Ga naar de inhoud

Senioren bekommeren zich steeds meer om duurzaam leven

duurzaamheid

Niet alleen de jonge generaties bekommeren zich om een duurzaam leven. Uit onderzoek van Langer Thuis in Huis blijkt dat ouderen meer geven om duurzaamheid en het klimaat dan wordt aangenomen.

Nog meer duurzame ambities

Ook steeds meer 70+ senioren kiezen vaker voor een duurzaam leven. Langer Thuis in Huis vroeg senioren ook naar de toekomst: willen ze meer doen om duurzaam te leven? Hoewel een groot deel (40,9%) koos voor een neutraal antwoord, gaf het grootste deel (46,9%) aan nog meer te willen doen aan duurzaamheid.

Betere wereld voor volgende generaties

De voornaamste reden dat zoveel senioren duurzamer willen leven is hun zorg om het klimaat. Maar liefst 54,1% geeft dit aan. De ondervraagde ouderen gaven ook een open antwoorden en dat levert mooie reacties op. Zo geven een senioren aan dat ze graag een betere wereld willen achterlaten voor de volgende generaties.

Kosten duurzaam leven probleem voor ouderen

KBO-PCOB, de grootste ouderenvereniging van Nederland, deed onderzoek naar  de opvattingen van haar leden. Daaruit blijkt dat ouderen duurzaamheid belangrijk vinden. 92% van de 1300 ondervraagden – gemiddelde leeftijd 74 jaar – vindt duurzaamheid een belangrijk thema. Maar wat ook blijkt, is dat de kosten daarvan een probleem zijn voor ouderen.

Ouderen merken op dat het krijgen van financiering voor duurzaamheid lastiger is als je op leeftijd bent.

Britten willen hun portemonnee trekken voor duurzaam leven

Ook Britse senioren werd gevraagd of ze meer willen betalen als dat zou leiden tot vooruitstrevender klimaatbeleid. Het resultaat is verrassend: 78 procent van de mensen boven de 50 wil meer klimaatbeleid en 65 procent is zelfs bereid om meer te betalen voor goederen en diensten als het beleid er komt.

Weinig effect CO2-heffing op economie

Opmerkelijke cijfers die laten zien dat het idee dat mensen bang zijn voor kostenstijging door klimaat misschien niet waar is. In Nederland voeren politici als Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Mark Rutte (VVD) de kosten op als argument tegen versnelling van het klimaatbeleid. Die kostenstijging lijkt op een punt niet uit te komen. De Nederlandsche Bank becijfert dat de hogere CO2-heffing van de EU weinig effect heeft op de Nederlandse economie. “‘De Nederlandse economie kan dit prima hebben”, zegt directeur Olaf Sleijpen tegen de Volkskrant.

Bronnen: Zowoonje, ChangeInc. Foto: Ocskymark (Canva)

Meer over: