Veel mensen zijn viespeuken op het toilet. Zonder je nu smetvrees aan te praten: 50% van de Nederlanders wast z’n handen niet na het toiletteren. Smerig toch? Deze 7 vieze toiletgewoontes mogen deze viespeuken echt afleren.
50% van de Nederlanders wast de handen na een toiletbezoek
Het onderzoeksbureau Gallup hield een grote enquête naar alledaagse hygiëne. Uit dat onderzoek kwamen wij – als Nederlanders – als slechtste uit de bus. Slechts 50% van alle Nederlanders wast de handen na een toiletbezoek.
Niet alleen een vies idee, maar ook onverstandig: door ongewassen handen na toiletbezoek besmet je misschien jezelf en je huisgenoten met het noro-virus of met E. Colibacteriën, en daar kun je knap ziek van zijn. Goed om te weten: Bosnië kwam uit het onderzoek als schoonste land, want daar komt maar 4 procent van de mensen met vieze handen de wc weer uit.
Herken jij deze 7 vieze toiletgewoontes, of doe jij dit nooit?
1. Snel je handen wassen
We beginnen met de belangrijkste: was je handen. Sinds corona is er extra aandacht gekomen voor het goed wassen van de handen. Niet alleen na toiletbezoek, maar ook als je boodschappen doet, of moet niezen of hoesten. En ‘goed handen’ wassen is niet je handen ‘even nat maken onder de kraan’ en dan weer afdrogen. Was je handen langer dan 1 minuut met water en zeep. Neem dan altijd je polsen en de rug van je handen mee. Sop ook goed tussen je vingers. Afspoelen en afdrogen, en je kunt je er weer tegenaan.
2. Verkeerd afvegen
Vooral vrouwen komen in de problemen als ze verkeerd afvegen na poepen of plassen. Nooit van achteren naar voor, maar altijd van voor naar achteren. De reden: die E. Colibacterie komt uit de ontlasting bij de plasbuis, en omdat vrouwen maar een korte plasbuis hebben, kan die bacterie makkelijk een blaasontsteking veroorzaken.
3. Staand plassen
Een voorrecht voor mannen – en vrouwen zijn er soms jaloers op – is staand plassen. In een openbaar toilet is dat heel goed voor te stellen. Zeker als er urinoirs zijn. Maar thuis of op bezoek is het beter als mannen zittend plassen. Bij het staand plassen spetteren er ongemerkt piepkleine druppels urine van de pot af. Niet alleen op de vloer, maar ook op je eigen broek, schoenen en handen.
4. Vies handdoekje
Als je toch op de wc zit, kijk even om je heen. Dat gastendoekje naast het fonteintje, hoe lang hangt dat er al? Gooi dat wekelijks in de was, want het is natuurlijk een broeinest voor allemaal bacteriën en narigheid. Ben je in een openbare gelegenheid, dan is het beter om het handdoekje te mijden en je handen droog te vegen aan je spijkerbroek of droog te wapperen in de lucht.
5. Doortrekken met de klep open
Bij het doortrekken verdwijnt je boodschap het riool in. Maar je verspreidt ook een fijne nevel van waterdruppeltjes met daarin wat vuil door de hele wc-ruimte of badkamer. Heb je een toilet in je badkamer? Trek dan altijd door met de klep dicht. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat er urinedeeltjes en poepbacteriën op je badtextiel of op je tandenborstel terechtkomen.
6. Te snel weer vertrekken
Vooral als je niet op je eigen wc bent, vertrek je er het liefst zo snel mogelijk. Neem toch een paar seconden extra om goed uit te plassen. Dat is vooral voor mannen belangrijk. Het voorkomt een natte stip in je onderbroek. Check ook even of je de wc netjes achterlaat: is de pot schoon, ligt er niks op de vloer en is de wc-rol nog vol?
7. Mobiel mee naar de wc is een gebruikelijke toiletgewoontes
Dat doet bijna iedereen tegenwoordig en het is een van de meest ingesleten toiletgewoontes, vooral thuis. Tijdens het toiletbezoek even een berichtje sturen of een spelletje op je mobiel spelen. Dan kun je nog zo netjes je handen wassen en de wc netjes achterlaten: met je vieze handen heb je toch je telefoon aangeraakt. En die gebruik je verder de hele dag. Maak je telefoon af en toe goed schoon en weersta de verleiding om op de wc op je telefoon te kijken. Zo is de kans ook nihil dat hij in de toiletpot valt.
En als je de wc niet op tijd haalt? Dan wil je dit weten over ongewenst urineverlies.
Krijg je spontaan de schoonmaakkriebels van dit artikel? Lees over de 8 geniale schoonmaaktips voor de badkamer en ga direct aan de slag.
Bron: Statista.