Serotonine is het gelukshormoon dat je lichaam aanmaakt. Hoe meer serotonine je produceert, hoe gelukkiger je je voelt. Je lichaam maakt dit stofje van nature aan, maar je kunt het ook binnenkrijgen tijdens het sporten of door het eten van bepaalde voeding. Dít moet je eten om de aanmaak van het gelukshormoon te verbeteren!
Wat is het gelukshormoon serotonine?
Serotonine is een stofje die in je hersenen, bloed en spijsvertering zit. De neurotransmitter is verantwoordelijk voor veel processen in je lichaam. Het heeft invloed op je slaap (je slaapt beter), eetlust (je eetlust wordt minder) en humeur (positieve invloed). Als je te weinig serotonine aanmaakt, kan je last krijgen van vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, slaperigheid en lage eetlust. Heb je voor een langere periode last van een tekort, dan kunnen er depressies en angsten ontstaan.
Jezelf vrolijk eten met het serotonine-dieet
Door het eten van bepaalde voeding wordt de aanmaak van het gelukshormoon verhoogd. Serotonine ontstaat door de omzetting van het stofje tryptofaan met behulp van diverse enzymen. Het eten van tryptofaanrijke producten laat het serotoninegehalte in je lichaam stijgen. Via een specifiek proces wordt het stofje door je lichaam omgezet in het gelukshormoon serotonine. Kijk daarom naar voedsel met het stofje tryptofaan en serotonine als je niet zo lekker in je vel zit of (nog) blijer wilt worden.
Goed om te weten is dat ruim 95% van alle serotonine wordt geproduceerd in je darmen. Een verhogend serotonine-dieet stimuleert de gezondheid van je darmen. Fijn als je last hebt van darmproblemen.
Dit moet je eten om vrolijker te worden:
- Kip
- Kalkoen
- Schaal- en schelpdieren
- Soja
- Melk
- Bananen
- Vis
- Eieren
- Avocado
- Peulvruchten, noten en zaden
- Bananen
- Bruine rijst
- Zonnebloempitten
- Pompoenzaden
- Sesamzaden
- Linzen
Effecten van het eten serotonine-dieet
Volgens de Schijf van 5 moet je 1 gram tryptofaan per dag eten. Als je meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt, kan je verschillende effecten ervaren. Het dieet stimuleert een gezonde leefstijl. Dit heb je nodig om gezond en effectief af te kunnen vallen. Omdat het serotonine invloed heeft op het verzadigingsgevoel, heb je minder eetlust. Dit zorgt ook voor gewichtsverlies, je eet immers meer gedoseerd.
Extra belangrijk in de winter: serotonine-dieet
Serotonine reageert op daglicht. Als de zon schijnt, maakt je lichaam veel serotonine aan. De serotonine die je overdag produceert, wordt ’s avonds omgezet in het ‘slaaphormoon’ melatonine. Vandaar dat je beter slaapt bij een verhogend serotonine-dieet. Aangezien je in de winter minder daglicht ziet, slaap je in deze tijd slechter. Daarnaast kan je je somber of vermoeid gaan voelen, omdat je lichaam minder produceert.
Ook vitamines en mineralen zijn belangrijk
De aanmaak van serotonine wordt ook verhoogd als je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine B3, vitamine B6, vitamine D3 en magnesium zijn belangrijk. Deze vind je vooral in rood vlees, vis, melk, bananen, pinda’s en eieren. Ook omega-3 vetzuren hebben een positief effect op de aanmaak. Bereid daarom eens een maaltijd met makreel, zalm, paling en sardines. Als je liever geen vis eet, kijk dan eens naar algenolie of visolie. Dit is een plantaardig alternatief. Deze stoffen zijn ook te krijgen als een supplement. Zo krijg je op een makkelijke manier je essentiële vetzuren binnen!