Ga naar de inhoud

Sigaretten vanaf 2032 alleen nog te koop in tabaksspeciaalzaken


Het aantal verkooppunten voor sigaretten gaat verminderen. Volgens Haagse bronnen is het doel om vanaf 2032 de verkoop van tabaksproducten alleen nog maar toe te staan in tabaksspeciaalzaken.

Het was al bekend dat de verkoop in supermarkten vanaf 2024 wordt verboden. Benzinestations en ‘gemakswinkels’ mogen nog rookwaren verkopen tot 2030, ook dit wordt in 2 jaar afgebouwd. Komt die rookvrije generatie er dan eindelijk?

Aantal verkooppunten voor sigaretten aanzienlijk verminderd

Het kabinet is van plan om het aantal verkooppunten voor sigaretten verder te verminderen. Het doel is om vanaf 2032 de verkoop van tabaksproducten uitsluitend toe te staan in tabaksspeciaalzaken. Het was al bekend dat de verkoop in supermarkten vanaf 2024 wordt verboden en dat online verkoop van tabak vanaf midden volgend jaar niet meer is toegestaan. Het kabinet wil nu ook dat de verkoop van rookwaren bij benzinestations en ‘gemakswinkels’ na 2030 in 2 jaar wordt afgebouwd. Staatssecretaris Van Ooijen is bovendien van plan het aantal locaties waar gerookt mag worden verder te beperken. Roken is vanaf 2025 bijvoorbeeld niet meer toegestaan in speeltuinen en op sportparken.

Maatregelen voor een rookvrije generatie

Er is momenteel nog weinig informatie over de toekomstige tabaksmaatregelen. Van Ooijen bevestigt alleen dat er nog geen officieel besluit is genomen. Er moet goed worden overlegd over de precieze data van deze nieuwe maatregel. Hij geeft toe dat hij liever eerder knopen had doorgehakt – deze maatregelen zijn hard nodig. Het kabinet denkt nog na over de komende jaren. Er worden verschillende scenario’s besproken. Het doel van de verhoogde tabaksaccijns is om het aantal rokers te verminderen. Het kabinet streeft naar een rookvrije generatie in 2040, waarbij geen enkele jongere meer begint met roken.

Sigaretten minder aantrekkelijk maken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil roken eveneens ontmoedigen. Door sigaretten minder aantrekkelijk en minder verslavend te maken hoopt zij dit te bereiken. Bruin gekleurde sigaretten, zonder suikers en smaakstoffen moeten dit bewerkstelligen. Ook minder nicotine in sigaretten stoppen is het overwegen waard. “Hierbij is het belangrijk om met publiekscommunicatie duidelijk te maken dat deze sigaretten niet minder schadelijk zijn dan sigaretten met een ‘gewone’ hoeveelheid nicotine, maar dat ze alleen minder verslavend zijn”, waarschuwt het RIVM. Ook wil het instituut af van het idee dat filtersigaretten minder schadelijk zijn. Daarom wordt gepleit voor sigaretten zonder filters, dit is overigens ook beter voor het milieu.

Anti-rookcampagnes bijzonder effectief

Het aantal rokers is in veel landen aan het afnemen. Dit is grotendeels te danken aan bewustmakingscampagnes over de gevaren van roken, het toenemende besef van de schadelijke gevolgen van roken en de invoering van anti-rookwetgeving. In veel landen zijn er tegenwoordig beperkingen op het gebruik van tabak, zoals verboden op roken in openbare plaatsen, hogere belastingen op tabak, beperkingen op marketing en reclame voor tabaksproducten en beperkingen op de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen. Daarnaast zijn er ook programma’s en methoden beschikbaar om mensen te helpen stoppen met roken, zoals nicotinevervangers, stoppen-met-roken-cursussen en andere ondersteuningsprogramma’s. Hoewel er dus nog steeds mensen zijn die roken, is het aantal rokers in veel landen geleidelijk aan het afnemen.

Cijfers van rokers in Nederland

In 2022 was het percentage rokers onder de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder 18,9%, terwijl dit percentage in 2014 nog op 25,7% lag. Mensen met een hogere opleiding roken doorgaans minder vaak dan mensen met een middelbare of praktische opleiding. Ongeveer 2,4% van de bevolking rookt ‘zwaar’, wat betekent dat zij 20 of meer sigaretten of shagjes per dag roken.

Zoveel mensen overlijden er door het roken

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden er wereldwijd jaarlijks meer dan 8 miljoen mensen als gevolg van roken. In Nederland sterven jaarlijks naar schatting zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dit maakt roken een van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare sterfte. Roken verhoogt het risico op vele gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, keelkanker, slokdarmkanker, hart- en vaatziekten, beroertes en longziekten. Roken kan verder het lichaam van de roker beschadigen. Het leidt tot verkleuring van de huid, vroegtijdige veroudering, rimpels, tandverlies en een slechte adem.

Stoppen met roken dus. Ben jij al gestopt?

Bron: Trimbos, NOS, RTL, Rijksoverheid

Meer over: