Ga naar de inhoud

Singles veroveren de wereld: de voor- en nadelen van het single zijn 

single

Cijfers wijzen uit dat er steeds meer singles (alleenstaanden) bij komen. Ruim 3,3 miljoen Nederlanders woont alleen. Naar schatting van het CBS is in 2047 1 op de 4 volwassenen alleenstaand. Ook in andere landen groeit het aantal singles. Tijd om de voor- en nadelen van het single zijn eens onder de loep te nemen.

Je bent zielig als je single bent

Maar eerst even dit. Ondanks dat het aantal singles al jaren groeit leeft bij ongeveer 9 op de 10 Nederlandse jongeren nog steeds het gevoel dat anderen verwachten dat je een relatie hebt.

Die verwachting komt niet uit het niets:

Vroeger was het normaal dat je op jonge leeftijd trouwde. Single zijn werd als zielig gezien. Vrouwen waren bang om over te schieten. Je wilde alles behalve als een oude vrijster worden gezien.

Pil, samenwonen en scheiden

Het gezin was tot halverwege de vorige eeuw nog de standaard. Single zijn bestond niet. De emancipatie van de alleenstaande man of vrouw begon in 1950. Of je bleef in die tijd thuiswonen of was getrouwd als je het huis uitging.

Vanaf de jaren 70 kwam daar langzaam maar zeker verandering in en werd het alleen wonen gewoner. Jongeren gingen het huis uit om te studeren. De pil en samenwonen waren in opkomst. Het werd gemakkelijker om te scheiden. Bijstand voor alleenstaande vrouwen en de rechten van vrouwen namen toe waardoor ze een alleenstaand bestaan konden opbouwen. Kortom, de emancipatie klopte op de deur.

Maatschappij past zich aan singles aan

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld als je alleen woont. De maatschappij richt zich er ook steeds beter op in. Het is gewoner om vrijgezel te zijn. Supermarken springen in op het groeiende aantal singles met steeds meer eenpersoonsmaaltijden. Het aantal single reizen groeit snel.

Maar het single zijn neemt nog steeds zowel voor- als nadelen met zich mee.

Nadelen single zijn:

1. De eeuwige vragen

Als rechtgeaarde single ken je ze ongetwijfeld: de altijd terugkerende vragen op verjaardagen, vrijdagmiddagborrels, kerstfeestjes en jubilea. “Heb je al een vriend(in)?”, “Waar is jouw vriend(in) eigenlijk?”, “Wanneer heb je voor het laatst iemand meegenomen?”, “Waarom heb je nog geen partner?” en “Ben je zo kieskeurig”.

Lees verder onder de video >>>

2. Gebrek aan seks

Je hebt als vrijgezel natuurlijk talloze mogelijkheden om seks als alleenstaande te bedrijven. Toch is het wat makkelijker om met een vaste partner van bil te gaan. Het bespaart je tijd, ongemak, geld en blauwtjes lopen. 

3. Het alleen-gevoel

Met het ouder worden, mis je iemand om op terug te vallen. Je hebt vrienden en vriendinnen met wie je op stap gaat, goede gesprekken voert en gezellige avonden beleeft. Onderzoek toont aan dat het echte gevoel van samenzijn en samen delen in de lucht blijft hangen.

4. Relatiediscriminatie

Hotelkamers zijn voor een single duurder, zo ook de huur- en stookkosten voor een woning. Hoe koop je in hemelsnaam in je eentje ooit een huis, gezien de prijzenstand en krapte op de woningmarkt? En als je alleen uit eten gaat of als single vrouw de kroeg binnen stapt, wordt dat toch nog steeds als raar gezien. 

Lees verder onder de video >>>

5. Het huishouden

Je huishouden valt als vrijgezel met niemand te delen. Je komt thuis van een lange dag werken en de afwas van gisteren en eergisteren, en de dag daarvoor, en de dag dáárvoor lacht je toe met schimmel al. De was doen, drogen, ophangen en opvouwen, het komt allemaal en altijd op jouw schouders terecht. 

Voordelen single zijn

Maar niet getreurd. We kunnen meer dan voldoende voordelen van single zijn voor je opsommen.

1. Rijker sociaal leven

Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat singles vaker afspreken, de helpende hand uitsteken of anderszins contact hebben met familie en vrienden dan samenwonende stellen. 

2. Gezonder leven

Als single heb je meer tijd om voor jezelf te zorgen en gezond te blijven. Stellen in een relatie besteden veel tijd aan elkaar. Als er ook nog eens kinderen bij komen, komt de tijd die je aan jezelf, je gezondheid en sporten kan besteden in het gedrang. 

3. Goed voor je carrière

Alleenstaanden zijn flexibeler en kunnen meer tijd besteden aan persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Dat komt je carrière uiteindelijk ten goede. Dit geldt met name voor jonge vrouwelijke singles.

4. Geen conflicten, geen compromissen

Als je liever conflicten vermijdt, ben je misschien beter alleen af dan in een relatie. Conflict-vermijdende personen ervaren meer stress van het onderhouden van een relatie dan dat ze er gelukkig van worden, blijkt uit onderzoek.

5. Je blijft onafhankelijk

Je bent vrij om te doen en laten wat je wilt en wanneer je wilt. Zonder rekening te houden met de plannen en verantwoordelijkheden van een partner.

6. Niet alleen

Er zijn zoveel singles dat samenleven steeds minder de norm wordt. En het aantal bewust alleenstaanden stijgt nog steeds in rap tempo. Een vaste relatie is niet nodig niet nodig voor hun geluk en welzijn.

Hierdoor verandert de wereld om ons heen. Waar vroeger alles op stellen en gezinnen was ingericht, vind je nu steeds meer en betere voorzieningen voor singles.

Bronnen: PsyNed, NPOKennis
Foto: Tempura (Canva)

Meer over: