Ga naar de inhoud

Zelf een pluktuin beginnen? Het is nu de tijd om snijbloemen te zaaien

Update:
snijbloemen zaaien

Steeds meer mensen kopen biologische bloemen. Ze zijn alleen vaak veel duurder. Onze tip: zaai zelf snijbloemen in je tuin, dan heb je je eigen pluktuin aan huis. Weet dan wel dat je snel in actie moet komen, want het zaaien van snijbloemen doe je het beste in september/oktober. 

Nu al uitkijken naar plukken uit eigen tuin

Veel mensen denken dat je bloemen pas in het voorjaar zaait. Dit is niet waar. Door bepaalde snijbloemen al in de herfst te zaaien, geef je ze juist een gezonde voorsprong. Het zijn de zogeheten koude kiemers. De zaadjes krijgen dan namelijk meer de kans om te ontkiemen en hun wortels te ontwikkelen, nog voordat de winter begint.

Hierdoor groeien ze in het voorjaar sneller en zijn ze sterker. Dit resulteert in grotere en mooiere bloemen. Bovendien is de oogst vaak groter, vanwege de rijpingstijd van de planten.

Voordelen van bloemen uit eigen tuin

Terwijl de dagen korter zijn en de temperaturen dalen, is het fijn om te weten dat er in de aarde al iets moois aan het gebeuren is. Het geeft een voorproefje van wat komen gaat: jouw eigen biologische pluktuin. Je eigen bloemen telen betekent ook minder afhankelijkheid van geïmporteerde bloemen die vaak zwaar bespoten zijn met pesticiden. En de prijzen van snijbloemen in de winkel blijven ook maar stijgen.

  • Biologische bloemen in de winkel zijn vaak nog duurder. Dus als je ze zelf kweekt bespaar je op de lange termijn veel geld.

Er is iets magisch aan het zien groeien van je eigen bloemen in je tuin. Vooral als je in de zomer door je tuin wandelt en de mooiste stelen voor een boeket plukt. Elke bloem die bloeit is het resultaat van jouw zorg en aandacht.

Welke snijbloemen zaaien in het najaar?

Als je aan de slag gaat met herfstzaaien van de koude kiemers, dan is het belangrijk om te weten welke bloemen geschikt zijn. Hier is een lijstje van populaire snijbloemen die je in september en oktober zaait:

  • Ridderspoor: Deze hoge, statige bloemen geven een romantisch accent aan elk boeket.
  • Korenbloem: Een prachtige wilde bloem die kleur en speelsheid toevoegt.
  • Vlas: Met zijn delicate bloemetjes is vlas perfect als opvulling in boeketten.
  • Slaapmutsje: Deze vrolijke, oranje bloemen bloeien rijkelijk en zijn een echte blikvanger.
  • Lathyrus: Bekend om zijn heerlijke geur en mooie kleuren.
  • Witte dille: Voor een luchtig en elegant effect in je bloemstukken.
  • Juffertje-in-het-groen: Met zijn unieke zaaddozen en fijne bloemblaadjes is Nigella een echte favoriet.

Lees ook: Tuin winterklaar maken: oktober is de beste maand.

Tips voor succesvol snijbloemen zaaien

Snijbloemen zaai je op een zonnige plek: snijbloemen houden van licht. Kies een plek in de tuin die minimaal 6 uur zonlicht per dag krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert om te voorkomen dat de zaden wegrotten. Hoewel veel van deze bloemenzaden bestand zijn tegen koude temperaturen, kan een laagje mulch of bladeren helpen om ze te beschermen tijdens strenge winters.

Door nu al te gaan voorzaaien, geef je jezelf het plezier van een bloeiende, kleurrijke tuin in de zomer. En stel je eens voor hoe het straks is om met een schaar door je tuin te lopen en je eigen boeket samen te stellen. Een onbespoten boeket vol liefde, zorg en aandacht!

Bekijk hier de video met meer tips over voorzaaien van snijbloemen in de herfst >>

Meer over: