Ze wantrouwen de overheid en willen een parallelle samenleving met eigen wetten en tribunalen. Soevereinen noemen ze zich. Ze vinden elkaar in chatgroepen op Telegram en zijn bereid geweld te gebruiken. De meest radicalen onder hen worden inmiddels verdacht van terrorisme.
Berichten in chatgroepen
Uit het strafdossier van het OM blijkt dat de soevereinen zijn betrapt op vuurwapenbezit. Ze zijn door de politie opgespoord, ook de inlichtingendienst AIVD is daarbij betrokken.
Uit berichten in chatgroepen op Telegram en Signal valt op te maken dat de soevereinen zijn aangesloten bij Common Law Nederland Earth (CLNE).
Sheriffs en volkstribunalen
Volgens justitie is dat een landelijk opererende radicale groep soevereinen die als doel heeft om terroristische misdrijven als doodslag en moord te plegen.
De organisatie zou bestaan uit een kerngroep, met daarnaast lokale milities, ‘sheriffs’ en ‘volkstribunalen’. Bovendien zouden er plannen zijn om provinciale afdelingen op te zetten.
Aantal soevereinen toegenomen
Het aantal zogenoemde soevereinen in Nederland is toegenomen sinds de coronapandemie, blijkt uit onderzoek van de AIVD en NCTV.
Het OM neemt de groep zeer serieus. Met de rechtszaak tegen een aantal radicale soevereinen die geweld niet schuwen wil het OM aantonen dat ze met vuurwapens een opstand willen beginnen tegen de Nederlandse overheid.
De AIVD inlichtingendienst ziet dat de soevereinen onjuiste verhalen verspreiden over kwade intenties die de overheid zou hebben. Uit analyses komt naar voren dat dit wantrouwen wordt gevoed door zaken als de toeslagenaffaire en het schandaal rond de gaswinning in Groningen.
Idealisten of terroristen?
De vraag is of soevereinen idealisten zijn of terroristen, zoals het OM ze beschouwt. Jelle van Buuren als terreurdeskundige verbonden aan de Universiteit Leiden, zegt tegen EenVandaag dat ze grofweg in 3 categorieën zijn in te delen.
- Groep 1 is het grootst en keert zich af van de samenleving. “Zij willen vrij en onafhankelijk leven, maar accepteren wel de spelregels van de samenleving”, aldus Van Buuren.
- Een kleinere groep wijst die spelregels af. Zij weigeren bijvoorbeeld verkeersboetes of belasting te betalen.
- De laatste groep is een kleine groep met echte radicalen.
Een heel klein groepje radicalen
Tot slot hebben we een 3e categorie, een heel klein groepje radicalen. Zij vinden het legitiem om je desnoods met geweld te verzetten tegen het systeem.
De AIVD waarschuwt dat er dreiging is dat deze groep op korte termijn tot geweld overgaat. Er is al sprake van intimidatie en bedreiging van onder meer lokale politici, ambtenaren, rechters, journalisten en wetenschappers. Het aantal gewelddadige incidenten met soevereinen zal toenemen, verwacht de inlichtingendienst.
Lees verder onder het bericht >>
@Het_OM ziet mensen die op Joden jagen dan weer niet als terroristen.
— Milan 🇳🇱🇷🇸 (@XxMiki777) December 10, 2024
Rechtbank laat deel van vermeende terroristische groep ‘soevereinen’ voorlopig vrijhttps://t.co/i7WOEJHv7w
Beginnen bij de burgemeester
In de rechtszaak die het OM is begonnen tegen de 2 verdachte soevereinen stelt ze dat er wapens zijn gekocht om een burgemeester en ambtenaren op te pakken en zelfs te vermoorden. Dat blijkt onder meer blijken uit een door de AIVD afgeluisterd gesprek.
“Hij heeft mij weleens gezegd dat hij wou beginnen met de burgemeester van Deventer omleggen en dan elke agent neerschieten. Hun willen een totale opstand ofzo, een beginnende oorlog”, zegt een verdachte op een geluidsopname.
Elementen die horen bij een terroristisch oogmerk
Het OM wil soevereinen daarom vervolgen voor deelname aan een organisatie met terroristisch oogmerk. Van Buuren: “Het is een optelsom van: wij willen zelf mensen kunnen arresteren, voor een tribunaal brengen, desnoods met geweld, en dan ook nog wapens kopen.”
Dat alles bij elkaar geeft volgens hem aan dat mensen zich heel erg keren tegen de democratische rechtsorde, en dat wordt geprobeerd om fundamentele structuren te ontwrichten. Dat zijn elementen die horen bij een terroristisch oogmerk.
Wat zijn soevereinen?
Bekijk de uitleg in de video van Arjen Lubach hieronder >>
Bronnen:
EenVandaag. Foto: Elmar Gubisch