Ga naar de inhoud

Wat de slaaphouding van je kat betekent

Update:
slaaphouding-van-je-kat

Katten brengen gemiddeld 16 uur per dag slapend door. Dat is heel wat tijd om te ontspannen! Maar wist je dat de manier waarop je kat slaapt veel kan onthullen over hoe hij zich voelt? Laten we eens kijken naar de verschillende slaaphoudingen van katten en wat deze betekenen.

10 houdingen en betekenissen

1. Op zijn rug

Een kat die op zijn rug slaapt met zijn buik bloot, toont een groot vertrouwen. Deze houding geeft aan dat hij zich volledig veilig en ontspannen voelt in zijn omgeving. Het is een teken dat je kat zich op zijn gemak voelt en geen bedreigingen om zich heen waarneemt.

2. Op zijn zij

Als je kat op zijn zij ligt te slapen, betekent dit ook dat hij zich zeer comfortabel voelt. Deze houding suggereert vaak een diepe en rustgevende slaap. Net zoals bij mensen, is deze positie een van de meest comfortabele voor katten. Probeer je kat niet wakker te maken als hij zo ligt; hij geniet waarschijnlijk van een welverdiende lange slaap.

3. Opgerold

Wanneer een kat zich oprolt in een halve cirkel, met zijn staart om zijn lichaam en zijn kop naar de borst, beschermt hij zichzelf tegen mogelijke bedreigingen en houdt hij zijn lichaamswarmte vast. Dit is een veelvoorkomende slaaphouding die aangeeft dat de kat behoefte heeft aan rust en zich wil terugtrekken.

Lees verder onder de video >>

4. In krappe ruimtes

Katten houden ervan om in kleine, knusse plekken zoals dozen, wastafels of lades te slapen. Deze locaties geven hen een gevoel van veiligheid en bescherming tegen mogelijke gevaren. Het kan zijn dat je kat op zoek is naar een rustig plekje weg van lawaai of drukte, zoals de wasmachine of de stofzuiger.

5. De ‘brood’-houding

In deze houding ligt de kat op zijn buik met zijn poten en staart onder zijn lichaam getrokken, waardoor hij eruitziet als een brood. Dit helpt de kat om zijn poten en staart warm te houden. Het is een teken van ontspanning en comfort, wat aangeeft dat de kat zich veilig voelt.

6. Met halfgesloten ogen

Katten die hun ogen half gesloten houden tijdens het rusten, zijn vaak nog aan het wennen aan hun omgeving of leven in een huis met veel activiteit. Deze houding stelt hen in staat om alert te blijven terwijl ze proberen te rusten. Als je kat dit vaak doet, kan het de moeite waard zijn om te zorgen voor meer rustige en stille rustplekjes in huis.

7. Slaaphouding van je kat is op jou

Als je kat op jou slaapt, betekent dit dat hij je volledig vertrouwt. De warmte van je lichaam is een extra bonus voor je kat. Hoewel dit een goed teken is, zou je kat ook andere comfortabele slaapplekjes in huis moeten hebben.

Lees verder onder de video >>

8. Languit met gestrekte pootjes

Wanneer je kat languit ligt met gestrekte pootjes, voelt hij zich volkomen op zijn gemak en is hij waarschijnlijk in een diepe slaap. Probeer hem niet te storen, want katten kunnen chagrijnig worden als ze uit zo’n diepe slaap worden gehaald.

9. Met pootjes voor de kop

Een kat die met zijn pootjes voor zijn kop slaapt, kan proberen licht tegen te houden of zijn neus warm te houden. Deze houding laat zien dat de kat zich veilig voelt maar tegelijkertijd niet gestoord wil worden.

10. Zittend slapen

Soms zie je een kat rechtop zitten met zijn ogen gesloten en zijn staart rond zijn poten. Dit betekent meestal dat hij rust, maar niet volledig slaapt. Als je kat dit vaak doet, kan het een teken zijn van nervositeit of dat hij zich niet helemaal veilig voelt. Het kan de moeite waard zijn om de omgeving van je kat te evalueren en te kijken of er iets is dat zijn gemoedsrust verstoort.

@steffje38

Verschillende manieren van slapen🤣 #kittensoftiktok #slapendekat #fyp #kittens #kitten #gekkekatten #donderstenen

♬ I Feel Good (I Got You) – James Brown

Slaap bij katten

Tips voor een gelukkige huiskat en wat je moet weten over slaap bij katten.

Bekijk de uitleg in de video hieronder >>

Meer over: