Ga naar de inhoud

Slachtoffers hebben geen inspraak bij de vrijlating van een tbs’er

Update:
Slachtoffers van TBS gevangenen

Slachtoffers en nabestaanden staan volledig buitenspel bij beslissingen over het beëindigen van een tbs-behandeling. Hun mening speelt geen rol tijdens zittingen over verlenging van tbs. Dit blijkt uit gesprekken met experts in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Pleit voor levenslange toezicht op verkrachters en moordenaars

Een Tbs-advocaat bevestigde bij WNL op Radio 1 dat slachtoffers en nabestaanden in dit proces geen formele rol hebben. Ze zijn geen partij in het strafrecht, en als je geen partij bent, heb je ook geen rechten.

Lees ook: aangifte doen heeft geen zin.

Hoewel er in de toekomst een vorm van spreekrecht komt tijdens verlengingszittingen, heeft het volgens advocaat Lieftink weinig invloed op de uiteindelijke beslissing. “Slachtoffers en nabestaanden doen dan misschien hun verhaal, alleen dit heeft geen invloed op het wel of niet beëindigen van de tbs-behandeling. Het zal vooral gaan over voorwaarden zoals een contactverbod.”

Lieftink onderstreept dat tbs geen straf is. Het is een maatregel gericht op resocialisatie. “Het primaire doel van tbs is de terugkeer in de maatschappij, en daarbij spelen nabestaanden geen centrale rol.”

Gebrek aan communicatie met slachtoffers

Ook tijdens de tbs-behandeling zelf zijn slachtoffers en nabestaanden nauwelijks betrokken. Psycholoog Anita Heuveling-van Beek, die jarenlang in een tbs-kliniek werkte, geeft aan dat er simpelweg geen tijd en personeel is om deze groepen bij elkaar te brengen. “Er is geen ruimte voor dit soort belangrijke gesprekken.”

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Saskia Wolters, die haar broer verloor door toedoen van een psychiatrisch patiënt, bevestigt dit gebrek aan communicatie vanuit de kliniek. “Er worden allerlei redenen opgegeven, zoals privacy en beperkte middelen, maar ik geloof dat het juist heel waardevol kan zijn.”

Levenslang toezicht na vrijlating

Heuveling-van Beek pleit ervoor dat sommige daders, zoals moordenaars en verkrachters, na hun vrijlating levenslang onder toezicht van de reclassering blijven. “Het recht op privacy vervalt als je zulke ernstige misdaden hebt gepleegd. Reclassering kan bijvoorbeeld controleren of iemand zijn medicatie blijft nemen.”

Bekijk hier het interview bij WNL >>

Bron: WNL. Foto: Canva

Meer over: