Ga naar de inhoud

Sieraden van de Nederlandse Royals: dit zijn de pronkstukken

Sieraden van nederlandse royals

Sieraden: de meeste mensen hebben wel een sieraad. Maar onze Koninklijke familie heeft er wel heel veel. Ze zijn meestal dan ook heel erg kostbaar – en hebben vaak een nog grotere emotionele waarde.

Want als overgrootoma die ketting droeg, moet het kleinkind het ook een keer dragen tijdens een bijzondere gelegenheid. Tijd om de sieraden van de Nederlandse royals onder de loep te nemen. We kunnen ze niet allemaal behandelen, maar wel deze pronkstukken.

Tiara’s populair bij alle royals

Een van de meest opvallende aspecten van de koninklijke sieradencollectie zijn de prachtige tiara’s. Deze kroonjuwelen zijn ingelegd met kostbare edelstenen en worden traditioneel gedragen door de koningin en prinsessen bij officiële gelegenheden. De Nederlandse tiara’s zijn meestal van historische oorsprong, met sommige die teruggaan tot de 19e eeuw. Ze zijn getuige geweest van koninklijke bruiloften, staatsbanketten en diplomatieke ontmoetingen en hebben een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis.

The Mellerio Sunburst Tiara

Op 24 april 2004 trouwden Prinses Mabel en Prins Friso der Nederlanden in Delft, waar Mabel deze tiara droeg. De volledig diamanten tiara heeft 3 rijen edelstenen, die vanaf een hoog centraal punt naar beneden vallen. Het is gemaakt door Mellerio. De Nederlandse koninklijke familie kocht hem op 13 mei 1888, tijdens het bewind van koning Willem III.

De tiara is een demonteerbaar sieraad: het is ook een halsketting. Hij heeft bruine en witte diamanten. Nu zijn de bruine diamanten uit de kleinere tiara verwijderd en vervangen door de grote witte diamanten uit de saffieren tiara. Door het schroefmechanisme in het stuk kan je de stenen verwisselen. Tegenwoordig worden de diamanten gebruikt voor beide tiara’s, wat verklaart waarom we de 2 tiara’s niet gezien hebben bij de dezelfde gebeurtenis.

Emotionele waarde sieraden

Voor de leden van het Koninklijk Huis hebben deze sieraden niet alleen een financiële waarde, maar zijn ze ook beladen met emotionele betekenis. Ze vormen een brug tussen het verleden, heden en de toekomst van het koningshuis. Veel van deze sieraden zijn gedragen door iconische figuren, zoals koningin Juliana en koningin Beatrix, die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de Nederlandse geschiedenis. Het dragen van deze erfstukken tijdens belangrijke ceremonies en evenementen verbindt de huidige generatie royals met hun voorouders en weerspiegelt hun voortdurende toewijding aan het dienen van het land en zijn volk.

Trellis diamond necklace

Deze prachtige ketting met traliewerkdiamanten werd door haar moeder, koningin Emma, geschonken aan koningin Wilhelmina van Nederland toen ze in 1901 trouwde met hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, later bekend als prins Hendrik. Het ontwerp is verrassend licht en modern voor die tijd. Het collier, dat is gemaakt van platina, bevat ongeveer 100 individueel gezette diamanten in 3 rijen van verschillende groottes. De diamanten zijn gezet op zogenaamde meskantige staven, die een visnet of een latwerkmotief vormen. De middelste rij bevat de grotere stenen. Deze kunnen vervangen worden door parels of saffieren om een andere look te creëren.

Koningin Wilhelmina droeg het vroeger met grote diamanten of druppelparels als hangers aan kleine haakjes op de onderste rij, en koningin Juliana heeft het een keer gedragen als haarversiering. Net als vele andere juwelen in de Nederlandse koninklijke collectie, staat het collier ter beschikking van alle dames van het Nederlandse koningshuis.

De Koninklijke sieradencollectie

De sieradencollectie van de Nederlandse royals is een schat aan historische stukken, die teruggaat tot vele eeuwen geleden. Deze bijzondere collectie omvat tiara’s, kroonjuwelen, broches, halskettingen, oorbellen en andere kostbare voorwerpen, die zijn gedragen door koninginnen, prinsessen en andere leden van de koninklijke familie. Sommige stukken zijn speciaal ontworpen voor bepaalde gelegenheden, zoals kroningen en staatsbezoeken, terwijl andere zijn doorgegeven van generatie op generatie.

Kroon al sinds 1900 in de familie

De Nederlandse koningin draagt de diamanten en saffieren juwelen. De saffieren boogbuikhals die rond 1900 werd gemaakt voor koningin Wilhelmina van Nederland. Toen waren boogvormige juwelen met een klassiek patroon helemaal in. Hier is de diamanten boog vrij en natuurlijk. Het midden bevat een grote rechthoekige Ceylon-saffier, omcirkeld met diamanten. Deze edelstenen zijn waarschijnlijk afkomstig uit de erfenis van koningin Anna Paulownia.

Koningin Maxima draagt ook de Nederlandse saffieren diadeem en de diamanten en saffieren armbanden van koningin Emma, de tweede vrouw van koning Willem III. De in 1881 door Vita Israels geleverde armbanden samen met de Saffierdiadeem die – naar een ontwerp van Oscar Masin uit 1867 – is gemaakt door Maison Van der Stichel in Amsterdam. De old mine diamanten gezette armbanden zijn gemaakt in zilver en goud en hebben een dessin van bloemmotieven en arabesken. Elke armband bevat ongeveer 15 saffieren.

Een erfgoed om te koesteren

De Koninklijke sieradencollectie wordt zorgvuldig beheerd en bewaard door het Koninklijk Huisarchief. Elk sieraad wordt met grote toewijding onderhouden en bewaard voor toekomstige generaties. Deze verzameling gaat verder dan alleen de koninklijke familie en wordt beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed van Nederland. Bovendien dragen de sieraden van de Nederlandse royals bij aan de diplomatieke betrekkingen met andere landen. Vaak worden bij staatsbezoeken aan het buitenland specifieke sieraden geselecteerd die symbolisch zijn voor de banden tussen Nederland en het gastland.

Russische Devant de Corsage

Koningin Máxima tijdens het concert voor de Italiaanse president in Rome.

Máxima droeg de historische Russische Devant de Corsage. Deze devant de corsage met diamant en parel behoorde waarschijnlijk toe aan de Russische keizerin Maria Feodorovna, moeder van koningin Anna Pavlovna der Nederlanden en grootmoeder van koningin Sophie (eerste echtgenote van koning Willem III). Sophie erfde dit juweel van haar moeder Groothertogin Catharina Pavlovna. (koningin van Württemberg).

Het juweel bestaat uit een diamanten opengewerkte of kantwerk strik met daarin 5 geslepen roze diamanten, waaraan een parel en 2 kwastjes met parels hangen, met daartussen een kleine diamanten strik.

Dit keer droeg Maxima de kortste versie, zonder kwastjes en parels. Haar oorbellen zijn samengesteld uit de #mellerioditsmeller oorbellen (bovenste deel) en een roze druppel edelsteen, waarschijnlijk kunziet. De 2 kleine diamanten armbanden met een klein bloemmotief waren naar zeggen een geschenk van de sultan van Brunei.

Sieraden zijn tijdloos symbool van trots en traditie

Al met al zijn de sieraden van de Nederlandse royals veel meer dan kostbare juwelen; ze zijn een levendige herinnering aan de rijke erfenis van het koninkrijk en de diepgewortelde band tussen het koningshuis en het Nederlandse volk. Als pronkstukken van onschatbare en emotionele waarde blijven deze koninklijke sieraden schitteren als een tijdloos symbool van trots en traditie voor de komende generaties.

Saffierversie van de tralieketting

Koningin Maxima droeg hier in Oslo voor het eerst de saffierversie van de tralieketting! Het collier, dat is gemaakt van platina, bevat ongeveer 100 individueel gezette diamanten in 3 rijen (en in 3 maten). De diamanten zijn gezet op zogenaamde mes-kantige staven, die een visnet- of traliemotief vormen.

De middelste rij bevat de grootste diamanten, waarvan sommige vervangbaar zijn door parels of saffieren. Het collier was een huwelijksgeschenk van koningin Emma voor haar dochter koningin Wilhelmina in 1901.

De Stomacher is rond 1900 gemaakt voor koningin Wilhelmina van Nederland, in een tijd waarin de boogvormige juwelen een klassiek patroon volgden, met perfecte symmetrie aan weerszijden van een denkbeeldige lijn die naar beneden zou gaan. Hier is de diamanten boog vrij en natuurlijk. Hij is in het midden geplaatst met een grote rechthoekige Ceylon-saffier, omcirkeld met diamanten. Deze edelstenen zouden afkomstig zijn van koningin Anna Paulownia.

TIP: Krijg je maar geen genoeg van de sieraden van de Nederlandse royals? Zorg dan dat je @dutchroyaljewels volgt op Instagram.

Meer over: