
De een kan een hele fles wijn of 6 bier achteroverslaan en zich nog steeds prima voelen, terwijl de ander na één glas alcohol al giechelend en met rode wangen aan tafel zit. Hoe kan het dat de een sneller dronken wordt dan de ander?
Deze vraag: Wat zijn de factoren die bepalen als iemand vlug dronken wordt? werd onlangs op GoeieVraag gesteld. Wij zochten het voor je uit.
Spiermassa
De belangrijkste reden voor het verschil tussen mensen en de mate waarin zij dronken worden, is spiermassa. Alcohol gaat namelijk naar alle plekken in je lichaam waar water te vinden is, en spierweefsel bevat veel water. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter de alcohol over je lichaam verdeeld kan worden en hoe minder snel je last krijgt van de alcohol.
Lees ook het antwoord op de GoeieVraag: Hoe kan het dat ik na 14 uur bier drinken nog steeds niet dronken ben.
En hoe minder spiermassa je hebt, hoe meer en sneller de alcohol in je bloedsomloop komt, wat je sneller dronken maakt. Daarom wordt er ook vaak gezegd dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen: vrouwen hebben van nature nu eenmaal minder spiermassa dan mannen.
Andere oorzaken
Maar niet alleen spiermassa bepaalt hoe snel je dronken wordt of je dronken voelt. Er zijn nog meer factoren die een rol spelen in de opname van alcohol door het lichaam:
- Leeftijd: De lever van oudere mensen doet er langer over om alcohol af te breken dan bij jonge mensen, waardoor je sneller dronken wordt als je ouder wordt.
- Geslacht: Het lichaam van een vrouw bevat minder vocht per kilo gewicht dan dat van een man. Daarom wordt de alcohol bij vrouwen minder verdund en zijn vrouwen gemiddeld sneller onder invloed dan mannen.
- Vermoeidheid: Slaapgebrek of jetlag zorgen ervoor dat je brein minder goed functioneert. In die toestand voel je je sneller aangeschoten of dronken.
- Ziekte: Bijvoorbeeld een verkoudheid zorgt voor vochtverlies. Minder vocht betekent dat alcohol sneller in de bloedbaan opgenomen wordt.
- Dranksoort: Sterke dranken zoals shots hebben een hogere alcoholconcentratie en worden sneller opgenomen dan bier of wijn.
- Koolzuur: Alcohol in combinatie met een koolzuurhoudende drank maakt je ook sneller dronken. Koolzuur irriteert de maagwand, waardoor alcohol makkelijker in de bloedbaan komt.
- Snelheid: Je lever kan ongeveer één standaardglas alcohol per uur verwerken. Drink je sneller dan dat, dan komt de alcohol in je bloedbaan terecht en voel je je sneller dronken.
- Voeding en hydratatie: Op een lege maag komt alcohol sneller in je bloed. Water drinken tussen de glazen door helpt de opname te vertragen.
- Genetische factoren: Sommige mensen, vooral van Aziatische afkomst, missen een enzym (ALDH) dat nodig is om alcohol af te breken. Dit leidt tot een ophoping van acetaldehyde, een giftige stof, waardoor ze sneller dronken worden en zich beroerd voelen.
De tekst gaat onder video verder >>
Tolerantie en verslaving
Sommige mensen hebben ook een hogere alcoholtolerantie dan anderen, simpelweg door gewenning. Als je over een langere periode veel drinkt, bouw je een resistentie op. Dit is echter niet iets wenselijks: vaak wordt een tolerantie opgebouwd bij mensen die een drankprobleem hebben. Omdat zij standaard te veel en te vaak drinken, voelen zij de effecten van alcohol nauwelijks nog. Dit betekent niet dat het minder schadelijk is: juist in tegendeel.
Heb jij ook een prangende vraag waar je graag antwoord op wil? Stel hem op GoeieVraag!