Ga naar de inhoud

Spaarrentes in Nederland te laag, waakhond ACM wil maatregelen

spaarrentes

De spaarrentes die je krijgt bij ING, Rabobank en ABN AMRO zijn opvallend laag en daarom moet de overheid ingrijpen. Dit vindt de financiële markttoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De rentes zijn zo laag omdat de banken elkaar in de gaten houden en geen concurrentie ondervinden.

Als spaarders zijn we zelf ook een beetje schuldig aan de lage rentestand. Lees in dit artikel hoe dat zit.

Overstappen naar andere banken teveel gedoe

Voor de meeste spaarders geldt: ik blijf zitten waar ik zit. Overstappen naar een ander bank vinden we teveel gedoe. Mensen zijn tevreden over hun bank of zijn zich niet bewust zijn van de hogere rente bij andere financiële instellingen. “De banken hoeven dus niet hun best te doen om klanten aan te trekken of te behouden”, zegt  Amanda Bulthuis, financieel expert Geld.nl, in het radioprogramma Spraakmakers. Dat betekent dat ze ook niet zo snel een hogere spaarrente hoeven te bieden.

Tijd voor ingrijpen overheid

Onze financiële waakhond de ACM wil nog niet spreken van kartelvorming – waarbij bedrijven afspreken niet met elkaar te concurreren – maar het effect van deze ontwikkeling is vergelijkbaar. En omdat de ACM niet bevoegd is maatregelen te nemen, roept ze de overheid op actie te ondernemen. De ACM beveelt Den Haag aan om de informatievoorziening door banken transparanter te maken, de gekoppelde verkoop van betaal- en spaarproducten te verbieden en een verplichte overstapservice bij banken in te stellen.

Lees verder onder bericht >>

Mogelijkheden voor hogere spaarrentes

Als je kijkt naar de spaarrentes met variabele tarieven voor vrij opneembaar spaargeld, dan zitten ING, ABNAMRO en Rabobank momenteel laag in de markt met rentes van onder de 2 procent.

“Als je wel een hogere spaarrente wil, kun je verschillende dingen doen”, zegt Bulthuis. “Je heb in Nederland verschillende online banken waar je al een wat hogere rente kan krijgen. Van 2,5 procent bijvoorbeeld.”

Dezelfde bankgaranties in EU

Daarnaast zijn er verschillende buitenlandse banken waar je volgens Bulthuis terecht kunt. “Als die banken binnen de Europese Unie vallen, is je spaargeld eigenlijk net zo goed beschermd als in Nederland.” Binnen de EU werken de garanties namelijk hetzelfde. 

Een overzicht van de rente die je in het buitenland kunt vangen:

  • Trade Republic – 4 %
  • Openbank – 3,65 %
  • Santander – 3,60 %
  • Garanti BBVA – 3,60 %
  • Distingo – 3,33 %
  • Collector – 3,32 %
  • HoistSparen – 3,32 %
  • Alisa Bank – 3,31 %
  • Klarna – 3,25 %
  • Nordax Bank – 3,25 %
    (stand per 5 juni 2024)

Bulthuis merkt dat mensen wat terughoudend zijn als het gaat over sparen bij een buitenlandse bank. “Mensen denken: is mijn geld daar wel veilig en ze vragen zich af wat er gebeurt met het geld als de bank failliet gaat.” Daarom is het volgens haar goed te weten dat die regels in de hele EU tegenwoordig gelijk zijn.

Bronnen: Spaarrente.nl Radioprogramma Spraakmakers. Foto: Akidphumsirichat (Canva)

Meer over: