Snurken kan niet alleen je slaap verstoren, maar ook een negatieve invloed hebben op je gezondheid en zelfs op je relatie. Heb je moeite om de nachten door te komen omdat je partner snurkt? Of ben jij degene die je partner wakker houdt met dat vervelende gesnurk? Gelukkig zijn er effectieve manieren om snurken te verminderen of zelfs te stoppen.
In dit artikel bespreken we waarom mensen snurken, wat de oorzaken zijn. En ook niet geheel onbelangrijk: snurken voorkomen? 7 praktische tips.
Waarom snurken mensen?
Snurken is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Snurken ontstaat meestal wanneer de lucht niet vrij door je luchtwegen kan stromen. Als er een vernauwing is tussen je neusgaten en je stembanden, wordt de luchtstroom belemmerd. Vooral bij het inademen kan de lucht sneller en onregelmatiger door deze vernauwing gaan, wat leidt tot het bekende snurkgeluid.
Factoren zoals overgewicht, alcoholgebruik, slaapmiddelen, en roken kunnen snurken verergeren.
Oorzaken van snurken
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan snurken:
- Ontspannen spieren: Tijdens de slaap ontspannen al je spieren, inclusief je tong. Als je op je rug ligt, kan je tong naar achteren zakken, waardoor de luchtweg smaller wordt en snurken ontstaat.
- Vergrote keelamandelen: Vergrote amandelen kunnen de luchtweg blokkeren, wat kan leiden tot snurken.
- Irritatie van de keelholte: Roken kan leiden tot irritatie en zwelling in de keel, wat de luchtwegen vernauwt en snurken veroorzaakt.
- Aangeboren anatomie: Een lang of slap gehemelte of huig kan de luchtstroom belemmeren en snurkgeluiden veroorzaken.
- Verstopte neus: Een verstopte of vernauwde neus, bijvoorbeeld door een verkoudheid, allergieën of neuspoliepen, kan je dwingen om door je mond te ademen, wat snurken in de hand werkt.
Gevolgen van snurken voor je relatie
Snurken kan niet alleen je slaap, maar ook je relatie ernstig beïnvloeden. Als jij degene bent die wakker ligt door het gesnurk van je partner, kan dit leiden tot irritaties en zelfs ruzies.
De snurker zelf heeft vaak niet door dat hij of zij snurkt, wat kan leiden tot onbegrip en frustratie. Het is daarom belangrijk om samen te werken aan een oplossing om snurken te verminderen.
Lees ook: sleep divorce, apart slapen van je partner steeds populairder.
Snurken voorkomen: 7 tips
Snurken voorkomen? Voorkomen is beter dan genezen. Wil je een einde maken aan het gesnurk? Hier zijn 7 praktische tips die je kunnen helpen:
1. Houd je mond gesloten tijdens het slapen
Ademen door je mond kan de luchtstroom verstoren en snurken veroorzaken. Probeer een kinband om ervoor te zorgen dat je mond gesloten blijft tijdens het slapen.
2. Gebruik een luchtbevochtiger
Droge lucht kan snurken verergeren, vooral bij mensen met allergieën. Een luchtbevochtiger in je slaapkamer kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden en snurken te verminderen.
3. Neusspray bij verkoudheid
Een verstopte neus door verkoudheid kan snurken veroorzaken. Gebruik een zoutspray om je neus vrij te maken voordat je naar bed gaat. Dit helpt je om beter te ademen en snurken te voorkomen.
4. Bromelia ananas plant
Deze bijzondere plant geeft ’s nachts zuurstof af, wat je slaapkwaliteit kan verbeteren en snurken kan verminderen. Bovendien ziet de plant er nog eens leuk uit in je slaapkamer!
TIP: slaap je slecht? Zet deze planten die je nachtrust verbeteren in je slaapkamer.
5. Volg een speciaal dieet
Overgewicht, vooral rond de hals, kan snurken verergeren. Door af te vallen kun je het vet rondom je hals verminderen, wat de luchtweg vrijer maakt en snurken vermindert.
6. Gebruik een bitje
Als je last hebt van een overbeet, kan een bitje helpen. Dit voorkomt dat je tong tijdens het slapen naar achteren valt en de luchtweg blokkeert.
7. Slapen met een tennisbal
Als je op je rug slaapt, is de kans groter dat je snurkt. Naai een tennisbal aan de achterkant van je pyjama om te voorkomen dat je tijdens de nacht op je rug gaat liggen. Dit dwingt je om op je zij te blijven liggen, wat snurken vermindert.
Helpt een tennisbal tegen snurken
Het is een bekende truc uit grootmoederstijd maar of deze echt werkt is nog maar de vraag.
Bekijk de uitleg hieronder in de video >>