Het is geen nieuws, maar wel een interessant feitje. Het slapen met een knuffel heeft verschillende voordelen. In het tv-programma ‘De slimste mens’ vertelden verschillende BN’ers dat ze met knuffels slapen. Is het gek of logisch dat volwassenen met een teddybeer naar bed gaan?
Persoonlijk slaap ik al meer dan 22 jaar met mijn knuffel: een kleine leeuwin die ik ooit van mijn moeder heb gekregen toen ik als kind in het ziekenhuis lag. Ik ben nog steeds enorm aan Rosie gehecht en slaap echt beter met mijn knuffel aan mijn zijde. Ontdek hier de voordelen van slapen met een pluche beest.
Slapen met knuffel als volwassene, niets om je voor te schamen
Vaak wordt het slapen met een knuffel als gênant beschouwd. Ik ben van mening dat dit geheel onterecht is. In feite blijkt uit onderzoek van de hotelketen Travelodge dat maar liefst 35 procent van de volwassenen nog steeds met een knuffel slaapt.
Het idee dat dit enkel voor kinderen is, is achterhaald. In populaire cultuur, zoals in de Netflixserie Gossip Girl en de film Love Actually, wordt het slapen met een knuffel soms belachelijk gemaakt, maar de realiteit is wel degelijk anders.
1 op de 7 volwassenen slaapt met een knuffel
Het recente onderzoek van Quest onthult een opmerkelijk feit – 1 op de 7 volwassen vrouwen koestert nog steeds de gewoonte om met een knuffel te slapen. De uitspraak “Knuffelhond Bas gaat mee in mijn kist” illustreert de diepgaande emotionele band die sommige volwassenen met hun knuffels hebben.
Zelfs volwassen mannen, hoewel ze het waarschijnlijk ontkennen, omarmen nog steeds graag de troost van een knuffel tijdens het slapengaan. Quest meldt dat 7 procent van de mannen geniet van de gezelschap van een knuffelbeest in bed.
Discussie met m’n zus dus: slapen jullie met of zonder knuffel?
— Anouk.. (@DeerHeartLouis) January 22, 2023
Wetenschappelijk onderbouwd: neem die knuffel mee naar bed
Onderzoekers van de VU Amsterdam hebben ontdekt dat knuffelen met een pluchen vriend positieve effecten kan hebben. Dit is vooral het geval bij mensen met een laag zelfbeeld. Het geeft ook een geruststellend gevoel en vermindert angsten, met name die rondom de dood.
Therapeut Margaret van Ackeren benadrukt dat het slapen met een knuffel uit de kindertijd voortkomt uit een verlangen naar veiligheid en het verminderen van negatieve gevoelens zoals eenzaamheid en angst. Dit wordt vooral waardevol in tijden van toegenomen angst en stress.
Het geeft een gevoel van veiligheid
Vanuit een evolutionair perspectief is de hechting aan een knuffel ook begrijpelijk, zegt psycholoog Katherine Duggan. Het gevoel van veiligheid is cruciaal voor een goede nachtrust. Vooral omdat slaap een kwetsbare toestand is waarin men de verbinding met de wereld verbreekt. Duggan legt uit dat kinderen dit gevoel van veiligheid nodig hebben om los te komen. Knuffels spelen hierin een belangrijke rol.
Als kind voelde ik angst bij het naar bed gaan, maar mijn knuffel was altijd mijn geruststelling!
IKEA reclame: ook grote mensen slapen met een knuffel
Bekijk de reclame hieronder, de tekst gaat onder de video verder >>
Is niet altijd een goed idee
Volgens gedragsspecialist Tracey Jones is het slapen met een knuffel alleen schadelijk als het interpersoonlijke relaties belemmert. Als het bijvoorbeeld reizen blokkeert of de intimiteit tussen partners verstoort, kan het problematisch worden.
Maar als dit niet het geval is, is er niets mis met het koesteren van deze gewoonte. Het kan zelfs helpen bij angstgevoelens en eenzaamheid, waardoor je beter in slaap valt.
Slaap jij ook nog met een pluche beest in bed?