Ben je ook weleens geïrriteerd, zwak en verdrietig na een paar slechte nachten? Dan kan het verleidelijk zijn om slaappillen te gebruiken voor een goede nachtrust. Eigenlijk kun je dat beter niet doen. Want die slaappillen, daar kleven nogal wat negatieve gevolgen aan.
Heeft een arts je slaapmedicatie voorgeschreven? Dan kun je het natuurlijk gebruiken, maar anders kun je er beter me oppassen. Margriet.nl vertelt waarom.
1. Verschillende soorten slaappillen
Slaappillen worden in Nederland door zo’n 750.000 mensen gebruikt. 300.000 Nederlanders gebruiken het langer dan 3 maanden achter elkaar. De slaappillen die het meest voorgeschreven worden zijn oxazepam en temazepam, die ook wel de ‘pammetjes’ genoemd worden. Deze pillen vallen onder de kalmeringsmiddelen, de benzodiazepinen. De werkzame stof van deze medicijnen bindt zich aan de GABA-receptoren in je hersenen, waardoor de overdracht van prikkels tussen de zenuwcellen geremd worden. Het resultaat? Je spieren ontspannen en je wordt slaperig.
Je kunt slaappillen onderscheiden door een korte, middellange en lange werkingsduur. Een langere werkingsduur zorgt ervoor dat de stoffen langer in je bloed blijven zitten, waardoor je ’s nachts langer en beter slaapt. Maar dr. Inge Declercq vertelt aan Libelle.be dat die lange werkingsduur er ook voor zorgt dat je langer last kunt hebben van de bijwerkingen.
2. Slaappillen en de bijwerkingen
Slik je slaappillen, dan kun je ook last krijgen van bijwerkingen. Het brengt verschillende risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld verslaving. Er zijn ook bijwerkingen die je dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
- Sufheid, zeker bij slaappillen met een lange werkingsduur;
- Risico op vallen, met name bij ouderen die slaappillen gebruiken;
- Tolerantie en gewenning. Gevolg is dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect;
- Een slechtere nachtrust. Vooral de kwaliteit van je slaap kan achteruitgaan;
- Duizeligheid;
- Een grotere kans op verschillende ademhalingsproblemen, zoals snurken en slaapapneu;
- Concentratieproblemen.
3. Slaapkwaliteit verslechtert
We noemden het al even bij de bijwerkingen: je slaapkwaliteit kan achteruit gaan als je slaapmiddelen gebruikt. Vooral de REM-slaap wordt korter, terwijl juist dit een belangrijke fase van je slaap is. In deze fase verwerk je namelijk de informatie van de dag ervoor. REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement. Door een hoge hersenactiviteit gaan je ogen heel snel heen en weer. In deze fase van je slaap zijn je spieren volledig ontspannen en droom je. Een korte REM-slaap heeft een invloed op je mentale gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je minder uitgerust wakker wordt.
Gebruik je slaappillen? Dan zul je op de korte termijn last krijgen van slaperigheid, vergeetachtigheid, een verminderde alertheid, concentratieproblemen en een algemene dufheid. Op de langere termijn worden de gevolgen erger en kun je ook last krijgen van prikkelbaarheid en een continu onrustig gevoel. Ook heb je een verhoogde kans op Alzheimer bij een gebrek aan REM-slaap, net als sommige vormen van kanker.
4. Kans op verslaving
Het grootste nadeel van slaappillen? Je lichaam went eraan. Hierdoor heb je steeds grotere hoeveelheden nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dit kan leiden tot verslaving en het verslavingsgevaar is bij dit type medicijnen groot. Sterker nog: na 2 weken kun je al te maken krijgen met gewenning, waarna je niet meer zonder kunt. En afkicken? Dat lukt de helft van de mensen niet zonder hulp. Wil je van je verslaving afkomen? Zoek dan professionele hulp die jou kan helpen op een veilige manier te stoppen met de slaapmedicatie. Houd er wel rekening me dat dit niet in een dag lukt, maar dat het waarschijnlijk langzaam gaat.
5. Ontwenning
Net als bij elke verslaving zorgt stoppen met slaappillen voor ontwenningsverschijnselen. En ja, deze treden ook op als je de medicatie maar kort gebruikt. Het gaat om verschijnselen als hartkloppingen, angstaanvallen, spiertrekkingen, trillingen, diarree, duizeligheid, verminderde eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en ook: slecht slapen. Deze klachten zijn gelukkig maar van korte duur en trekken over het algemeen binnen 1 tot 2 weken weg.
6. Alternatief voor slaappillen
Als je slaappillen slikt, doe je dit niet zonder reden. Wat kun je in plaats van slaapmedicatie doen om toch een goede nachtrust te hebben? Ga bijvoorbeeld voor natuurlijke alternatieven. Deze zijn een stuk veiliger en werken deels op dezelfde receptoren in je hersenen. Groot voordeel? Ze zijn niet verslavend. Ook hier is het wel belangrijk om een deskundige te raadplegen om zeker te zijn van de juiste dosering. Gebruik je liever voedingssupplementen die een positief effect hebben op je slaap? Dan kun je kiezen voor magnesium en zink. Voeding zelf is ook een belangrijke bron, neem wat vaker noten, zaden, vette vis, peulvruchten, rauwe melkproducten, eieren en gevogelte.
Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.