Ga naar de inhoud

15 simpele manieren om geld te besparen

Update:
geld besparen

Nu het leven flink wat duurder is geworden, gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om geld te besparen. Elke euro die je ergens kunt uitsparen, helpt om op een comfortabele manier het einde van de maand te halen. Niets is zo vervelend als elke maand opnieuw te moeten vrezen dat er nog kosten aan komen waar je het geld niet meer voor hebt.

Gelukkig zijn er heel wat zaken die je kunt doen om de maandelijkse lasten een flink stuk naar beneden te krijgen. Met deze 15 simpele tips hieronder hoef je je alvast veel minder zorgen te maken en bespaar je al snel heel wat geld.

Tip: alles wat je overhoudt, zet je natuurlijk meteen op je spaarrekening!

Met deze tips maak je het verschil

Misschien denk je dat je heel bewust met je geld omgaat, is dat ook wel echt zo? Als je namelijk op alle vaste lasten die je hebt een klein stukje bespaart, merk je op jaarbasis een groot verschil. Hieronder lichten we de volgende onderwerpen uit:

  1. Energie
  2. Abonnementen
  3. Boodschappen
  4. Dagelijkse uitgaven
  5. Hypotheek
  6. Vaste lasten
  7. Hulp van een familielid of vriend
  8. Tweedehands
  9. Snacks
  10. Kortingen
  11. Verzekeringen
  12. Ruilen
  13. Vervoer
  14. Winkelen
  15. Alternatieven

1. Spring bewuster om met energie

Je kent het vast wel. In elke kamer brandt een lamp, door de hele woning heen hoor je verschillende radio’s en die douche duurt telkens net iets langer dan nodig. Door hier bewuster meer om te springen, maak je een groot verschil op de jaarlijkse energiefacturen, die toch wel een grote hap uit je budget nemen. En je hoeft daarvoor echt niet in het donker te zitten of kou te lijden.

2. Abonnementen opzeggen

Je staat er versteld van hoeveel geld je maandelijks of jaarlijks besteedt aan abonnementen,waar je geen of amper gebruik van maakt. Ga je voldoende naar de sportschool om het abonnementsgeld de moeite waard te maken? Lees je die krant of dat tijdschrift ook wel echt? Is dat Netflix abonnement een meerwaarde? Misschien heb je én Netflix, én Videoland, én Disney Plus én Amazon Prime nodig. Overdenk even je abonnementen en zeg die je niet gebruikt vandaag nog op.

Als je een abonnement liever niet wilt opzeggen, kan het altijd nog lonen om even te bellen. Leg uit dat je het te duur vindt geworden en genoodzaakt ben om op te zeggen, tenzij ze een betere aanbieding voor je hebben. Vooral in het geval van tijdschrift- en krantenabonnementen werkt dit vaak. Dat scheelt maandelijks zo weer een paar euro.

3. Doe anders boodschappen

Boodschappen zijn iedere maand weer een grote uitgave. We moeten nu eenmaal dagelijks eten en eten kan best prijzig zijn. Er zijn een aantal tactieken die kunnen helpen om geld op boodschappen te besparen. Sommige tips ken je ongetwijfeld al, hopelijk helpt deze herinnering je eraan weer even streng te zijn.

  1. Om op je maandelijkse lasten te besparen, helpt het om altijd met een boodschappenlijstje te winkelen. Zo kan je impulsaankopen vermijden die je rekening de hoogte in jagen. Je koopt enkel wat je echt nodig hebt en hebt nadien geen spijt van iets wat je aankocht in een impulsieve bui dat toch niet nuttig blijkt te zijn.
  2. Ga zoveel mogelijk naar de markt in plaats van de supermarkt. Groente en fruit zijn daar vaak stukken goedkoper én verser, win-win.
  3. Doe geen boodschappen wanneer je honger hebt, dan neem je altijd meer mee dan je van plan was.
  4. Doe weekboodschappen in plaats van dagelijkse boodschappen. Plan je maaltijden vooruit en koop alleen de ingrediënten die je nodig hebt. Dit geeft overzicht en voorkomt dat je iedere dag weer in de verleiding komt om allerlei extra’s mee te nemen.
  5. Vergelijk verpakkingen en hoeveelheden. Het lijkt misschien een goede deal, maar controleer altijd de prijs per 100 gram of milliliter. Soms betaal je meer voor een grotere verpakking, terwijl je per eenheid goedkoper uit kunt zijn.
  6. Houd de wekelijkse aanbiedingen van je supermarkt in de gaten. Je kunt hier ook een folders app voor gebruiken, zodat je alle aanbiedingen in een handig overzicht hebt.
  7. Neem altijd je eigen tassen mee, zodat je niet telkens een plastic tasje hoeft te kopen.
  8. Gooi geen eten weg, maar probeer altijd zoveel mogelijk in te vriezen voor later als je er niet op tijd aan toekomt.
  9. Kies je weekmenu zo uit dat je bepaalde ingrediënten voor meerdere gerechten kunt gebruiken, zoals een halve courgette of paprikamix. 

Bekijk ter inspiratie ook deze video om geld te besparen. Lees eronder verder >>

4. Geef jezelf ‘zakgeld’

Als je het lastig vindt om jezelf dingen te ontzeggen wanneer je iets wilt hebben, kan het helpen om jezelf zakgeld te geven. Dit kan door een extra rekening aan te maken waarbij je alleen dat bedrag maandelijks uit mag geven aan leuke dingen, of door per maand een bedrag te pinnen en dit contant te bewaren. Zo houd je een duidelijk overzicht van hoeveel geld er precies naar kleding, etentjes, cadeautjes en meer van dat soort dingen gaat.

5. Herbekijk je hypotheek

De hypotheek is voor velen onder ons maandelijks de grootste kost. Zeker als je hypotheek al een tijdje loopt, loont het de moeite om die eens van naderbij te bekijken en het oversluiten ervan te overwegen. Maandelijks een klein beetje minder betalen, maakt op de lange looptijd een enorm verschil. Ga dus gerust met je hypotheekverstrekker praten over de alternatieven en neem er de tarieven van de concurrentie bij.

6. Besparen op vaste lasten

Misschien kan de energierekening, je zorgverzekering, je telefoonabonnement of een andere vaste last wel omlaag. Neem ieder jaar weer even de tijd om hier goed voor te gaan zitten en dit uit te zoeken. De verschillen kunnen minimaal zijn, maar als je op iedere last een paar euro kunt besparen komt dat al snel uit op een fors bedrag.

Bespaar direct op vaste lasten met deze onafhankelijke vergelijkers.

7. Schakel hulp in

Als je echt heel slecht bent in sparen, kun je altijd de hulp van iemand anders inroepen. Misschien kan een vriendin, broer of zus of een van je ouders een extra spaarrekening aanmaken waar alleen zij bij kunnen. Als jij hier dan maandelijks geld op stort, kun je dit er niet meer afhalen, tenzij je het aan hen vraagt. En die drempel is dan ineens een stuk hoger, wat het makkelijker zal maken om het te laten staan.

8. Koop tweedehands

Kringlopen zijn tegenwoordig helemaal hip, en neerkijken op tweedehands spullen doet men allang niet meer. Sterker nog, waarom zou je geen gebruik maken van de kringloop? Er zijn genoeg prachtige spullen te vinden die als nieuw zijn, maar te koop voor een fractie van de nieuwprijs. En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je ieder prulletje in de kringloop mee moet nemen. Voor praktische spullen is het ideaal. Bijvoorbeeld wanneer je nieuw servies nodig hebt, bloempotten, of een fiets. Waarom nieuw kopen als het ook goedkoper kan?

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

9. Neem je eigen snacks mee

Ga je een dag naar de stad om te shoppen, of naar een pretpark? Neem dan je eigen snacks of lunch mee. Dat is aanzienlijk goedkoper dan ergens buiten de deur eten.

10. Maak dankbaar gebruik van kortingen

Met kortingsbonnen en promoties kun je veel meer geld besparen dan je zou denken. Het gaat dan telkens maar om kleinere bedragen die je uitspaart, maar maak eens de totaalrekening en je zult versteld staan. Gooi dus niet langer die reclamefolders en e-mails achteloos weg, maar geef ze je volledige aandacht. Staat een product in promotie dat je vaak gebruikt of dat geen vervaldatum kent? Leg gerust een voorraadje aan.

11. Kijk je verzekeringen na

Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn, maar je kunt ook echt wel te veel verzekeringen lopen hebben. Verzekeringen die je niet meer nodig hebt opzeggen, zal je een flinke extra cent opleveren. Daarnaast is het ook goed om de verzekeringen die je wel nodig hebt te vergelijken met andere aanbieders die je voor dezelfde dienstverlening en voordelen misschien wel een lagere premie kunnen aanbieden.

12. Doe aan ruilen

Zin in een nieuwe garderobe? Of ben je je eigen parfum zat? Niets nieuws meer om te lezen? Je vrienden zitten ongetwijfeld ook regelmatig in deze situatie. Doe daarom eens aan ruilen! Wissel boeken uit, kijk voor een feestje eens bij een vriendin in de kast, koop niet gelijk een nieuw tennisracket als je de sport uit wilt proberen, vraag het eerst bij kennissen. En als van ruilen huilen komt, dan kun je je spullen gelukkig nog terugkrijgen.

13. Ga wat vaker te voet of met de fiets

Je verplaatsingen doen met de auto, het is iets waar we veel te weinig bij stilstaan. Toch kost autorijden een smak geld. Door vaker te voet te gaan of de fiets te nemen, bespaar je niet alleen op de brandstofkosten, maar ook op de kosten van onderhoud en herstellingen. Reken maar eens uit op jaarbasis!

14. Draag de lasten samen

In plaats van spullen te ruilen, kun je ook delen. Willen jij en een vriendin beide graag een stoomapparaat om meubels en kleden schoon te maken? Zoiets kun je prima samen kopen en beide gebruiken! Hetzelfde geldt voor abonnementen op entertainment zoals tijdschriften of Netflix: ook deze lasten zijn prima samen te dragen.

15. Ga voor goedkope alternatieven

Soms kopen we al jarenlang dezelfde dingen uit gewoonte of gemakzucht, terwijl er misschien goedkopere alternatieven zijn. Je hebt geen duur wasmiddel of dure schoonmaakmiddelen nodig: azijn werkt net zo goed. Draag eens een dikke trui in plaats van de verwarming meteen omhoog te draaien. Probeer eens af te stappen van de A-merken, en je komt er ongetwijfeld achter dat de goedkopere versie van de pot pindakaas net zo lekker is.

Besparen op je maandelijkse lasten, het is niet eens zo moeilijk

De tips die je hierboven van ons kreeg, tonen aan dat kleine aanpassingen je maandelijkse lasten al een flink stuk naar beneden kunnen brengen. Het gaat er niet over jezelf tekort te doen, het is enkel een kwestie van bewuster met geld om te gaan en de verschillende mogelijkheden om te besparen ten volle te benutten. Start er vandaag nog mee en geniet binnenkort van een mooi extraatje als beloning voor je inspanningen. Zeker weten dat je doorheen de tijd zelf ook nog manieren verzint om te besparen.

Meer over: