Gelukkig met je partner, maar slapen doe je in aparte kamers. We noemen het sleep divorce, koppels die apart van elkaar slapen om zo tot een betere nachtrust te komen. Stap je ’s morgens ook daadwerkelijk lekkerder uit bed?
Acteur Jim Bakkum en zijn vrouw Bettina Holwerda doen het. Maar ook Victoria an David Beckham, en Carmeron Diaz en haar man Benji Madden, weet De Volkskrant te melden.
Rekening houden met elkaars voorkeur
Sleep divorce blijkt heel goed te werken als jij en je partner er een verschillend slaapschema op na houden. Slaapdeskundige Terry Cralle over de verschillende voorkeuren van mensen: “Sommige mensen slapen het liefst in een heel warm bed, anderen geven de voorkeur aan slapen met het raam open. Sommige houden van een hard matras, andere hebben liever de zachte variant.”
Slapen naast een snurkende partner
Jij slaapt het liefst in volledige stilte, terwijl je partner weer graag een verwarming of airco aan heeft staan of een lampje naast zich ziet branden. Dan hebben we het nog niet gehad over de dekens, die vaak door een van beide partners wordt opgeëist, waardoor iemand in de kou ligt. Of de snurkende partner die je nachten wakker houdt.
Lees verder onder de video >>
Sleep divorce vraagt om een goed gesprek
Het kan er allemaal voor zorgen dat jullie slaap wordt verstoord. Een sleep divorce is dan een uitkomst om ongestoord en uitgerust de nacht door te komen. Voordat je nu direct je kussen grijpt en naar een andere kamer verhuist, denk eerst even rustig na.
Ten eerste kan het geen kwaad om samen de redenen voor het gescheiden slapen te bespreken. Je voorkomt ermee dat onderliggende frustraties over slaap (of het gebrek daaraan) blijven bestaan.
Wie verlaat het echtelijk bed?
Ook kan het handig zijn om afspraken te maken over de frequentie van het gescheiden slapen. Gaan jullie dat elke nacht doen? Of alleen als jullie op verschillende tijden op moeten staan. Andere zaken die de aandacht verdienen: wie van de 2 is bereid het echtelijk bed te verlaten? En lukt het je nog wel om alleen in slaap te vallen?
Intimiteit afspreken
Een ander punt waarover overlegd moet worden, voor je aan een sleep divorce begint, is de intimiteit. Door van tevoren afspraken over seks te maken, wordt dat geen issue. Er kan altijd een compromis worden gesloten waarbij jullie wel intieme tijd in bed doorbrengen, maar een van beiden daarna het andere bed instapt.
Lees verder onder de video >>
Afspreken staat spontaniteit in de weg
Intimiteit kan ook worden gepland worden. Je bepaalt dan de momenten (‘s ochtends of ‘s avonds) waarop jullie in één bed liggen en intiem zijn. Zo houdt houd je je libido op peil zonder dat je slaap eronder lijdt. Waar blijft dan de spontaniteit en je moet maar net zin hebben. Op de geplande momenten is seks natuurlijk niet verplicht. Ook zonder seks, door lekker even te knuffelen, elkaar masseren en wat aandacht geven is fijn.
Zit het wel goed tussen jullie?
Er kleven nog meer aspecten aan sleep divorce. Je moet er thuis namelijk wel de ruimte voor hebben, voldoende slaapkamers dus. Tenzij je voor de bank in de woonkamer gaat. Maar of je daar nu van uitrust? En nog iets: je omgeving kan je met argusogen gaan bekijken en zich afvragen of het wel goed zit tussen jullie 2. Wees voorbereid op vragen die hardop worden gesteld.
Niets anders meer willen
“Ik zou niet anders meer willen’, zegt een ervaringsdeskundige. “We slapen nu meer dan 15 jaar apart en zijn nog steeds bij elkaar. Onze relatie lijdt er niet onder. Sterker nog: die is er alleen maar beter op geworden.
Ik moet er niet aan denken de hele nacht naast het gedraai van mijn partner te liggen. En zij niet naast mijn gesnurk. Op vakanties ligt dat iets anders. We boeken als het kan hotelkamers met 2 single bedden, die we overigens vaak tegen elkaar aanschuiven. En natuurlijk gaan de oordopjes mee. Die paar nachten overleven we moeiteloos.”
Bron: Well and Good, Marie Claire
Foto: Fizkes by Canva