Ga naar de inhoud

Sepsis, deze dodelijke aandoening vraagt om meer aandacht

Sepsis

Naar schatting overlijden jaarlijks ongeveer 10.000 mensen aan sepsis. Volgens artsen is dit één van de dodelijkste aandoeningen in Nederland. De verwachting is dat dit aantal toeneemt door de vergrijzing.

Vooral oudere mensen zijn kwetsbaar zijn. Er is vrij weinig bekend over sepsis. Zorgprofessionals trekken aan de bel. Artsen vragen aandacht voor de aandoening en hopen dat het ministerie geld vrijmaakt.

Bekijk hier het verhaal van Ilona Haas. De tekst gaat onder de video verder >>

Het immuunsysteem valt organen aan

Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op infecties als blaas- of longontstekingen. Ook kan er sepsis ontstaan na een griepvirusinfectie of een wondje. Het immuunsysteem valt organen aan wat dodelijk kan zijn. Uit onderzoek blijkt 4 op de 5 Nederlanders niet weten wat sepsis is.

Liggend door het leven

Ook de Rotterdamse Angelique Bakker (56) kreeg 6 jaar geleden een sepsis na een operatie. De eens succesvolle zakenvrouw legt aan de NOS uit: “Mijn hersenen werken niet goed. Zodoende heb ik last van prikkels, geluid en al dat soort dingen.” Een simpele beweging, zoals opstaan van de bank, kost haar veel moeite. Een klein stukje wandelen van de bank naar de keuken is een enorme uitdaging.

 ‘Ik moet nu zoveel mogelijk liggend door het leven.’

Sepsis sneller bij patiënt te herkennen

Wetenschappelijke organisaties van IC-artsen en interne geneeskunde pleiten bij het ministerie van Volksgezondheid om onderzoek naar sepsis meer prioriteit te geven. Sepsis kan gevaarlijk zijn, maar als de aandoening op tijd wordt gesignaleerd is die meestal makkelijk te behandelen. “Gezondheidswinst kun je bereiken door als arts, vaak de huisarts, sepsis sneller bij een patiënt te herkennen”, zegt arts-onderzoeker Feike Loots. “Als die vroege herkenning lukt kan het sterftecijfer beduidend worden verlaagd.”

Karin Kaasjager, hoogleraar acute interne geneeskunde: “Als burgers doorvragen in het geval van sepsissymptomen worden artsen scherper.” Ze denkt dat het levensreddende tijd zal opleveren.

Loos alarm voert druk op overbelaste zorg op

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS is het idee al eens besproken met het medische veld. Het leidde tot de conclusie dat artsen verdeeld zijn over het nut ervan. De verschillen van inzicht komen ook naar voren bij een rondgang van de NOS. Spoedeisende hulp-artsen vrezen dat alertheid onder het publiek vaker leidt tot loos alarm op de toch al overbelaste eerste hulp en sommige internisten delen die zorg.

Patiënt kan binnen 24 uur na de eerste symptomen overlijden

Simpel is herkenning van sepsis niet. Ook al is deze aandoening één van de oudste ziektebeelden. Er is nog steeds geen test voor. Kenmerkende vroege symptomen zoals koorts, koude rillingen en een verhoogde hartslag kunnen wijzen op andere, minder ernstige ziekten. Maar als het wél sepsis is, kan een patiënt binnen 24 uur na de eerste symptomen overlijden. 

Op zoek naar patronen en symptomen

Het aanleggen van een grote database met sepsisgevallen zou een belangrijke stap zijn om de aandoening, met behulp van kunstmatige intelligentie, sneller te herkennen, zegt hoogleraar Kaasjager. Onderzoekers kunnen met de data speuren naar patronen in symptomen. Die kennis leidt volgens Kaasjager hopelijk tot handvatten die in de praktijk helpen de sepsis vroegtijdige te herkennen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: NOS. Foto: Canva

Meer over: