Heb jij regelmatig last van een slechte adem, terwijl je wel goed je tanden poetst? Dan probeert je lichaam je misschien iets over je gezondheid te vertellen.
Een slechte adem is niet alleen vervelend, mogelijk ook een signaal van een onderliggend probleem met je gezondheid.
Een slechte adem
Als je vaak last hebt van een slechte adem, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Tandenpoetsen en kauwgom kauwen helpt in dat soort gevallen meestal maar tijdelijk. De oorzaak van een slechte adem ligt vaak niet bij hygiëne, maar bij iets anders. We hebben 6 mogelijke oorzaken op een rij gezet.
1. Een (chronische) tandvleesontsteking
Een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem is een chronische tandvleesontsteking. In dat geval zitten er bacteriën in je mond die de ontsteking veroorzaken en daarmee ook voor een slechte adem zorgen. Een tandvleesontsteking herken je vaak aan het feit dat je tandvlees gaat bloeden tijdens het tanden poetsen, of wanneer je tandvlees ongewoon roodgekleurd is en pijnlijk aanvoelt. Vaak is de oplossing voor een tandvleesontsteking de bacteriën in je mond zoveel mogelijk verminderen door te flossen, speciale tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken en regelmatig te poetsen.
2. Slechte darmbalans
Iemand die veel last heeft van zijn of haar darmen, kan mogelijk ook last hebben van een slechte adem. Bij darmproblemen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom is er vaak sprake van extra gasvorming dat zorgt voor een opgeblazen gevoel. Dit gas gaat gisten, wat vervolgens voor een slechte adem kan zorgen. Dit soort darmproblemen kunnen ook ontstaan wanneer er sprake is van een slechte balans in de darmen. Er zijn dan niet genoeg goede bacteriën aanwezig om voedsel te verteren en de darmwand te beschermen. Dit kun je oplossen door veel vezels en gefermenteerd voedsel te eten of door pre- en probiotica supplementen te slikken.
3. Vochttekort
Als je niet genoeg water drinkt, ontstaat er een vochttekort in je lichaam en ook in je mond. De bacteriën hebben in de droge omgeving vrij spel en kunnen zich beter nestelen, wat uiteindelijk voor een slechte adem zorgt. Daarom worden veel mensen ook wakker met een slechte adem: dit komt doordat ze de hele nacht niets gedronken hebben. In dit geval is de oplossing om meer water te drinken.
4. Keelontsteking
Bij een keelontsteking kunnen er door de ontsteking vervelende geuren in de keel ontstaan die vervolgens naar buiten komen via de mond. Hierdoor kun je ook last krijgen van een slechte adem. In dit geval moet je simpelweg wachten tot de keelontsteking genezen is.
5. Stress
Overmatige stress kan ervoor zorgen dat je slijmvliezen uitdrogen, waaronder die in je mond. En zoals net uitgelegd, krijg je bij een droge mond sneller last van een slechte adem. Probeer in dit geval je stressniveau te verlagen en zoek regelmatig wat ontspanning op.
6. Neus- en bijholteontsteking
Bij deze ontsteking van de sinussen kan er ook een slechte adem ontstaan als gevolg van de ontsteking. Deze geeft vaak een vervelende smaak in de mond. Hetzelfde als bij een keelontsteking is het wachten tot het genezen is. Er bestaat ook chronische sinustis: een ontsteking die langer dan 3 maanden aanhoudt. Dit kan wijzen op problemen met het neustussenschot, waardoor een operatie mogelijk nodig is.