Ga naar de inhoud

Waarom wordt de een sneller dronken dan de ander?


De een kan een hele fles wijn of 6 bier achteroverslaan en zich nog steeds prima voelen, terwijl de ander na één glas alcohol al giechelend en met rode wangen aan tafel zit. Hoe kan het dat de een sneller dronken wordt dan de ander?

Die vraag werd onlangs op GoeieVraag gesteld. Wij duiken in het antwoord.

Spiermassa

De belangrijkste reden voor het verschil tussen mensen en de mate waarin zij dronken worden, is spiermassa. Alcohol gaat namelijk naar alle plekken in je lichaam waar water te vinden is, en spierweefsel bevat veel water. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter de alcohol over je lichaam verdeeld kan worden en hoe minder snel je last krijgt van de alcohol. En hoe minder spiermassa je hebt, hoe meer en sneller de alcohol in je bloedsomloop komt, wat je sneller dronken maakt. Daarom wordt er ook vaak gezegd dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen: vrouwen hebben van nature nu eenmaal minder spiermassa dan mannen.

Andere oorzaken

Maar niet alleen spiermassa bepalen hoe snel je dronken wordt of je dronken voelt. Er zijn nog meer factoren die een rol spelen in de opname van alcohol door het lichaam:

  • Leeftijd: de lever van oudere mensen doet er langer over om alcohol af te breken dan bij jonge mensen, waardoor je sneller dronken wordt als je ouder wordt.
  • Vermoeidheid door slaapgebrek of een jetlag zorgt ervoor dat dat je je sneller dronken voelt, omdat je brein al moeite heeft met functioneren.
  • Bij een verkoudheid verlies je veel vocht in je lichaam, waardoor alcohol ook sneller opgenomen wordt in de bloedbaan.
  • Wat je drinkt maakt ook verschil. Alcohol met een hogere concentratie (een shotje) wordt sneller in het lichaam opgenomen dan de alcohol in bier of wijn.
  • Alcohol in combinatie met een koolzuurhoudende drank maakt je ook sneller dronken. Koolzuur irriteert de maagwand, waardoor alcohol makkelijker in de bloedbaan komt.
  • De snelheid van het drinken maakt ook uit. Je lever kan maar een glas alcohol per uur verwerken. Drink je sneller dan dat, gaat de meeste alcohol naar je bloedbaan en word je dronken.
  • En natuurlijk maakt het verschil of je de glazen alcohol afwisselt met water.

Tolerantie en verslaving

Sommige mensen hebben ook een hogere alcoholtolerantie dan anderen, simpelweg door gewenning. Als je over een langere periode veel drinkt, bouw je een resistentie op. Dit is echter niet iets wenselijks: vaak wordt een tolerantie opgebouwd bij mensen die een drankprobleem hebben. Omdat zij standaard te veel en te vaak drinken, voelen zij de effecten van alcohol nauwelijks nog. Dit betekent niet dat het minder schadelijk is: juist in tegendeel.

Heb jij ook een prangende vraag waar je graag antwoord op wil? Stel hem op GoeieVraag!

Lees ook:

Meer over: