Ga naar de inhoud

Slakken bestrijden, de beste biologische manier (strooi geen zout)

Slakken bestrijden

Wat doe je tegen naaktslakken die gaten uit de bladeren van je hosta eten? Of je verse aardbeien straks weer uithollen? En hoe voorkom je van die glimmende slijmsporen op het terras? Kortom: hoe kom je van (naakt)slakken af?

Massale slakkenoverlast dit seizoen

Is jouw tuin ook een paradijs voor slakken geworden door het natte weer de afgelopen periode? Tuiniers zien deze beestjes vaak als vijanden, omdat vooral naaktslakken flink kunnen huishouden tussen de planten. Het is belangrijk om de verschillende soorten slakken te herkennen, zodat je de juiste aanpak kiest.

Naaktslakken en huisjesslakken zijn een ramp voor je (moes)tuin

Je hebt huisjesslakken en naaktslakken. Allebei richten ze veel schade aan. Maar de naaktslak kan er echt wat van. Als het donker is, komen ze tevoorschijn, vooral met vochtig weer. Ze vreten dan in je moestuin je sla en koolplanten helemaal kaal. En ook van de afrikaantjes slechts wat groene stompen staan. Ze gaan zelfs tekeer in je stokrozen. Slakken zijn 1 van de grootste problemen in sier- en moestuin. Iedereen heeft ze, niemand wil ze.

Een paar slakken in je tuin is niet erg. Veel huisjesslakken eten voornamelijk plantenresten en ruimen je tuin juist op.

Segrijnslakken en alle soorten naaktslakken eten wel graag van je mooie groene planten. Van deze slaksoorten moet je absoluut voorkomen dat ze zich in je tuin vermenigvuldigen. Het aantal slakken in je tuin kan namelijk snel toenemen.

Slakken vermeerderen zich snel

Waar komen al die slakken in de tuin toch vandaan? Kleine huisjesslakken en ook de in Nederland voorkomende naaktslakken leggen 300 tot 500 eitjes per keer. Jonge slakken zijn in 3 maanden alweer vruchtbaar. Slakken houden van een donkere tuin, waarin het lang vochtig blijft. Zorg ervoor dat je tuin niet te dichtbegroeid is en dat de zon op veruit de meeste plaatsen op de grond kan schijnen.

Een enkele boom is wel gunstig om vogels aan te trekken die graag slakken eten. Ook egels zijn goede slakkeneters. Naast een vogelhuisje is een egelhuis in je tuin daarom ook het overwegen waard. Je tuin goed schoffelen in de lente helpt ook. Eventueel aanwezig slakken in winterslaap kan je hiermee doden en ook vernietig je hiermee slakkeneitjes.

Deze slakken vind je in je (moes)tuin

De meeste huisjesslakken die men doorgaans tegenkomt, hebben een voorkeur voor dode bladeren en vormen geen bedreiging voor de tuin. Met uitzondering van de segrijnslak, te herkennen aan zijn karakteristieke slangachtige motief op het huisje.

Een andere plantenetende huisjesslak is de wijngaardslak, deze soort is dusdanig zeldzaam dat de kans klein is dat hij in je tuin zit. De wijngaardslak in Nederland trouwens een beschermde diersoort. Dit betekent dat bestrijding of doden ervan niet is toegestaan. Lekker dan. Kom je ze toch tegen zet deze dan ergens verderop in een plantsoen.

In tegenstelling tot huisjesslakken zijn het vooral naaktslakken, zoals de wegslak en de gevlekte akkerslak, die zich voeden met jouw groen. Sommige van deze grote naaktslakken kunnen dagelijks tot wel de helft van hun lichaamsgewicht aan plantaardig materiaal consumeren. Bestrijd ze, voordat ze alles kaal grazen.

Hoe kun je die slijmerige kruipers het beste aanpakken? Hieronder lees je 8 tips om slakken te bestrijden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

8 effectieve tips tegen slakken

Tip 1: slakken houden niet van een scherpe ondergrond

Slakken houden er niet van om over een scherpe ondergrond te kruipen. Je beschermt kwetsbare planten daarom door er een rand schelpengruis omheen te strooien. Ook dennennaalden of gebroken schelpen werken goed, net als een rand met scherpe steentjes zoals scherp grind of zogenoemd Japans split.

Tip 2: slakken rapen in de avond

Sommige tuiniers maken elke dag een rondje om de aanwezige slakken te verzamelen en weg te gooien. Slakken vang je het beste ’s avonds, als de zon net onder is. Ga dan met een zaklantaarn de tuin in en raap alle slakken op en doe ze in een bakje. De geraapte slakken laat je vervolgens in een gemeenteperkje of een bos verderop weer los.

Dit is de meest simpele manier, vooral effectief in de lente, om een slakkenplaag te voorkomen. Is het vanavond goed slakkenvangweer? Kijk op weer.nl en ga op expeditie met je emmer.

Tip 3: lok de slakken met bier

De geur van bier is erg aantrekkelijk voor de buikpotigen. Graaf een open jampot of een kommetje gevuld met bier half in de grond. De buikpotigen zijn gek op de geur van bier en tuimelen erin. Elke avond gooi je een bakje vol slakken weg, en zet er een nieuwe bak met bier voor terug.

Je kan ze ook lokken met schillen van citroenen, sinaasappelen of mandarijnen of met stengels bleekselderij of rabarberblad. Maak daarmee een ‘slakkenval’ en ze kruipen er vanzelf in.

Strooi geen zout: het doden van slakken door zout te strooien is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing. Omdat het slakken wegvreet. Het is zelfs verboden. Zout in de tuin is daarnaast ook schadelijk voor planten en verzilt de bodem.

Tip 4: de aaltjes komen je helpen

Wil je het grondiger aanpakken? Probeer dan eens aaltjes door de tuin te verspreiden. Aaltjes (nematoden) zijn hele kleine wurmpjes. Ze vallen de slakken aan en is een biologische manier om van die vervelende kruipers af te komen.

Aaltjes zijn ook niet schadelijk voor andere planten en dieren. Je mengt ze door het water in de gieter en sproeit ze door de hele tuin.

De aaltjes maken de naaktslakken ziek en na enkele dagen gaan ze dood. De temperatuur van je grond moet wel minstens 15 graden zijn. Daarnaast moet je grond bij het uitzetten van de aaltjes goed vochtig zijn, anders sterven de aaltjes. Met deze aaltjes kan het tot 2 weken duren voordat de slakkenplaag helemaal over is.

Tip 5: slakkenkorrels strooien

Strooi speciale biologische verdelgingskorrels voor slakken rond de planten die bijna het het loodje leggen. Er zijn verschillende soorten korrels. Sommige korrels bevatten een gif, metaldehyde, waardoor slakken verslappen en dood gaan.

  • Pas op met huisdieren: Katten, egels, kippen en honden zijn ook gek op deze stof. Heb je huisdieren, dan kun je deze korrels beter niet gebruiken.

Andere slakkenkorrels bevatten een stof waardoor de slak uitdroogt, zodat hij in de grond kruipt en dood gaat. Ga je slakkenkorrels kopen? Kijk dan goed welke korrels je koopt én of ze goed bestand zijn tegen water.

Slakken komen vooral tevoorschijn als het heeft geregend. Als je korrels kiest die bij vochtigheid juist vergaan, kun je strooien wat je wilt, maar dan helpt het niet. Strooi ook regelmatig, want de slakken die nu door de tuin kruipen, leggen eitjes die later uitkomen.

  • Heb je alles geprobeerd en zet dan als laatste redmiddelen chemische bestrijdingsmiddelen in. Het is wel een belasting voor het milieu, maar in het geval van een echte plaag is het soms niet anders.

Tip 6: zet deze planten in je tuin

Daarnaast zijn er allerlei planten die je in je tuin kan aanbrengen waar slakken een hekel aan hebben, zoals, lavendel, geraniums, siergrassen en varens. Rond je moestuin zijn onder andere salie, munt, tijm en bieslook effectief om slakken te weren. En als je nog extra planten aanschaft, neem dan meteen planten mee waarvoor je niet hoeft te strooien of slakkenvallen voor moet aanleggen. Zo ben je ook meteen goed duurzaam bezig!

Kies voor inheemse plantensoorten die slakken niet lekker vinden:

  • Akelei
  • Bleeksporig bosviooltje
  • Bieslook
  • Bosanemoon
  • Duizendblad
  • Duizendknoop
  • Fuchsia
  • Kattenkruid
  • Klimop
  • Longkruid
  • Ooievaarsbek
  • Schildpadbloem
  • Thijm
  • Varens
  • Wolfsmelk

Tip 7: Nodig deze dieren uit in je tuin

Egels, vogels en muizen eten graag slakken. Maak daarom je tuin voor deze natuurlijke vijanden van slakke. Geef ze een schuilplaats onder je struiken. En maak je tuin groener. Trek meer tegels weg. Dit is meteen een uitnodiging voor insecten en vogels. En ook kikkers en padden eten slakken.

Tip 8: Werp barrières op tegen slakken

Voor grotere planten is kippengaas rond de stam een effectieve oplossing tegen slakken. Gebruik kippengaas met een kleine maaswijdte en vouw het zo’n 25 cm hoog.

Bij jonge plantjes maak je een beschermende huls door de boven- en onderkant van een plastic fles af te snijden en deze zo’n 5 centimeter in de grond te steken. Je kunt de bovenste rand van de huls naar buiten vouwen of kartelen om het slakken moeilijk te maken eroverheen te kruipen.

Andere barrières tegen slakken zijn:

  • strooi koffiedik
  • knoflook
  • cacaodoppen (niet gebruiken als je honden hebt, de doppen zijn giftig voor honden)
  • fijngemalen eierschalen
  • lavagruis

De tekst gaat verder onder de video >>

Samenvatting slakken bestrijden:

  • Strooi schelpen in de tuin.
  • Raap de slakken handmatig op in de tuin.
  • Zet een bier- of schelp en schillenval (alleen voor kleine tuinen geschikt)
  • Laat aaltjes de slakken vangen.
  • Gebruik slakkenkorrels. Kijk wel uit welke korrels je kiest als je huisdieren hebt.

Bronnen: Biobestrijding, Eigen Huis & Tuin.
Hoofdfoto: Ines Carrara.

Meer over: