorgt niet alleen voor meer accommodatie mogelijkheden voor bezoekers, maar ook voor het creëren van nieuwe banen en de concurrentie binnen de sector versterken. Het toevoegen van deze hotels kan een positieve impuls geven aan het toerisme en de algehele economie van Spanje.

Opvallend aan deze golf van nieuwe hotels is dat het vooral gaat om luxe accommodaties in stedelijke gebieden zoals Madrid, Málaga, Valencia, en de Canarische eilanden.

Balans

De balans vinden tussen het stimuleren van toerisme en het beschermen van de leefbaarheid van lokale gemeenschappen blijft een uitdaging voor Spanje. Met passende maatregelen en betrokkenheid van alle belanghebbenden, wordt hopelijk een duurzame toekomst voor het Spaanse toerisme bereikt.

Meer over: