Ga naar de inhoud

Wet tegen smartphoneverslaving op komst

smartphoneverslaving

Het Europees Parlement heeft recentelijk een vernieuwend voorstel aangenomen om smartphoneverslaving tegen te gaan. Dit initiatief, bekend als ‘verslavend ontwerp van online diensten’, beoogt verslavende apps en manipulatieve algoritmes aan banden te leggen.

Het plan, geleid door GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak, wordt gezien als een belangrijke stap voorwaarts.

Herken je de signalen van smartphoneverslaving?

Het punt waarop je mogelijk als smartphoneverslaafd wordt beschouwd, is wanneer het gebruik van je telefoon een negatieve invloed begint te hebben op verschillende aspecten van je leven. Let op deze signalen die wijzen op een mogelijke verslaving:

  • Overmatig gebruik: Je kunt je telefoon bijna niet wegleggen, zelfs niet op ongelegen momenten.
  • Ontwenningsverschijnselen: Angst, stress of ongemak als je niet op je telefoon kunt of niet online bent.
  • Effect op sociale interacties: Je telefoongebruik beïnvloedt je relaties en verstoort persoonlijke gesprekken of sociale gelegenheden.
  • Onderbreking van dagelijkse activiteiten: Je gebruikt je telefoon tijdens belangrijke taken, zoals werk of studie, wat je concentratie en productiviteit vermindert.
  • Fysieke effecten: Overmatig gebruik veroorzaakt fysieke klachten zoals oog- en nekpijn, of slaapproblemen, vooral voor het slapengaan.

Misschien is het tijd om je relatie met je telefoon te heroverwegen. Denk aan manieren om je schermtijd te verminderen, zoals pauzes nemen, schermtijdlimieten instellen of een ‘digitale detox’ proberen. Neem de controle over je smartphonegewoonten terug!

Aandacht voor mentale gezondheid en verslaving

Er is aandacht voor mentale gezondheid en verslaving. Van Sparrentak benadrukt de diepgaande invloed van technologische trucjes van grote bedrijven op de mentale gezondheid, vooral bij jongere generaties. Het voorstel bevat verschillende maatregelen, zoals een voorgesteld verbod op zeer verslavende functies binnen apps, zoals automatisch afspelende video’s en oneindig scrollen. Strengere acties worden ook geëist tegen verslavende algoritmes op sociale mediaplatformen, terwijl apps na 30 minuten gebruik verplicht een waarschuwing moeten geven.

Van Sparrentak pleit voor het recht van gebruikers om ongestoord te blijven, waarbij notificaties en andere aandachttrekkende functies op smartphones standaard uitgeschakeld moeten zijn. Het Parlement streeft ernaar toegang te krijgen tot de interne processen van grote techbedrijven, waar nieuwe ontwerpfuncties worden getest, om zo meer transparantie te waarborgen.

1 op de 4 jongeren kampt met smartphoneverslaving

1 op de 4 jongeren vertoont kenmerken van smartphoneverslaving, volgens Sparrentak. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals depressie, aandachtsstoornissen en een laag zelfbeeld. Het is essentieel om hier krachtig tegen op te treden. Ondanks de goedkeuring van het Europees Parlement, duurt het waarschijnlijk meer dan een jaar voordat de Europese Commissie dit voorstel omzet in volwaardige wetgeving.

Meer over: