Ga naar de inhoud

Snoeien in de zomer voor gezonde planten

Snoeien in de zomer

“Snoeien, wanneer doe je dat eigenlijk? En snoei ik nu mijn planten in het najaar of juist weer in het voorjaar?” Wat blijkt: snoeien is het hele jaar rond belangrijk. Ook in de zomer. Lees verder.

Planten snoeien in de zomer heeft voordelen

In de lente is je tuin meestal op zijn allermooist. Dan zijn de bladeren frisgroen en staan veel planten in bloei. Zo’n beetje halverwege de maand juli begint het pas op te vallen dat hier en daar planten verdorren. De bladeren worden bruin en de bloemen drogen uit. Er zijn ook planten die halverwege de zomer bloeien en naast de verdroogde planten staan. Dan krijg je de neiging er de snoeischaar in te zetten, maar is dat wel zo verstandig? Je moet toch altijd in het voorjaar of in het najaar snoeien?

Planten beter voorbereiden op de winter

Wanneer je het beste snoeit hangt niet af van het jaargetijde, maar meer van de soort plant en de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist en de ene draagt fruit, bloemen of ze verliezen hun bladeren niet.

Er zijn planten die je het beste in de zomer snoeit. Dat houdt niet alleen het totaalplaatje in de tuin fris, bepaalde planten zijn daardoor ook beter klaargestoomd voor het winterseizoen. Wanneer je planten in de zomer snoeit hebben ze tot aan de herfst de tijd om te herstellen. Sommige soorten maken daarna weer scheuten aan. Omdat het klimaat zachter is herstellen de snoeiwonden sneller.

En door planten in de zomer te snoeien geef je schimmels en bacteriën minder de ruimte om te gedijen. Snoeien op een droge zomeravond in juli heeft echt voordelen ten opzichte van een natte herfstdag in oktober.

Welke planten in juli snoeien?

Druif

Snoei in juli de nieuwe uitlopers van de druif. Doe dit tot het 4e blad. Wil je volgend jaar grotere druiven? Dan is het aan te raden om veel trosjes te verwijderen, bijvoorbeeld 50% van alle trosjes. Bij de druiven die nog groeien in volume is het aan te raden om de kleinste druiven ertussen uit te knippen. 

Rozen

In juli beginnen de rozenblaadjes van de rozenstruiken af te vallen en groeien de rozenbottels. Bij sierrozen is het dan aan te raden om de uitgebloeide knoppen weg te knippen. Zo groeit de roos weer sneller door en maakt het nieuwe scheuten. Verwijder dode bloemen in de zomer ook tussendoor voor de groei van nieuwe bloemen. 

Blauwe regen

De beste tijd voor het snoeien van de blauwe regen is in de maand juli. Snoei tot ongeveer 5 takken terug.

Lavendel

Snoei lavendel direct na de eerste bloei in de zomer. Knip de bloemstengels ongeveer 1/3 terug om de plant compact te houden en om nieuwe groei te stimuleren.

Fruitbomen

Snoei fruitbomen in de zomer om overtollige takken en waterloten (sterk verticale takken) te verwijderen. Dit helpt om de energie naar de vruchten te leiden en de luchtcirculatie te verbeteren.

Andere bomen die je in de zomer snoeit zijn: de berk, de esdoorn, de notenboom en de haagbeuk. Ook knot hagen snoei je in de zomer om ze compact en netjes te houden. Regelmatig besnoeien bevordert een dichte groei en voorkomt dat ze te groot worden.

Kruidenplanten

Kruiden zoals basilicum en munt kun je regelmatig snoeien om dichte groei te stimuleren. Pluk de bovenste bladeren om de planten te laten vertakken en langer te laten worden.

TIP: Houd er rekening mee dat niet alle planten in de zomer gesnoeid mogen worden. Sommige planten hebben specifieke snoeitijden, het is altijd raadzaam om te controleren welk type plant je hebt en de juiste snoeitechnieken toe te passen.

De meeste mensen snoeien in het voor- of najaar. Niet alle tuinplanten zijn daar geschikt voor.

Planten die je zeker niet in het najaar snoeit

Het snoeien van bepaalde planten in het najaar kan gezondheid en winterhardheid negatief beïnvloeden. Hier zijn enkele planten die je zeker niet moet snoeien in het najaar:

  • Vorstgevoelige planten: Planten die niet goed bestand zijn tegen kou en vorst, zoals veel tropische planten, snoei je niet in het najaar. Het terugsnoeien van deze planten in het najaar zorgt voor vorstschade.
  • Voorjaarsbloeiers: Planten die in het voorjaar bloeien, zoals tulpen, narcissen en krokussen, moeten je na de bloei met rust laten. Het loof van deze planten geeft voeding aan de bollen voor de volgende bloeiperiode, besnoeien in het najaar vermindert de bloei.
  • Struiken en bomen die in het najaar van kleur veranderen: Planten zoals bepaalde esdoornsoorten, die prachtige herfstkleuren hebben, moeten je niet in het najaar snoeien. Het snoeien vestoord de vorming van knoppen voor volgend jaar.
  • Heesters en bomen met bessen: Struiken en bomen die in het najaar bessen dragen, zoals hulst en vuurdoorn, moeten je na de bloei met rust laten. Snoeien in het najaar leidt tot een verminderde bessenvorming.
  • Vaste planten met wintergroen blad: Vaste planten die bladeren in de winter behouden, zoals vele soorten siergrassen en winterharde bodembedekkers, worden meestal in het najaar gesnoeid. Laat het blad staan om de planten te beschermen tegen kou en vorst.

Over het algemeen is het beter om deze planten pas na hun rustperiode in het voorjaar of nog in de zomer te snoeien, tenzij er specifieke redenen zijn om eerder te snoeien, zoals het verwijderen van beschadigde of zieke takken.

Karin Bloemen snoeit ook al

Karin Bloemen over haar eerste tuinboek: “Ik schrok van wat ik allemaal verkeerd deed in mijn tuin.

Meer over: