Het ene moment snak je naar een zoete snack, de andere keer kun je juist dat bord pasta niet uit je hoofd krijgen. Het lijkt misschien een gevalletje van lekkere trek, maar deze verschillende soorten honger hebben een belangrijke functie voor je lichaam.
Margriet.nl legt uit wat de vijf soorten honger betekenen.
Vijf essentiële voedingsstoffen
De vijf soorten honger hebben te maken met vijf essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft: eiwitten, koolhydraten, vetten, calcium en zout. De behoefte van je lichaam bepaalt wat voor soort trek je voelt. Heb je een tekort aan zout? Dan is de kans groot dat je verlangt naar een grote zak chips. Vetten nodig? Dan haal jij waarschijnlijk de frituurpan tevoorschijn. Op deze manier zorgt ons lichaam er zelf voor dat we vasthouden aan een gevarieerd dieet, waardoor we gezond blijven.
Waarom maar vijf?
Natuurlijk zijn er, naast deze vijf, nog veel meer voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Waarom geeft ons lichaam ons dan alleen hongersignalen voor precies déze vijf? Volgens wetenschappers komt dit doordat ons lichaam maar een maximaal aantal soorten honger kan onderscheiden. Eiwitten, koolhydraten en vetten gaan dan voor, omdat die echt essentieel zijn om te overleven.
Verschillende soorten trek
Daarnaast geeft ons lichaam ook signalen af voor een tekort aan calcium en natrium (zout), omdat deze vroeger (in de oertijd) lastig te vinden voedingsstoffen waren. Die kwamen weinig voor in het dieet van onze voorouders, waardoor men harder hun best moest doen om hier voldoende van binnen te krijgen. Wetenschappers denken dat deze drang nog steeds in ons lichaam zit, en daarom hebben we bijvoorbeeld vaker trek in iets zouts. En dat terwijl we nu vaak juist véél te veel zout in ons dieet hebben zitten. Benieuwd of jij te veel zout eet? Dit zijn de signalen.
Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoekers ontdekten deze connectie tussen honger en voedingsstoffen door een test met tien proefpersonen. De ene helft van deze groep kreeg twee dagen lang een dieet met veel eiwitten, maar weinig koolhydraten en vetten. Bij de andere helft werd dit omgedraaid: zij kregen weinig eiwitten, maar veel koolhydraten en vetten. Na deze twee dagen mochten ze alles eten wat ze wilden. Wat bleek? De personen hadden het meeste trek in voedsel waar de voedingsstoffen in zaten die ze de afgelopen twee dagen moesten missen.
Misleidende signalen
Volgens de wetenschappers kunnen we uit dit onderzoek concluderen dat goed naar ons lichaam luisteren essentieel is voor een goede gezondheid. Ons lichaam vraagt niet voor niets om bepaalde dingen. Hiermee probeert het een gevarieerd dieet te behouden. Toch kan het ook misleidend zijn om alleen op je trek af te gaan. Bij fastfood stil je bijvoorbeeld je honger naar snelle koolhydraten en vetten, maar bouw je een tekort aan eiwitten op. Zo blijft je lichaam maar hongersignalen geven, en krijg je uiteindelijk te veel van andere voedingsstoffen binnen. Dit zijn de signalen dat je een tekort hebt aan eiwitten.
Gevarieerd dieet
Maar een dieet rijk aan eiwitten is ook niet ideaal. Als je je enkel daarop focust, bouw je een tekort aan koolhydraten op, waardoor je juist weer zin krijgt in suiker. De oplossing? Gezonde, gevarieerde voeding rijk aan álle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je zult merken dat je je dan langer verzadigd voelt en niet om de haverklap de koelkast in hoeft te duiken.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van een consult bij de huisarts. Raadpleeg bij klachten en voor hulp en advies altijd een arts.