Ga naar de inhoud

Slechte gezondheid: Jacob geeft de huisarts de schuld

Slechte gezondheid schuld huisarts Bron: © Canva. Slechte gezondheid schuld huisarts. 

Jacob is 76 jaar en al jaren heeft hij een te hoge bloeddruk. Jacob blijft zich vastklampen aan de medicijnen en als die niet naar tevredenheid werken krijgt zijn huisarts de schuld. Jacob is niet de enige die met een vinger naar een ander wijst, meer huisartsen krijgen dagelijks de schuld en hebben te maken met boze patiënten. Zo vaak, dat het de spuigaten uitloopt bij de (huis)artsen.

Jacob weet dat zijn suikerwaarden constant te hoog zijn, maar als je hem ernaar vraagt, haalt hij zijn schouders op. “Tja, dat komt door mijn verleden,” zegt hij dan, terwijl hij het zoveelste glaasje jenever inschenkt. Zijn klachten komen vooral door zijn levensstijl, toch klopt hij bij de huisarts aan en ‘eist’ een oplossing.

Lees ook: stoppen met klagen, kun jij die uitdaging 30 dagen lang aan?

Je gezondheid: jouw verantwoordelijkheid of die van de huisarts?

Steeds meer huisartsen krijgen te maken met patiënten die de oplossing van hun ziekte neerleggen bij hun huisarts. Ook de dochter van Jacob steekt de hand niet in eigen boezem. Chantal is 59 jaar en volgt helaas hetzelfde patroon als haar vader. Ze is gestopt met werken door haar klachten en brengt het grootste deel van haar dag zittend en klagend door.

Als de huisarts voorstelt om gezonder te eet, heeft ze altijd een weerwoord: “Gezonde voeding is veel te duur,” of “Ik heb gewoon een trage stofwisseling, daar kan ik niks aan doen.” Jacob en Chantal hebben simpelweg de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid uit handen gegeven aan de artsen. Want maandelijks, zo niet wekelijks zitten ze in de wachtkamer van de huisarts.

De schuld bij de (huis)artsen neerleggen

Jacob en Chantal zijn niet uniek. Meer huisartsen merkt in hun praktijk dat patiënten de schuld van hun gezondheidsproblemen bij de medische wereld leggen. Of het nu om een torenhoge bloeddruk, diabetes type 2 of bijwerkingen van medicatie gaat, de arts lijkt altijd de schuldige te zijn. Zelfs bij simpele verkoudheden vinden sommige patiënten een manier om de vinger naar de dokter te wijzen.

Dit schuldspel frustreert huisartsen, zeker wanneer patiënten weigeren hun levensstijl aan te passen. Neem weer even het voorbeeld van Jacob met zijn torenhoge bloeddruk. Hij nam zijn medicatie niet volgens voorschrift en geeft zijn arts de schuld dat zijn bloeddruk blijft stijgen. “De medicijnen werken gewoon niet goed, ik ben te oud”, klaagde hij, terwijl hij zijn ongezonde voedingspatroon en drankgebruik negeert.

Verkeerde aannames over gezondheid

Veel mensen hebben de neiging om hun gezondheidsproblemen te wijten aan externe factoren in plaats van naar zichzelf te kijken. Dit is deels begrijpelijk: het is moeilijk om te veranderen en om toe te geven dat je zelf verantwoordelijk bent voor je problemen. Het is wel destructief. Je hebt vooral jezelf ermee!

Want gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, *Korsakov, hoge bloeddruk en overgewicht zijn vaak het resultaat van jarenlange slechte gewoontes. En hoewel de medische wereld bij dit soort klachten kan ondersteunen, ligt de echte kracht tot verandering bij de patiënt zelf.

Gezondheid verbeteren begint met dagelijkse keuzes. Jacob blijft bijvoorbeeld veel alcohol drinken, ondanks waarschuwingen over de invloed hiervan op zijn bloedsuikerspiegel op hoge leeftijd. Chantal beweegt nauwelijks en eet vooral bewerkte voeding, wat haar huidproblemen en gewicht alleen maar verergert. Het illustreert hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen. Hoge bloeddruk is een sluipend probleem dat zonder aanpassingen aan dieet, beweging en medicatie kan leiden tot ernstige complicaties zoals hartfalen en beroertes.

* Het syndroom van Korsakov is een aandoening die het gevolg is van jarenlang overmatig alcoholgebruik en een slecht en onregelmatig eetpatroon

Hoe kunnen wij de druk verlichten?

De medische zorg kampt met een groeiend tekort aan huisartsen en lange wachtlijsten voor mensen met (ernstige) ziektes. Steeds meer huisartsen worstelen met de uitdaging om elke patiënt de volle aandacht en zorg te bieden die ze nodig hebben. Het is daarom essentieel om alles op alles te zetten om deze druk te verlichten, zodat huisartsen meer tijd en ruimte krijgen voor de behandeling van (ernstig) zieke patiënten en ongevallen.

Geef jij ook liever je huisarts de schuld?

Geef jij ook graag je huisarts de schuld of ken je iemand die dat doet? Begrijp dat de arts er is om je te begeleiden en dat jij degene bent die de keuzes moet maken en aanpassingen moet doen. Zet deze week nog de stap naar een gezondere leefstijl, het is januari, is dat niet de beste maand van de goede voornemens?

Verander niet alles in 1 dag, dat gaat niet werken, doe het stap voor stap:

  • Voeg dagelijks een portie groenten of fruit toe aan je maaltijden. Beweeg een kwartier per dag.
  • Laat regelmatig je bloeddruk en cholesterol controleren en luister nu een wel naar het advies van je huisarts.
  • Vraag jezelf eerlijk af: wat kan ik anders doen om mijn gezondheid te verbeteren?

Supermarkten liggen vol met verleidingen

Naast persoonlijke verantwoordelijkheid spelen omgevingsfactoren een rol. Supermarkten liggen vol met ongezonde verleidingen en reclames promoten vaak de verkeerde producten. Dit maakt het lastig om gezonde keuzes te maken. Beter de supermarkten de schuld geven van je slechte gezondheid? Besef, de verantwoordelijkheid ligt ook bij jezelf. Laat alle liflafjes liggen en koop zoveel mogelijk groente en seizoensfruit.

De medische wereld kan je ondersteunen, alleen de keuzes zijn aan jou. Je gezondheid is een weerspiegeling van je dagelijkse gewoontes. Jacob en zeker Chantal hebben nog een kans om hun leven te verbeteren, net als iedereen en ook op latere leeftijd. Juist op latere leeftijd!

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.