Ga naar de inhoud

Slapende ledematen: oorzaken en tips

Slapende ledematen

We hebben het allemaal weleens meegemaakt – midden in de nacht wakker worden met een ‘slapende’ arm, hand, voet, been of schouder. Het plotselinge verlies van gevoel in je ledematen, vergezeld van een tintelend, verdoofd of stekend gevoel. Herken je dit? Slapende ledematen is een veel voorkomend verschijnsel. Hoewel dit gevoel in de meeste gevallen van korte duur kan zijn en vanzelf overgaat, kan het ook een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. 

Paresthesie

Je ligt in bed en probeert in slaap te vallen, als je plotseling een tintelend of verdoofd gevoel krijgt in een van je armen of benen. Misschien voel je zelfs een scherpe pijn die door je hele lichaam uitstraalt. Dit is wat bekend staat als ‘slapende ledematen’ of ‘voorbijgaande paresthesie’. Slapende ledematen: benen, voeten of armen, dit wordt ook wel paresthesie genoemd. Dit kan gebeuren als je in een bepaalde positie slaapt of als je langere tijd in dezelfde positie blijft liggen. Wanneer je wakker wordt en je arm of been voelt slapend aan is het belangrijk om de positie te veranderen of het getroffen gebied te bewegen. 

10 tips om slapende ledematen te voorkomen

Slapende ledematen kunnen vervelend en ongemakkelijk zijn, maar in de meeste gevallen zijn ze geen reden tot zorg. In feite zijn ze meestal het gevolg van een tijdelijke verstoring van de zenuwoverdracht en de bloedstroom naar het getroffen lichaamsdeel. Het goede nieuws is dat het meestal vanzelf overgaan zonder medisch ingrijpen. Dus, wat kun je doen om slapende ledematen te helpen voorkomen? Hier volgen enkele tips:

  1. Zorg ervoor dat je in een comfortabele houding slaapt. Een verkeerde houding zorgt ervoor dat je ledematen gevoelloos worden of dat de zenuwuiteinden worden samengedrukt.
  2. Vermijd het om langdurig op je arm of been te liggen. Hierdoor kunnen de spieren in dat lichaamsdeel overbelast raken en kunnen slapende ledematen ontstaan.
  3. Zorg ervoor dat je voldoende rustgevende slaap krijgt. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je lichaam gespannen raakt, wat leidt tot slapende ledematen.
  4. Neem regelmatig pauzes als je lang zit of staat. Dit helpt voorkomen dat de zenuwen in je armen en benen in de verdrukking komen.
  5. Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging helpt de bloedcirculatie te verbeteren, wat het risico op slapende ledematen kan helpen verminderen. Probeer minstens 30 minuten per dag lichte tot matige fysieke activiteit uit te voeren. Dit kan variëren van wandelen, fietsen en dansen tot het doen van krachttraining.
  6. Slaapregels zoals het vroeg naar bed gaan en op hetzelfde tijdstip opstaan kan nuttig zijn voor het verminderen van slapende ledematen. Probeer ook om je kamer zo donker, stil en comfortabel mogelijk te maken. Slaap alleen en vermijd het kijken naar televisie of het gebruik van elektronische apparaten ongeveer een uur voor het slapen gaan om zo een betere kwaliteit slaap te bevorderen. Dit kan helpen om slapende ledematen te verminderen.
  7. Probeer bijvoorbeeld regelmatig te mediteren, yoga te doen of, als je er al een hebt, je fitnessroutine te volgen. Neem ook af en toe tijd voor jezelf voor ontspanning, zoals een massage of een rustige wandeling. Als je gestrest bent, probeer dan rustgevende technieken zoals ademhalingsoefeningen of progressieve ontspanningstechnieken te gebruiken om je spanning en stress te verminderen.
  8. Een effectieve methode om slapende ledematen te voorkomen is warmte- en koude therapie. Koude therapie zorgt voor verlichting van pijn en stijfheid in de spieren, waardoor ze meer ontspannen en gemakkelijker bewegen. Warmte therapie daarentegen verbetert de bloedcirculatie en vermindert stijfheid, waardoor de spieren soepeler worden. Probeer daarom een warm bad of douche te nemen voordat je gaat slapen om slapende ledematen te voorkomen. Probeer tevens kleine kompressen met warm of koud water op je ledematen aan te brengen om spierstijfheid te verminderen.
  9. Gebruik een speciaal kussen of matras: dit kan helpen om de symptomen van slapende ledematen te verlichten. Dit helpt de bloedcirculatie in de benen te verbeteren door druk te verminderen. Zo zorgt het ervoor dat je benen minder slap worden en verslapping tegen wordt gegaan. Kussens met speciaal gevormde holtes kunnen het been en de heup in de juiste positie houden, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en je benen beter ontspannen. Ook kunnen er speciale matrassen gekocht worden die dezelfde voordelen bieden. Door 1 of beide van deze opties te gebruiken, kan je last van slapende ledematen verminderen en een comfortabelere nachtrust ervaren.
  10. Neem voedingssupplementen:  Er zijn verschillende voedingssupplementen op de markt die je kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren. Neem bijvoorbeeld voedingsmiddelen of voedingssupplementen zoals vitamine B12, foliumzuur, magnesium, omega-3 vetzuren, kurkuma of ginkgo biloba.

Medische problemen?

Als je slapende ledematen aanhouden of je ervaart begeleidende symptomen, zoals pijn of zwelling, dan is het belangrijk om met je huisarts te praten. Die kan helpen de oorzaak van je slapende ledematen vast te stellen en zo nodig behandelingsmogelijkheden bieden. Dus, als je ooit last hebt gehad van slapende ledematen, maak je dan geen zorgen. In de meeste gevallen zijn deze sensaties ongevaarlijk en gaan ze vanzelf over. Als je echter begeleidende symptomen ervaart, praat dan zeker met je huisarts om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Voor degenen die geen verlichting kunnen vinden door gebruik van de bovenstaande tips, kan het goed zijn om naar professionele medische interventies te zoeken. Slapende ledematen kunnen ook een gevolg zijn van een neurologische aandoening, dus het is van groot belang om met een arts te praten om ervoor te zorgen dat het een onschadelijke aandoening is. Als een arts erachter komt dat er een probleem is, kan deze een aantal behandelingen voorschrijven die het slapende gevoel kunnen verminderen. Denk hierbij aan fysiotherapie, bepaalde medicijnen, massage of acupunctuur.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: