Heel Europa zit halverwege mei voor de televisie om naar het Eurovisie Songfestival te kijken. De NPO zendt het festival (de halve finales en de finale) live uit, zowel op tv als via een online livestream. Waarom is het songfestival zo ongekend populair? Dit zijn 7 leuke tips en weetjes over het Songfestival.
1. De eerste editie van Eurovisie Songfestival
Het eerste Eurovisie Songfestival werd in 1956 gehouden in San Remo in Zwitserland. Het doel van het muziekfestival: Europa verenigen na twee verschrikkelijke wereldoorlogen. Aan de eerste editie deden zeven landen mee: Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, België en Italië. Het was best een hele klus om live uit te zenden in heel Europa, dit was het eerste grote Europese media-evenement.
Het festival werd voornamelijk geluisterd via de radio, bijna niemand had in die tijd een televisie. Er werden twee optredens per land gegeven. Zo had België een symfonieorkest en gaf Italië een Ballad. De Nederlandse inzending, Jetty Paerl met het liedje De vogels van Holland, was het eerste optreden van het festival. Zwitserland werd de winnaar, Lys Assia won met Refrain, een nummer over liefde. Hoe dan ook, het doel van het festival was bereikt: het bracht de zeven landen dichter bij elkaar. Met liefde voor muziek.
Boeken, films en muziek van het Songfestival
2. Eurovisie Songfestival, niet alleen voor Europa
Het festival dankt zijn naam aan het Eurovision TV Distribution Network, een onderdeel van de Europe Radio-unie (EBU). Elk actief lid van de EBU kan meedoen, waaronder ook landen in Noord-Afrika, West Azië en Het Midden Oosten. Sinds een paar jaar kunnen zelfs landen die geen lid zijn van de EBU aan het populaire songfestival meedoen, zoals Australië.
Australië stond voor het eerst op het podium in het zestigste jubileumjaar van het Eurovisie Songfestival. Niet voor niks: Australië moest een ongekend hoog bedrag neertellen. Maar dit deden ze met alle liefde, want het Songfestival is daar ontzettend populair. Al voordat het land meedeed, keken er miljoenen Australiërs naar het programma. De samenwerking beviel zo goed, dat Australië sindsdien elk jaar deelneemt aan het Eurovisie Songfestival.
3. Puntentelling Songfestival
Nederland: douze points? De puntentelling van het songfestival bestaat uit verschillende onderdelen: ieder land stuurt een act het podium op en vervolgens kan er gestemd worden door de kijkers thuis. Daarnaast heeft de vakjury ook nog een grote invloed, zij zijn verantwoordelijk voor de helft van de punten. Er zijn halve finales, waar Nederland jaren geleden niet doorheen kwam. Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland en het gastland komen altijd automatisch in de finale terecht; een bedankje voor de grote financiële bijdrage die de landen leveren aan het songfestival.
Daarnaast wordt er beweerd dat de relatie met buurlanden belangrijk is als je het liedjesfestijn wilt winnen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buurlanden elkaar de meeste punten gunnen. Is er sprake van vriendjespolitiek?
4. Eurovisie Songfestival door de jaren heen
Toen in de loop van de jaren zestig steeds meer mensen een televisie kochten, werd het festival razend populair. Sindsdien is deze competitie van liedjes een jaarlijkse spektakel en wordt het wereldwijd uitgezonden.
Het songfestival heeft een sociaal karakter. Maar het festival wordt ook door deelnemers aangegrepen om sociale misstanden aan te kaarten. In 1978 brak Jordanië de uitzending van het songfestival af toen aartsvijand Israël dreigde te winnen. Volgens Jordanië was het gewoon een televisiestoring, en het land beweerde ook dat België het festival had gewonnen.
Op een of andere manier bestaat een bijzondere band tussen het songfestival en de LBQTI-gemeenschap. In 1998 liet Israël voor het eerst een transgender op het podium verschijnen. Met succes, Dana International won met haar liedje Diva. In 2014 won drag queen Conchita Wurst, een opvallende verschijning uit Oostenrijk, met het nummer Rise Like A Phoenix. Verder kuste in 2013 een Finse deelnemer één van haar danseressen, puur om het verbod van homohuwelijken in Finland aan te kaarten. Die tolerantie voor homo’s en transgenders is niet bij elk deelnemend land groot, Hongarije doet bijvoorbeeld niet meer mee om die reden.
5. Nederlands succes
Nederland heeft totaal 61 (!) keer meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. Het ene jaar met wat meer succes dan het andere jaar. Van de 61 inzendingen eindigden 26 deelnemers bij de laatste tien. Nederland won vijf keer het Eurovisie Songfestival:
- 1957: Corry Brokken – Net als toen
- 1959: Teddy Scholten – ’n Beetje
- 1969: Lenny Kuhr – De troubadour (gedeeld met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk)
- 1975: Teach-In – Ding-a-dong
- 2019: Duncan Laurence – Arcade
Veel liedjes bereiken de (inter)nationale hitlijsten. Om te beginnen het liedje ‘Nel blu di pinto di blu’, een nummer uit 1958. Het liedje was razend populair en is inmiddels gecoverd door verschillende artiesten, zoals David Bowie en Dean Martin. Waarom deze hit zo populair is? Hij is makkelijk mee te zingen. Dit blijkt dé sleutel tot succes. Meezinghits winnen bijna altijd. In 1969 wint Nederland weer een keer met de meezinger ‘De Troubadour’.
In 2012 won de Zweedse Loreen met haar nummer ‘Euphoria’, ze haalde de meeste punten ooit binnen. Maar of je haar de meest succesvolle winnaar ooit kan noemen? Nee, die eer is aan de Zweedse popgroep ABBA. Het viertal trad op met ‘Waterloo’ en werd in één klap wereldberoemd. Sindsdien is ABBA niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Wie swingt er nou niet mee op hun hits?
6. Eurosongfestival 2022
Vorig jaar vond het Songfestival plaats in Rotterdam, Nederland. Daar won de Italiaanse rockband Måneskin, wat betekent dat het liedjesfestijn dit jaar in Italië gevierd wordt. Ze hebben daar voor de stad Turijn gekozen. Voor Nederland zal Stien den Hollander (S10) naar Turijn afreizen. Opvallend is dat haar inzending Nederlandstalig is, iets dat al lang niet meer is voorgekomen. Volgens de bookmakers staat S10 op plek nummer acht van grootste kanshebbers. Oekraïne staat op de eerste plek, omdat zij naar verwachting veel ‘steunstemmen’ gaan krijgen vanwege de crisisituatie in hun land. Wit-Rusland is om die reden ook uitgesloten van deelname dit jaar.
7. Extra genieten doe je op social media
Het Eurovisie Songfestival is een veelbesproken onderwerp op social media. Elk jaar weer doen fanatieke Twitteraars hun best om de meest geweldige grappen ooit te maken. Als je hiervan ook wilt meegenieten, volg dan tijdens de uitzending de hashtag #esf22 op Twitter. Wedden dat je een geweldige avond hebt?
Lees ook:
– Voor deze hobby’s hoef je de deur niet uit
– Dit wil je weten over de Elfstedentocht
Auteurs: Ilse Bloemendal en Sabina Posthumus